Medeniyetin doğduğu yer, Yunanistan’ın başkenti: Atina…
Bildiğiniz üzere Yunanlılar ile kültürümüz çok yakın. Bu yüzden Atina‘da geçireceğiniz vakit sırasında kendinizi yurt dışında hissetmeyebilirsiniz. Her sokakta bir dönerci, cafelerde Türk kahvesinin sadece isim değiştirmiş olması, hediyelik eşyacılarda nazar boncuğu ile karşılaşılması bu his için yeterli.
Atina Hakkında Bilgi
Yunanistan’ın başkenti olan Atina’da yaklaşık 4 milyon insan yaşamaktadır. Genel olarak insanlarda Yunanistan’da sadece adaların gezilmesi gerektiği, şehirlerin beklenilen güzelliklere sahip olmadığı algısı mevcut. Fakat Atina tarihi yapıtları ve şehir yaşamayla kesinlikle görülmesi gereken bir şehir. Eski Yunan medeniyetinin de merkezi olan Atina antik çağlarda da hem kültür hem de ticaret açısından önemli bir konuma sahipti. Şehrin en önemli yapıtı Akropolis’tir. Atina şehrinin ismi, Yunan mitolojisinde yer alan savaş tanrıçası Athena’dan gelmektedir. Yazımın devamında şehirdeki görülmesi gereken yerlere ulaşabilirsiniz.
Atina’da Görülmesi Gereken Yerler
Atina’nın en en en önemli yeri… Biz de herkes gibi ilk adımı buraya attık. Çoğu kişi sadece Akropolis’i görmek için (bizim gibi) Atina’yı rotasına eklemiştir. Monastiraki metrosundan dışarı adım attığınızda Akropolis’in muhteşem manzarasıyla büyüleniyorsunuz. Akropolis, her yerden görünür olması için özel olarak konumlandırılmış. Şehrin her yerinden burayı görmeniz mümkün. Zaten şehirdeki binaların yüksekliği belli bir seviyeye kadar. Herhangi bir gökdelen görme ihtimaliniz yok. Apartmanlar genellikle 3-4 katlı. Antik kente vardığınızda inanılmaz mimari yapı sizleri büyüleyecek. Tüm Atina ve Pire şehrini buradan izleyebilirsiniz. Akropolis’e giriş ücreti 12 Euro. Öğrencilere indirim mevcut. (Kart görmek istiyorlar)
Tepeye çıkmak her ne kadar yorucu gözükse de öyle değil. Ancak sabah saatlerinde gitmenizi öneriyorum, saat 15:00’te kapandığı için 14:30 civarlarında rehberler apar topar sizi dışarı çıkartabiliyor. Tabi yaz uygulamasında saat 19:30’a kadar açık tutuyorlar.
Akropolis’te göreceğiniz önemli yapılar:
Parthenon, Akropolis ve Atina’nın sembolü olan sütunlu yapı. Propylaia, Akropolis’in ihtişamli ve devasa kapısı. Erekhteion: Akropolis’in etkileyici tapınağı. Herodes Atticus Tiyatrosu: Antik kentin büyük tiyatro alanı. Hala burada özel etkinlikler düzenleniyor, takip etmeniz önerilir.
Akropolis’te bulunan bazı heykeller ve yapıtlar korunması amacıyla bu müzeye alınmıştır. Ayrıca müzede Akropolis ile ilgili tüm tarihi bilgiler yer alırken şaşıracağınız birçok bilgiyle de karşılaşacaksınız. Müzenin içerisin de harika manzarası olan bir restoran da bulunuyor.
Plaka, Syntagma meydanı ile Monastiraki Meydanının ortasında yer alan bölgeye verilen ad. Akropolis’in hemen aşağısında yer alıyor. Bu bölgedeki restoranlar ve tavernalar Plaka’nın etkileyici olmasındaki en büyük etkenler. Yerel halk ve turistlerin vazgeçilmez bölgesidir aynı zamanda. Plaka’nın dar ve hareketli sokaklarında yürüyüp, Atina lezzetlerini tatmanızı öneriyoruz. Sholarhio Restoranını bunun için size önerebilirim.
Politika meydanı. Sürekli haberlerde gördüğümüz eylemlerin yapıldığı, Parlamento binasının yer aldığı, gidildiğinde “işte başkentteyim” havasını veren meydan. Monastiraki meydanından Syntagma meydanına keyifli bir yürüyüş ile 15 dakikada ulaşabilirsiniz.
Monastiraki Atina’nın şehir merkezi ve en eğlenceli, en kalabalık bölgesi. Özellikle gece hayatı bu bölgede oldukça hareketli. Haftasonları Monastiraki Meydanı’nda adım dahi atılmıyor. Keşfedilmeyi bekleyen grafitili dar sokakları sizi bekliyor…
İstiklal Caddesi’nin Atina versiyonu. Sürekli hareketli ve alışveriş mağazalarının bulunduğu caddede en az bir kere yürümenizi tavsiye edelim.
