Karacaoğlan’dan Yaşar Kemal’e, Orhan Kemal’den Yılmaz Güney’e yaşadığımız toprakların aydınlık yüzlerini barındıran güzel diyar Adana, son zamanlarda bu özelliklerinin dışında farklı şeylerle anılsa da farklı bir coğrafya olduğunun her zaman göstermiştir. Bu güzel şehri tanıtırken Adana gezilecek yerler, yemek yenecek yerler, ulaşım gibi birçok konuda bilgiler vereceğiz. Adana’yı çok geniş kapsamlı bir gezilecek yerler listesi yapmak çok doğru olmaz. Gastronomi kenti olarak ele almak ve yiye yiye gezmek şeklinde bir mantıkla ele almak daha keyifli olacaktır.
Adana Gezilecek Yerler
1-Tarihi Taşköprü:
Adana’nın simgesel yapısı olarak kabul edilen Roma döneminde inşa edilen Taşköprü Dünyanın araç trafiğine açık en eski köprüsü özelliğini taşımasıyla da ün yapmıştır. Ancak son yıllarda tarihi dokuyu korumak adına araç trafiğine kapatıldı. Fakat yaya trafiğine açık bu köprüden geçmek ve 2000-3000 yıl önce yapıldığı düşünülen bu yapıda fotoğraf çekilmek ayrı bir keyif verecektir.
2-Büyük Saat ve Tarihi Kazancılar Çarşısı
32 metrelik bir kule düşünün ve sonunda da bir saat olduğunu, işte Adana çarşısının ortasında yer alan Büyük Saat Kulesi 1882 yılında Adana’da valilik yapan Ziya Paşa Tarafından yaptırılmış. Dolmabahçe Sarayının girişindeki saat kulesinin 27 metre uzunluğunda olduğunu düşündüğümüzde Büyük Saat’in ihtişamını anlayabilirsiniz. Büyük Saatin yer aldığı bölge aynı zamanda tarihi hamamları, camileri ve esnaf dükkanlarını barındırıyor. Bakırcıların ve kazancıların olmasından dolayı bu adı alan çarşı yeni yapılan düzenlemelerle tarihi dokuyu çok güzel yaşatmakta.
3-Adana Müzeleri:
a)Etnografya Müzesi
Adana’nın müzeleriyle ünlü olduğunu söylemek çok doğru olmaz ama Etnografya Müzesi bir bakıma bu eksikliği dolduruyor. Genellikle Çukurova yöresine ait eşyaların sergilendiği müze eski Adana diye tabir edilen Kuruköprü Bölgesinde yer almakta.
b)Arkeoloji Müzesi
Türkiye‘nin en eski müzelerinden olan arkeoloji müzesinde özellikle Çukurova bölgesinde yaşamış uygarlıklara ait birçok eseri sergilenmekte. Müze Sabancı Cami ve Merkez Park’ın arasında yer almakta.
c)Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Adana ziyareti sırasında konuk olduğu Ramazanoğlularında Suphi Paşa’ya ait konak uzun bir süredir müze olarak kullanılmakta. Milli mücadele dönemine ait izlerin yer aldığı müze uğranması gereken duraklardan.
Adres: Kayalıbağ Mahallesi Seyhan Caddesi No: 59 Adana.
4-Ulu Cami:
16.yy’da inşa edilen Ulu Cami,Adana için özel ve tarihsel bir anlam taşımakta. Eski Adana bölgesinde yer alan Cami Selçuklu ve Memlük izleri taşımakta.Çarşı bölgesinde gidildiğinde görülmesi gereken yapılardan.
5- Merkez Park
Eski Adanalılar bilir ve der “buralar hep portakal bahçesi yahu” sonra birden bu bahçeyi ortadan kaldırıp devasa büyüklükte belediye parkı yapıldı. Seyhan Nehri’nin kenarında yer alan park iddialara göre Türkiye’nin en büyük parkı kabul ediliyormuş.
6- Sabancı Merkez Cami
Bu caminin öne çıkmasının en büyük sebebi ihtişamı ve konumu olduğunu söylebiliriz. Tarihi yönden belirgin özelliği olmayan Cami Ortadoğu ve Balkanların en büyük camii olarak kabul edilmekte. Seyhan Nehrinin kıyısında yer alan yapıya gitme düşünceniz olmasa bile bir şekilde karşılacaksınız.
7- Ziyapaşa Bulvarı:
Adana’nın Bağdat Caddesi olarak kabul edilen bulvarda birçok mağaza,cafe ve restaurant bulunmakta. Alkollü mekanların da yer aldığı bölgede kebab dışında alternatifler için önerilen yerlerden. Bulvarın sonunda Almanlar tarafından yapılan tarihi tren garı bulunmakta. Şık bir mimariye sahip olan garın gece ışıklandırılmış görüntüsü görülmeye değer.
Adana gezilecek yerler yazımızın sonuna geldik. Adana’nın güzelliklerini keşfederken umarım bu yazımız sizin için faydalı olur!
Adana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey
Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin.
Adana Kebabı yemek için Kebapçı Mesut’u denemelisin
Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin.
Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin.
Şalgamcı Doktoruma uğramalısın.
Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın.
Adana da kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın.
Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın.
Keşfetmeniz dileğiyle..