Ana sayfa Türkiye Ankara’da Gezilecek Yerler

Ankara’da Gezilecek Yerler

1143
0
PAYLAŞ
anıtkabir

Birçok kişi tarafından Ankara soğuk ve yapılacak hiçbir şeyin olmadığı bir yer gibi gösterilse de ülkemizin başkenti olan bu kentte aslında görülesi pek çok yer olduğu gibi yapılacak da çeşitli aktiviteler yer almaktadır. Özellikle hafta sonu tatili için kısa bir kaçamak yapmak isteyenlere Ankara’da gezilecek yerler konusunda bazı tüyolar vererek,  burada bulunan tarihi ve mimari güzelliklerden yararlanmalarını tavsiye ederiz. Yazımızın devamında yolunuzun Ankara’ya düşmesi veya planlı olarak yapacağınız seyahatinizde sizlere rehber olması açısından gidilebilir yerlerden bazılarını sizler için derlemiş bulunmaktayız.  Aklınızın köşesine bu alanları yazabilir, yolculuğunuzda ziyaret ederek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Ankara’da Gezilecek Yerler Listesi

Memur şehri imajıyla turistik yerlerinin gölge altında kaldığı başkent Ankara’da aslında gezilecek tarihi, kültürel, doğal ve eğlenceli birçok mekan bulunmaktadır. Ülkemiz için oldukça önemli olan birçok tarihi yapıtı ve müzeyi gezdikten sonra eğlence mekanlarının yer aldığı noktalarda zaman geçirebilirsiniz.

Anıtkabir

Ankara’nın en önemli yapıtı olan Anıtkabir, Ulu Önder M.Kemal Atatürk’ün kabridir ve bugün Mozole ve Tören Alanı, İstiklal ve Hürriyet Kuleleri ve heykel ile süslemeleriyle beraber göz kamaştıran ihtişamı eşliğinde ziyarete açık bir alandır. Sadece Ankara’ya seyahat eden her bireyin mutlaka görmesi gereken bir yer değil, tüm Türk milletinin en az bir kere ziyaret etmesi gerekecek kadar önemlidir. 1938 senesinde Atatürk’ün vefatının ardından 1953 senesine kadar plan, proje ve inşası sürmüş olup, 11 Eylül 1953 senesinde ise tam anlamıyla yapımı tamamlanmıştır.

App_indir_banner_mobil

Anıtkabir’de ücretsiz rehberler eşliğinde turlar düzenlenmektedir. Her bölümünü heyecanla anlatan rehberler Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını anlatmaktadır.

Anıtkabir’de Atatürk’ün giydiği kıyafetler, kullandığı eşyalar, fotoğrafları, kendisine hediye edilen eserler, kendi el yazısıyla yazılmış notlar ve mektuplar, balmumu heykeli, savaşlardan simülasyonlar ve hakkında söylenen sözler yer alır. Kabrinin bulunduğu bölüme giriş yoktur.

Anıtkabir’e araçla giriş yapılabilir. Giriş ücretsizdir.

ucakbileti_sorgula (1)

Kızılay Meydanı

Hemen herkes tarafından görülmese de adının bilindiği bu meydan 1929 senesinde inşa edilen ama günümüze kadar korunamayan Kızılay Genel Merkezi yapısından ismini almıştır. Bugün bu yapının meydanda yer almamasına rağmen halen aynı ismi taşımakta olan alanda birçok iş merkezi, kafe ve restoran yer almaktadır. Ayrıca tarihi müzelere popüler caddelere de yakındır. Oldukça geniş bir meydan olan Kızılay’da aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.

Ankara Kalesi

Yapım tarihi net olarak bilinmese de inşası M.Ö yıllara dayanan Ankara Kalesi, Altındağ ilçesinde yer almakta olup, kentin en önemli tarihi yapılarından biri olarak adını duyurmaktadır. Zaman içinde Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetler tarafından restore edilse de halen tarihin izlerini taşımakta ve günümüzde birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Kaleden şehir manzarası oldukça etkileyicidir.

Anıtkabir’de Atatürk’ün kabri Ankara Kalesi’ndeki bayrağın tam olarak karşısına gelecek düzenlenmiştir. Şehrin önemli bir yerinde konumlandığından ve harika manzarasından dolayı Ankara’da gezilecek yerler arasında mutlaka olmalı.

Etnografya Müzesi

Selçuklu döneminden günümüze kadar olan süreçte Türk sanatına ait birçok objenin sergilendiği bu alanda ayakkabılar, silahlar, porselen ve çini çeşitleri, Anadolu’nun izlerini taşıyan giysiler, kilim ve halılar gibi akla gelen gelmeyen birçok şey sergilenmektedir. Farklı bir atmosferde farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal bir gezi noktasıdır diyebiliriz.

Ankara Etnografya Müzesi, tarihte oldukça büyük öneme sahiptir. Cumhuriyet döneminin planlanan ve inşa edilen ilk devlet müzesi ünvanına sahiptir. Türk Milli karakterini, kültürünü ve tarihini yansıtır.