Atina Pazarı (Flea Market)
Ucuz alışveriş noktası. Atinalıların bit pazarı olarak da adlandırılabilir. Hediyelik eşya almak için en güzel ve bütçe dostu uzun cadde.
Panathinaiko Stadyumu
Panathinaiko Stadı olimpiyatlara ev sahipliği yapan ilk stadyum. Ayrıca, dünyada tamamı beyaz mermer tarafından yapılan tek ve en eski stadyum olarak tarihte yer alıyor. Giriş ücreti 10€.
Atina’nın Şanzelize Caddesi desek belki biraz abartmış oluruz ama bu caddede birçok pahalı cafe, restoran ve bilindik markaların mağazaları bulunmaktadır. En azından bu meşhur caddede oturup bir kahve içmek ve havasını solumak gerektiğini düşünüyorum.
Tüm şehri görebileceğiniz bu dağın tepesine çıkıp, cafedeki Türk (özellikle üzerine basa basa söyleyelim 🙂 ) kahvesini içerek gün batımı manzarasının keyfini çıkarmanız önemle tavsiye edilir. Turistlerin en çok beğendiği yerlerden birisi olan bu dağa tırmanarak veya füniküler ile çıkabiliyorsunuz. Füniküler Kolonaki tren istasyonunun oradan kalkmaktadır. Ben yürüyerek çıkmak istiyorum diyenler dik bir yokuşla karşılaşıyor. Yaklaşık yarım saat sürecek bu tırmanış sırasında dinlenebilmeniz için (muhakkak ihtiyacınız olacak) banklar koyulmuş. Dağın tepesinde bir adet restoran, antik tiyatro ve görüş güvertesi bulunuyor.
Atina’nın tam merkezinde yemyeşil, kocaman bir park. Parlamento Binasının arka tarafından girişi bulunan bu parkın içerisinde hayvanat bahçesi de bulunuyor. Bir süreliğine sessiz, sakin ve huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız milli parkı ziyaret edebilirsiniz. Parka giriş yaparken geçeceğiniz caddede politikacılar ve bakanlar yaşıyor. Bu caddede meşhur Yunan askerlerinin nöbet değişikliğine tanık olabilirsiniz. Ayrıca caddede bulunan portakal ağaçlarının muhteşem görüntüsünü de es geçmeyin.
Anafiotika
Atina’da seyahatinize devam ederken kendinizi Santorini’de hissetmek mi istiyorsunuz? Hemen sizi Anafiotika’ya alalım. Belki de bir fotoğraf çekip konumunuzu Santorini yapsanız kimse gerçeği fark etmeyecek. 🙂 Çoğu turist tarafından bilinmeyen bu bölgeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.
Yunanistan’da ne yenir ne içilir yazımızı okuyarak Yunan Mutfağı hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Atina Gezi Rehberi yazımız da ilginizi çekebilir.
Atinaya istanbuldan arabayla gidebilir miyiz acaba? Yunanistan havasi almanin vakti geldi de geciyor….
Yaklaşık 18 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Eğer vaktiniz varsa arabayla gitmeniz, yol güzergahı üzerindeki yerleri görmeniz tavsiye edilir.
Atina pazarından eşe dosta hediye almadan dönmeyeyim dedim ama satılanların hepsi bizim çarşılarda da vardı zaten 😀
Atina’da pek güzel vakit geçirmedik açıkçası burası için 4 günümüzü ayırmıştık ama 2 gün sonra sıkılmaya başladık. Sadece Akropolis etkileyiciydi
Gezilecek yerler hakikatten tam liste olmuş süper.
listede yer alan tüm yerleri 1.5 günde bitirdik 🙂 her yere yürüyerek gitmenizi tavsiye ederim yoksa daha hızlı bitirebilirsiniz. ben yinede atinayı çok sevdim
yunan halkının damak tadı bize oldukça yakın, hatta neredeyse aynı. döner, kebap, et şiş, baklava, hatta kestane şekerine kadar her şey var. bir tek çay yok, gelirken yanınıza alın bence.
sokaklarda bulunan portakal ağaçlarını gördükten sonra “bu ağaçlar bizim ülkede olsa 1 tane bile portakal bırakmazlardı” diye düşünen bir tek biz değildik dimi? 😀
akropolis ve plakadan başka güzel bir yer göremedim bu şehirde plakadaki tavernalar çok güzeldi ve akropolisten ciddi bir şekilde etkilendim diyebilirim yine de görmeye değer bir şehir.