Ana sayfa Türkiye Anadolu’da Bağbozumu

Anadolu’da Bağbozumu

192
0
PAYLAŞ

“Hıristiyanlık öncesinde, tüm Anadolu’da ve Anadolu’dan tüm eski dünyaya dağılmış tapınaklarında her sene Eylül ayı civarında, coşkuyla bir şenlik kutlanır. Kutlanan, üzümün dalından koparılışı yani ‘bağ bozumu’dur. Bağ bozumunun bitişinde yapılan görkemli kutlamalarda, Dionysos elinde kadeh, güzel kadınların ortasında ata biner gibi oturduğu bir şarap fıçısının üzerinden, eğlenenleri seyreder şekilde resmedilir.” diyor Levon Bağış Agos’taki yazısında.

Üzümün en olgun zamanda hasadına bağ bozumu denir diye ifade edebiliriz. Şarap üretim sektörü için önemli bir zaman. 13 Ağustos itibarıyla 2016 yılının bağ bozumu kutlamaları da başladı. Bu yazımızda, Anadolu’nun üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgelerini listeledik. Hafta sonu kaçamağı için bir tanesini seçmek güzel bir gezi rotası olacaktır.

URLA

Urla Bağbozumu Şenlikleri en erken kutlanan bağbozumu denilebilir. 13 Ağustos 2016’da etkinlikler başladı ve devam ediyor. Bağ bozumu süren bir dönem olduğu için daha gidip gözlem yapma şansınız  var.

App_indir_banner_mobil

Günümüzde Urla’da yaklaşık 1500 dönümlük bir alanda bağcılık yapılmakta. En çok üretilen şaraplık üzüm cinsi, 1990lı yıllarda yaygın olarak dikilen Fransız menşeili Cabernet Sauvignon dur. Bunun dışında Merlot, Syrah (Şiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’Avola; Türkiye’ye has şaraplık üzüm cinslerinden Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye bölge bağlarında yetiştirilmekte.

BOZCAADA

Bozcaada Belediyesi tarafından düzenlenen 18. Bozcaada Bağbozumu ve Kültür Sanat Festivali 2-4 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bozcaada son yılların en gözde tatil yerlerinden biri oldu aynı zamanda.

ucakbileti_sorgula (1)

Bağ alanları (11850 dekar) Ada yüzölçümünün 1/3’ünü oluşturmaktadır. Toplam 5 milyon bağ kütüğünden 1600 ton sofralık, 3900 ton şaraplık üzüm alınmaktadır. Sofralık üzüm çeşitlerinden Bozcaada Çavuşu,Cardinal,Atasarısı,Uslu,Yalova İncisi, Alphonse Lavallee ve Amasya, şaraplık üzüm çeşitlerinden Karasakız(Kuntra), Altınbaş (Vasilaki) ve Karalahna yetiştirilmektedir. Son yıllarda özellikle kaliteli şarap elde edilen ve getirisi yüksek olan Cabernet Sauvignon,Shordone,Merlot ve Gamei gibi Fransız şaraplık üzüm çeşitlerine yönelme vardır.  Adanın rüzgarlı havasının etkisiyle Türkiye’nin en güzel çavuş üzümü burada yetiştirilmektedir.

ŞARKÖY

Şarköy civarında görebildiğimiz kadarıyla bu sene için bir etkinlik programı görünmüyor. Bunun nedeni ise bu yıl dolu yağışının bağlara zarar vermiş olması olabilir. Eylül-Ekim arası buraya bir hafta sonu kaçamağı için iyi bir zamanlama olacaktır. 13 Ağustos 2016 itibarıyle burada da hasat başladı. Mürefte ve Hoşköy bu mahalin önemli üzüm bağı noktaları.

Burada yetişen şaraplık üzüm çeşitleri, en bilinen yerlisi Kalecik Karası ve bu kadarla sınırlı olmamak üzere diğerleri PetitVerdot, Alicante, C.SauvignonBlank, Shiraz, Merlot…

ELAZIĞ

Elazığ için de herhangi bir özel etkinlik takvimi görünmüyor ancak Eylülün 2.ve 3. Haftalarının uygun bir zamanlama olacağını söyleyebiliriz.

Elazığ’ın en önemli üzümleri ülkenin en iyi şaraplarını veren  Boğazkere ve Öküzgözü. Öküzgözü, Türkiye’nin en iri taneli üzümü, Elazığ’ın yerel bitkisi. İl sınırları içinde yetişen 68, ticari değere sahip 12 çeşit üzümden en ünlüsü. Elazığ’ın kuzeyinde, Tunceli ve Keban Baraj Gölü’ne bakan, 1000 metre irtifanın üstündeki tepelerde yetişiyor.

1937 yılında, Atatürk bu bölgede gezerken fabrika kurulması talimatını veriyor. Deneme sürecinden sonra, 1944 yılında büyük bir tesise dönüştürülen Elazığ Şarap Üretim Tesisi, bugün de teknolojinin gelişimi ile yüksek verim alma çalışmalarıyla beraber Mey İçki tarafından işletilmeye devam ediyor. Terra, Kayra ve Buzbağ da en önemli yerel markalar. Senede 6 milyon litre civarı şarap üretimi yapılıyor.

otobusbileti_sorgula2

Bu rotaları kendiniz gezip, Anadolu insanının misafirperverliğine güvenebileceğiniz gibi tur şirketlerinin de artık gözde hafta sonu organizasyonlarından birine dönüşen Bağbozumu turlarına katılabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here