Kocatepe Camii

1967 senesinde inşası başlayan ve 1987 senesinde tamamlanan yapıtın açılışı Turgut Özal tarafınca yapılmış olup,  88 metre uzunlukta 4 minaresi olan camii 4500m²’lik bir alana sahiptir. Caminin alt tarafında idari bilimler, kütüphane, ticarethane, otopark ve konferans salonu bulunmaktadır. İçinde kullanılan çiniler, ahizeler, kapılar ve mermerlerin her biri el işçiliğiyle yağıldığından ötürü muazzam bir güzelliğe sahiptir. Dolayısıyla bu ihtişamlı yapı herkes tarafından görülesi bir alandır.

Kızılay’da bulunan camide askeri ve resmi cenazelerin büyük bir çoğunluğu gerçekleşmektedir. Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak sıkça adlandırılsa da bununla ilgili resmi bir bilgi henüz elde edilememiştir.

Atakule

Döner restoranı ile meşhur olan Atakule 125 metre yüksekliğe sahiptir. Türkiye’de 2. Ankara’da ise ilk alışveriş merkezi özelliğini taşıyan yapıt 1989 senesinde açılmıştır. Ankara’yı kuşbakışı izlemek isteyenlerin kesinlikle uğrak yeri olmalıdır.

otobusbileti_sorgula2

Alışveriş yapılabilecek birçok manzaranın yanında seyir terası gibi bir ekstra aktiviteyi sunuyor oluşu buranın turistler tarafından sıkça tercih edilmesine neden olmaktadır. Ayrıca yapıtın yüksek oluşu, ilk alışveriş merkezi olması ve çoğu yerden görünmesi burayı Ankara’nın simgesi haline getirmiştir.

Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’nın Çankaya/Kavaklıdere bölgesinde bulunan bu cadde kentin en işlek ve popüler yerlerinden biri olma niteliğini taşımaktadır. Birbirinden ünlü markaların yer aldığı bölgede kaliteli bir alışveriş yapabilir, enfes lezzetlerin sunulduğu kafe ile restoranlarda ise damak tadınıza uyumlu lezzetleri deneyebilirsiniz.

Kuğulu Parkı da içerisinde barındıran bu cadde boylu boyuna Ankaralılar tarafından çok sevilen bir yerdir.

Hacı Bayram-ı Veli Camii

2011 senesinde ibadete açılan camiinin geçmişi 1428 yıllarına kadar dayanmaktadır. Kentin en önemli yapılarından biri olan Hacı Bayram Camii, Ulus’ta yer almaktadır ve içinde adını aldığı Hacı Bayram türbesi bulunmaktadır. Ankara Kalesi’nin eteklerinde bulunan camiye halk arasında Ankara’nın manevi kalesi deniyor.

Ankara’nın en eski camilerinden biri olan Hacı Bayram Camii, ilk zamanlarda devlet erkanının kullandığı protokol camisi olarak da hizmet vermiştir.

Hamamönü

19.yüzyıla ait yapıların restore edilerek bugünkü haline getirilmiş olduğu Hamamönü, kesinlikle görülmeye değer bir noktadır. Bölgede M.Akif Ersoy Parkı ile birlikte müzesi de bulunmakta olup, göz alıcı mimari yapılar ve huzur veren sessizlik kuşkusuz ziyaretinize değecektir.

Hamamönü’nde eski Ankara evlerinin atmosferini hala yaşayabilir, güzel zaman geçirebileceğiniz mekanlar keşfedebilirsiniz. Kendinizi farklı bir bölgede hissedeceğiniz, hala samimi sokak kültürünün yaşandığı bu bölge sizi geçmişte yolculuğa çıkaracak.

Cumhuriyet Müzesi

TBMM Binası olarak 1924 ile 1960 yılları arasında hizmet veren yapı, 30 Ekim 1981 tarihinden günümüze kadar da Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılmaktadır. Tarihi geçmişi ile şehrin en önemli yapıtlarından biri olan bina, gerek dış görseli gerekse içeriğinde sergilenenlerden ötürü görülmeye değerdir.

İlk Cumhurbaşkanı M. Kemal Atatürk’ün, ayrıca İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın da kişisel eşyalarının ve dönemin önemli evraklarının sergilendiği kıymetli bir müzedir. Müzenin en değerli ve nadide eseri ise Atatürk’ün onuncu yıl nutkunu okuduğu mikrofondur.

Atatürk Orman Çiftliği

52 bin dönümlük bir araziyi kapsayan bu alan içinde Atatürk’ün Selanik’te bulunan evine benzeyen bir yapı, hayvanat bahçesi ve devlet mezarlığı gibi çeşitli yapılar bulunmaktadır. Modern düzenlenmiş olan bu alan Atatürk’e armağan edildiğinden ötürü her yaştan bireyin görmesi gereken noktalardan biridir.

