İstanbul’da Bahçeköy ile Kilyos yolu üzerinde bulunan Atatürk Arboretumu kurulduğu ilk günden itibaren yapılan çalışmalar ile birlikte oldukça zengin bir doğaya kavuşmuş durumda.
Bölge ile yapılan değerlendirmelerde özellikle ağaç müzesi gibi tanımların kullanılması da farklı bir tabiatın yaratıldığını gösterir.
Yazı Başlıkları
Atatürk Arboretumu Nerede?
Bilimsel Merkez: Atatürk Arboretumu
Halka açık bir şekilde hizmet veren bu bölge aynı zamanda eğitim ve bilimsel olarak da kullanılmaktadır.
Bölgede pek çok farklı ağaç çeşidinin olması ve aynı zamanda doğanın farklı renklerinin görülebilmesi ziyarete giden pek çok misafiri etkilemektedir.
Bölgede ilk çalışmalar 1949 yıllarında başlatılırken özellikle İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi personellerinin çalışmaları ve aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiği destek ile birlikte iyi bir proje başlangıcı yapılmıştır.
Özellikle 38 hektarlık bir alanda arboretum kurulma konusunda çalışmaların başlaması ve yerel yönetimler tarafından desteklerin olması kısa süre içerisinde çalışmaların tamamlanmasının sağlarken 1949 ile 1982 yılları içerisinde sadece bölgenin altyapısının hazırlanması ve özellikle ağaçların dikim çalışmaları üzerine işlemler sürdürülmüştür.
Bu yıl itibariyle yapılan açılış sonrasında ise Atatürk Arboretumu son halini alarak kapılarını misafirlerine açmıştır.
Yaşanan bu kısa tarihi süreçle birlikte bugüne kadar korunarak gelmeyi başaran Atatürk Arboretumu, günümüzde özellikle doğayı seven ve sakin bir gün geçirmek isteyen kişiler için vazgeçilmez yerlerden bir tanesi olmuştur.
Giriş sırasında sadece kişilerin yanında su almasına izin verilirken yiyecek, içecek, evcil hayvan ya da bisiklet gibi hiç bir eşyanın içeriye sokulmasına izin verilmez.
Üstelik profesyonel bir şekilde çekim yapmak isteyen kişilerin de yine bölgeye girmesi yasaktır.
Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri
Sarıyer mevkisine gitmesi yeterli olduğu gibi ziyaret saatlerine dikkat edilmelidir. Atatürk Arboretumu’nun Pazartesi günleri ziyarete kapalı olması nedeniyle kişiler ziyaretlerinde Pazartesi gününü tercih etmemelidir.
Ayrıca yaz ayları boyunca 08.30 ile 20.00 arası ziyarete açılan arboretum kış saatinde daha erken kapanmaktadır. Kış aylarında kişilerin ziyaret edebilmesi için 08.30 ile 17.00 saatleri arasında giriş yapması yeterli olacaktır.
Atatürk Arboretumu Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Bilgileri
İstanbul‘un Sarıyer ilçesinde bulunan Arboretum Kilyos yolu üzerinde bulunmaktadır.
Bölgeye ulaşmak isteyen kişilerin toplu taşıma araçlarını kullanması yeterlidir.
Pek çok farklı otobüs bu bölgedeki durakları kullandığından dolayı erişim otobüsler ile oldukça kolay.
Eğer kendi aracınız ile gitmek istiyorsanız Bahçeköy’de bulunan İstanbul Üniversitesi Spor salonuna gitmeli ve karşıya ayrılan Kemerburgaz yolunu kullanarak 500 metre kadar ilerlemeniz gerekir.
Metro ile ulaşım: Metroya bindiğiniz duraktan Hacıosman yönüne gidip son durakta inmelisiniz. İndiğiniz durakta bir otobüs garajı var. Buradan kalkan 42HM hatlı otobüse binmeniz gerek.
Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti
Atatürk Arboretumu’na girişler ücretlidir. Özellikle hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki farklı tarifenin uygulanması nedeniyle gideceğiniz güne göre farklı bir giriş ücreti ödemeniz gerekebilir.
Öğrenci ve yetişkinler için de farklı bir tarife uygulandığından dolayı hafta içlerinde öğrencilerin 2 TL diğer ziyaretçilerin ise 5 TL giriş ücreti vermesi yeterlidir.
Hafta sonunda ise öğrenciler için 5 TL diğer ziyaretçiler için 15 TL gibi bir giriş ücreti belirlenmiş durumdadır.
Atatürk Arboretumu Ziyaretinde Dikkat Edilecekler
Canlı bitki müzesi olarak kabul edilen Atatürk Arboretumu’nun ziyareti sırasında kişilerin çevreye karşı duyarlı olunmasını rica ediyoruz.
Pek çok bilimsel çalışmaya ev sahibi yapan Atatürk Arboretumu korunması gereken alanlardan birisidir ve özellikle ziyaretçilerin bölgeyi dolaşması sırasında mutlaka dikkatli olması istenir.
Bu nedenle de korunmaya ihtiyacı olan bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.
Özellikle düğün çekimi gibi çekim işlemlerinin yapılacak olması halinde izinlerin alınması ve özel fotoğraf çekim ücretinin ödenmesi gerekecektir.
İsterseniz Atatürk Arboretumunda düğün, nikah, sünnet gibi özel günleriniz için fotoğraf çekimi yaptırabilirsiniz. Fotoğraf çekimi fiyatları için iletişime geçebilir veya kendi fotoğrafçınızla da gelebilirsiniz.
** İçeri girerken yiyecek ve içecek sokmak kesinlikle yasak.
** Profesyonel fotoğraf ekipmanlarıyla girmek yasak. Fotoğraf makinasını sokabilirsiniz ama tripod tarzı aksesuarlar kabul edilmiyor.
** Hafta sonu giriş ücreti 15 TL ve çok yoğun olabiliyor. Bu yüzden hafta içi gelirseniz hem daha sakin hem daha ucuz.
Atatürk Arboretumu Yeme İçme
Uzun süre vakit geçirebileceğiniz bu doğa harikasında, yüksek oksijenin de etkisiyle kolay acıkmanız kaçınılmaz.
Bu kadar doğal bir gezi yaşadıktan sonra yemeklerin de doğal olması gerek tabi. Kefeliköy’de bulunan Anzer Sofrası, Karadeniz mutfağının en lezzetli yiyeceklerini sunan harika bir yer. Meşhur Çayeli Kurufasulyesi kesinlikle denenmeli.
Kahvaltı Var Mı? Evet. İçeride kahvaltı sunan birkaç yer bulunuyor. Dışardan yiyecek içecek getiremeyeceğiniz için buralardan ihtiyaçlarınızı giderebilir, doğayla iç içe kahvaltı edebilirsiniz.
Piknik Yapılıyor Mu? Hayır. Piknik yapılması yasak.
Düğün Fotoğraf Çekimleri
Bu doğa harikası yerde düğün fotoğrafı çektirmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekli. Fotoğraf çekimleri ücreti ise 350 TL + KDV. Tavsiyemiz, hafta sonu kalabalık olduğu için hafta içi gelmeniz.
Atatürk Arboretumu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için linki ziyaret edebilirsiniz.
İletişim Telefon Numarası: 0212 226 19 29
Güzel paylaşım için teşekkür ederim, şuan giriş ücreti 20 tl olarak değiştirildi.