SGK kapsamında sahip olduğunuz sağlık güvencelerinin yurtdışında da acil durumlarda geçerli olmasını sağlayan ikili anlaşmaları bulunmaktadır ve bunlardan bir tanesi de A/T 11 adı verilen belgeyi almanızı sağlayan Almanya ile akdedilmiş ikili anlaşmadır.
Özellikle Erasmus’a veya Master’a giden öğrenciler için vize alım aşamasında özel sigorta yapılması veya A/T 11 belgesinin alınması şart koşulmaktadır. Bu belgeyi kimler nasıl alabilir bu yazımızda bulabilirsiniz:
Yazı Başlıkları
- 1 A/T 11 Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?
- 1.1 Anlaşmadan kimler yararlanabilir?
- 1.2 Ülkemiz İle Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Bu Kişiler Almanya’da Hangi Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmektedir?
- 1.3 Sağlık Yardımından yararlanmak için Almanya’da yapılması gereken işlemler nelerdir?
- 1.4 Belge Türkiye’den Nereden ve Nasıl Alınır?
- 1.5 Çalışanlar bakımından hangi belgelerin ibrazı gereklidir?
- 1.6 Erasmus öğrencileri bakımından hangi belgelerin ibrazı gereklidir?
A/T 11 Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?
Anlaşmadan kimler yararlanabilir?
İşçi, memur ya da serbest çalışanların kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler ve emekliler ile onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler bu kapsama dahildir.
Ülkemiz İle Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Bu Kişiler Almanya’da Hangi Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmektedir?
Belge sahibi kişiye kural olarak Almanya’da bulunduğu süre içerisinde hastalık halinde kişinin durumunda sağlanması gereken ertelenemeyecek sağlık yardımları yapılır. Yani, bir keyfi muayeneden öte, hasta olmanız halinde acilen almanız gereken tedavi sağlanır. Yanı sıra, Almanya’da kalınan sürede ertelenemeyecek kronik rahatsızlıklarla bağlantılı (örn.diyaliz tedavisi) tedaviler de bu kapsamda ele alınır.
Sağlık Yardımından yararlanmak için Almanya’da yapılması gereken işlemler nelerdir?
Belgenin geçerli bir hak sahipliği sağlaması için Almanya’daki bir hastalık kasasına (Krankenkasse) ibraz etmesi gereklidir. Aksi halde, Sözleşme hükümlerine göre sağlık yardımı almak mümkün olamamaktadır.
Belge Türkiye’den Nereden ve Nasıl Alınır?
Bu belgeyi almak için bağlı olduğunuz ilin (SGK) sosyal güvenlik kuruluşuna müraacat etmeniz gerekmektedir. İstanbul’da ise iki kurum sadece bu belgeyi vermektedir. Eğer sigortanızı bir yakınınız üzerinden alıyorsanız o kişinin bağlı bulunduğu ilin SGK’sına gerekli belgeler ile bizzat başvuru yapması gerekecektir. Ayrıca, 3 ay kuralına da dikkat edilmelidir. Kurum, gidiş tarihinden en erken 3 ay öncesinde bu belgeyi vermektedir!
Çalışanlar bakımından hangi belgelerin ibrazı gereklidir?
**Burada yazılı belgeler tavsiye niteliğinde olduğundan başvurudan önce mutlaka ilgili müdürlüğü arayıp gerekli bütün belgelerin tam listesini öğreniniz. **
1- ÇALIŞAN KENDİ ADINA ALACAKSA,
- Turistik amaçla çıkacaksanız, İlgili Sigorta Müdürlüğüne hitaben yazılmış işyerinden kaşeli imzalı olacak şekilde Almanya’da kalacağı süreyi belirten (gün-ay-yıl) ücretli izinli olduğu resmi talep yazısı
- Davet usulu yurt dışına görevli olarak çıkacaksanız, işyeri tarafından hazırlanmış dışarıda görevli olduğunuz süreleri ve hangi ülkeye gittiginizi yazan ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna hitaben bir dilekçe
- İşyerinden kaşeli imzalı olacak şekilde kendisine ait en az 30 günlük sigorta vizite kağıdı
- E-devlet üzerinden hizmet dökümü
- Sigortalı kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi
2- SİGORTALI YAKINI ( EŞ, ÇOCUK, BAKMAK YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER) ALACAKSA,
Sigortalının kendisi için hazırlaması gereken yukarıdaki tüm evraklara ek olarak,
- İşyerinden kaşeli imzalı sigortalı yakının Almanya’da kalacağı süreyi içeren hesap fişi
- İşyerinden kaşeli imzalı olacak şekilde sigortalı yakını için düzenlenmiş en az 30 günlük vizite kağıdı (yakınınız emekli ise gerek yok)
- Sigortalının nüfus kağıdı
- Sigortalının hizmet dökümü/ emekli ise emeklilik gösterir belge
- Sigortalı yakının nüfus cüzdanı/pasaport fotokopisi
Erasmus öğrencileri bakımından hangi belgelerin ibrazı gereklidir?
**Burada yazılı belgeler tavsiye niteliğinde olduğundan başvurudan önce mutlaka ilgili müdürlüğü arayıp gerekli bütün belgelerin tam listesini öğreniniz. **
1- ÇALIŞAN SİGORTALI YAKINI İSENİZ
- Sigortanızın üzerine olduğu ebeveyninizin; bir kurum çalışanı olduğu ve primlerinin düzenli bir şekilde ödendiğini belirten belge
- Sigortanızın üzerine olduğu ebeveyninizin maaş bordrosu
- Gidilecek üniversiteden gelen kabul mektubu
- İlgili Sigorta Müdürlüğüne hitaben yazılmış, kendi üniversitenizden alınan Erasmus öğrencisi olduğunu bildiren belge (bu belgede ne kadar süreyle kalacağınızın yazılı olması işinizi kolaylaştırır)
- Çalışanın kimlik fotokopisi
- Kendinizin kimlik fotokopisi
2- EMEKLİ YAKINI İSENİZ
- Emeklilik gösteren belge
- İlgili Sigorta Müdürlüğüne hitaben yazılmış, kendi üniversitenizden alınan Erasmus öğrencisi olduğunu bildiren belge (bu belgede ne kadar süreyle kalacağınızın yazılı olması işinizi kolaylaştırır)
- Emeklinin kimlik fotokopisi
- Kendinizin kimlik fotokopisi
- Gidilecek üniversiteden gelen kabul mektubu
Haha geniş bilgi ve diğer ülkelerle ilgili anlaşmalar için SGK sayfasını kontrol ediniz.