Ülke tarımına destek, tarımsal araştırmalar yapmak ve tarımsal sanayiyi geliştirmek adına kurulan çiftlik oldukça büyüktür ve tarihte önemli çalışmalara imza atmıştır.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Kanuni Sultan Süleyman dönemi içinde Ankara Kalesi’nde inşa edilen yapı, kentin ilk sanayi müzesidir. 2005 yılında açılan bu müzede 1850 senelerinden günümüze kadar kullanılmış olan obje ile ekipmanlar sergilenmektedir.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

23 nisan 1981 senesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılmaya başlanılan iki kaylı yapı Ankara/Ulus meydanında yer alır. Zamanında farklı amaçlar içinde kullanılmış olup, günümüzde savaş dönemlerinden kalma anlaşmalar ve çeşitli objelerin sergilendiği etkileyici bir atmosferi oluşturmaktadır.

Milletin katkılarıyla açılan meclis, 1920-1924 yılları arasında ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binası olarak kullanılmıştır. Bina daha sonra CHP Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak kullanılmıştır. 1957 yılında ise binanın müzeleştirme dönemi başlamış, 1961 yılında TBMM Müzesi olarak halka açılmıştır. 1981 yılında ise Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.

Anadolu Medeniyetler Müzesi

Avrupa Müze Forumu tarafınca 1997 senesinde 68 müze içinde birinci olmayı başaran bu müze, Anadolu’ya ait birçok önemli eseri bünyesinde barındırmaktadır. Sanatsal eserlere meraklı olanların kesinlikle ziyaret etmesi gereken bir yerdir diyebiliriz.

Augustus Tapınağı

Tarihe meraklı olanlar ve tarihi alanları gezmekten büyük zevk alanlar için Ankara’nın en önemli yapılarından biri olan bu yer en doğru gezi noktalarından biri olacaktır. İnşası M.Ö’ye dayanan yapı günümüze kadar birçok tadilattan geçirilmiş olup, halen eskinin izlerini taşımasıyla görülesi bir yer olarak adını sıkça duyurmaktadır.

Ankara Parklar

Ankara’da vakit geçirebileceğiniz birçok güzel park bulunuyor. Özellikle hafta sonu aileler vakit geçirmek için parkları tercih ederken bazı parklarda gençler bir araya gelip güzel vakit geçiriyor. Geniş alana kurulmuş parklarda yeşile doyabilirsiniz. Ankara’da gezilecek yerler içinde yer alan parklarda dinlenmek de hoş olabilir.

  • Seğmenler Parkı
  • Göksü Parkı
  • Dikmen Vadisi
  • Gençlik Parkı
  • 50. Yıl Parkı
  • Atatürk Orman Çiftliği
  • Anfa Altınpark
  • Harikalar Diyarı
  • Ahlatlıbel Tesisleri Parkı

Ankara’da ne yenir?

Aspava: Açılımı Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin olan ASPAVA, aslında Ankara’ya özgü bir kültür. Dürüm içerisinde sunulan döner genellikle soğanla ve sos ile servis edilir. Hatta buna da SSK (Sos Soğan Kaşar) derler. Dürüm dönerin yanında patates kızartması, cacık, salata, çay, tatlı gibi birçok ikram geldiği için tıka basa doyarsınız. Ankara’ya gidildiğinde denenmesi gereken oldukça önemli bir kültür.

Ankara (Beypazarı) Kurusu: Yöresel bir galeta türü olan Beypazarı Kurusu, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde üretilir. Farklı semtlerde de bulabilirsiniz ancak en güzeli Beypazarı’ndadır. Özel fırınlama yöntemiyle harika bir tada sahiptir.

Kızılay Simidi: Kızılay’da koyu ve bol susamlı şekilde üretilen simitler günün erken saatlerinde tüketilir. Farklı bir simit tadı denemek istiyorsanız elinizi çabuk tutmanız gerekebilir!

Ankara’da Nerede Kalınır?

Ülkemizin Başkenti özelliğini taşıyan Ankara, her ne kadar turistik bir şehir olmasa da siyasi ve kültürel bakımdan önemli bir nokta oluşu, dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi akınına uğramasını sağlamaktadır. Dolayısıyla ziyaretçilerin en önemli merakı Ankara’da Konaklama konusunda ise söylenebilecek tek şey her bütçeye uygun tesislerin yer aldığıdır. Özellikle gezilecek alanlara yakınlığı ile Kızılay, Ulus ve Kavaklıdere bölgelerinde oldukça fazla otel bulunmaktadır. Şehrin biraz dışında konaklama yapmak isterseniz de Kızılcahamam ve Beypazarı ilçelerinde uygun tesisleri bulabilirsiniz. Ankara gezi parkları konusunda da oldukça hoş bir kenttir. Bu noktalara yakın bir lokasyonda konaklayabilir ve gün içinde gezinizi kendinizi yormadan yaparak, otelinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hemen her ilçesinde ulaşım bakımından sorun yaşamayacağınız için bütçenize uygun seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Ankara gezilecek yerler hakkında daha da detaylı bilgiler alabilmek için linki ziyaret edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here