Beyaz Kule, günümüzde Selanik’in simgesi olarak görülen ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti tarafından yapılan eşsiz bir yapıdır. Kulenin mimarı Mimar Sinan’dır. Yapıldığı ilk dönemlerde Osmanlı devleri tarafından gazino, hapishane ve kale olarak kullanılmıştır. 1912 yılında yapılan Balkan Savaşında şehir Yunanistan’ın eline geçince, ülkenin sembolik vaftiz uygulamalarına maruz kalan kule beyaz bir renge boyanmıştır ve ismini de buradan almaktadır. Kule tamamen beyaza boyansa da günümüzde eski rengine kavuşmayı başarmıştır. Beyaz Kule, Selanik’te gezilecek yerler arasında ilk sırada olması gereken, önemli bir yapıttır.
Bu tarihi kule günümüzde hem kule hem de müze olarak kullanılmaktadır. Şehrin deniz kıyısında yer alan kule, Osmanlı Devletinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Beyaz Kule, Osmanlı devletinde verdiği hizmetlere göre halk tarafından farklı isimler ile anılmıştır. 16. Yüzyılda aslan kulesi olarak adlandırılan kule, sonralarda Yeniçeri kulesi olarak anılmaya başlanmıştır. Kulenin zindan olarak kullanıldığı 1826 yılında, dönemin sultanı ll. Mahmud’un emriyle kulede bulunan bütün esir ve tutuklular kılıçtan geçirilmiş ve bunun üzerine kuleye Kan Kulesi (Tower of Blood) denmeye başlanmıştır. Bunun dışında kuleye bir zamanlar Kalamar Kulesi de denmiştir. Evliya Çelebi ise bu yapının Kalamarya kulesi veya Kale-i Esed olduğunu ve Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını söylemektedir. Ayrıca Evliya Çelebi bu yapının içinde 3 sarnıç, 40 ev ve buğday ambarlarının bulunduğunu yazmıştır. Evliya Çelebi kulenin 38 metre olduğunu, 3 metre enine sahip duvarlarının bulunduğunu yazmıştır. Ancak günümüzde bu duvarlar görülmemektedir ve kule yalnız başına kalmıştır. Şehrin en önemli sembollerinden olan bu eşsiz kule 1985 yılında bir restorasyondan geçirilmiştir. 1988 yılında Bizans anıtları ve erken Hristiyanlık ile UNESCO listesine girmeyi başaran Selanik, aynı yıl içerisinde beyaz kulenin Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu tarafından verilen koruma ödülüne şahitlik etmiştir.
Beyaz Kule Ziyaret Bilgileri
Şehir: Selanik
Bölge: Merkez (Coastal Bölgesi)
Ziyaret Saatleri: Salı’dan Cuma’ya 08:00 – 15:00 arası.
Telefon: +30 2310 267 832
Giriş Ücreti: Normal 3€, indirimli 2€
Maksimum ziyaretçi kapasitesi: 70
Kulenin her katında farklı sergiler, görseller ve eserler bulunuyor. 6 katlı kulenin en tepesinde hediyelik eşyalar alabileceğiniz bir yer ve panoramik teras var. Terastan şehrin harika görüntüsünü izleyebilirsiniz.
Beyaz Kuleye Nasıl Gidilir?
Sahil şeridinde bulunan kule herkes tarafından bilinmektedir ve sahilde hemen hemen her yerden görünür.
Kuleye gitmek için en kestirme yol özel halk otobüslerini kullanmaktır. Bunun dışında dilerseniz taksi kiralayabilir veya ufak bir yürüyüş yaparak kule bölgesine ulaşabilirsiniz.
Selanik Gezi Rehberi yazımıza dönerek şehirle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.