Eskişehir gezilecek yerler yazımıza hoşgeldiniz!
“Porsuk nehrinin geçtiği kadınlar/ Hepsine yüzer kere rastladım en azdan/ Umutsuz sevdalara tutulmak onlarda/ Bozkıra doğru seyrele seyrele yaşamak onlarda/ Verdi mi adama her şeylerini verirler/ Ben gördüm ne gördümse kadınlarda/ Porsuk nehrinin geçtiği”
demiş Şair Cemal Süreya, Nehirler Boyunca Kadınlar Gördüm şiirinin ilk dizesinde. Eskişehir, Cemal Süreya’nın Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başladıktan sonra görev yaptığı ilk şehirdir. Acaba şu anki halini görse ne düşünürdü?
Yılmaz Büyükerşen 1999 yılından beri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak görev yapıyor ve şehri baştan sona değiştirdi denilebilir.
Özellikle Porsuk Nehri’nin bataklık olması koku yapması gibi alt yapı sorunların çözülmesi dahil; köprüler, parklar, tramvay sistemi, su kullanımında kredili sisteme geçilmesi, şehre opera binası yapılması ve senfoni orkestrası kurulması gibi pek çok yenilikçi projeyi hayata geçirerek şehrin çehresini değiştirdi.
İşte bu güzide şehirden görmeden/yapmadan gitmemeniz, Eskişehir gezilecek yerler listeniz:
Yazı Başlıkları
- 1 Eskişehir Gezilecek Yerler
- 1.1 1- Odunpazarı Evleri (Tramvay: Atatürk Lisesi Durağı)
- 1.2 2- Doktorlar Caddesi- Espark- Adalar Hattı (Tramvay: İsmet İnönü veya Espark Durağı)
- 1.3 3- Haller Gençlik Merkezi
- 1.4 4- Eskişehir Hamamları
- 1.5 5- Senfoni Orkestrası Konserleri (Tramvay: Opera Durağı)
- 1.6 6- Eskişehir Barlar Sokağı
- 1.7 7- Eskişehir Parkları
- 1.8 8- Kurşunlu Camii ve Külliyesi
- 1.9 9- Atlıhan El Sanatları Çarşısı
- 1.10 10- Taşbaşı Çarşısı
- 1.11 11- Eti Arkeoloji Müzesi
Eskişehir Gezilecek Yerler
1- Odunpazarı Evleri (Tramvay: Atatürk Lisesi Durağı)
Eskişehir’in UNESCO tarihi miras listesinde bulunan, şehrin ilk kurulduğu bölgesi.
Buradaki evler restore edildi ve şu anda farklı amaçlarla kullanılıyorlar.
Evlerin bölgesinde yürüyüp evlere bakınmak haricinde burada uğramanız gereken de üç tane yer var:
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: 2007’de açılan, Türkiye’nin ilk cam müzesi olma özelliğini taşıyan müzede cam sanatçılarının eserleri sergileniyor. Giriş ücretsiz.
- Balmumu Heykelleri Müzesi: Yurtdışında bir dünya para akıtıp gittiğimiz Madame Tussaud’nun yerli versiyonu. Heykeller Büyükerşen’in kendi eseri. Yurtdışında bir Atatürk balmumu heykelini aslına uygun bulmaması üzerine kendi çalışmaya başlıyor ve 2013 yılında iş müze açma noktasına kadar varıyor. Girişler tam 3, indirimli 1.5 TL. Gelirler engelli çocukların ve kız çocuklarının eğitimine aktarılıyor.
- Nallıhan Lületaşı Çarşısı: Hediyelik eşya arıyorsanız uğramanız gereken yer burası. Lületaşı Eskişehir’de çıkmakta olan, “beyaz altın” diye anılan kolay işlenebilen bir nesne ve çeşitli takılar, pipolar, satranç taşları yapılıyor. İşleyen ustaları az kalmış durumda ve geleneksel el sanatı belediye tarafından teşvik edilerek yaşatılmaya çalışılıyor.
2- Doktorlar Caddesi- Espark- Adalar Hattı (Tramvay: İsmet İnönü veya Espark Durağı)
Gar’dan çıkıp da sola doğru yöneldiğiniz zaman kendinizi bu hattın ortasında bulacaksınız.
Sağınızda Doktorlar Caddesi kalacak, solunuzda ise Espark. Espark bir AVM, doyduysanız pek özel bir yanı yok. Ancak önünde bulunan Ali İsmail Korkmaz heykelini görmek isteyebilirsiniz.
Doktorlar Caddesi ise trafiğe kapalı bir cadde ve Eskişehir’in İstiklal Caddesi gibi. Eskiden burada doktor muayenehaneleri bulunduğu için adı bu şekilde anılmaktaydı.
Bu caddede bir yürüyüş yaptıktan sonra sağdan aşağı merdivenlere indiğiniz zaman, Porsuk kenarındaki hatta inmiş olacaksınız. Bu bölgeye Adalar deniyor.
Birçok kafe burada bulunuyor. Kafelerin birinde oturup manzaraya karşı çay molası verebilirsiniz. Ayrıca suyun kenarında bulunan çimlerde oturup gondolları da seyredebilirsiniz.
3- Haller Gençlik Merkezi
Burası da bir önceki hattın hemen arka tarafında bulunuyor. Espark’ın arka tarafında, Doktorlar Caddesine doğru yürürken sol tarafta kalıyor.
Bu gençlik merkezi, eskiden şehrin haliymiş. Sonra yenilendi ve içerisinde kafelerin bulunduğu bir yer haline dönüştü. İçinden geçip değişik atmosferini görmelisiniz.
4- Eskişehir Hamamları
Eskişehir doğal termal sularının bulunduğu bir bölgede yer alıyor.
Hamam Yolu denen bölgede birçok hamam bulunuyor ve hemen hemen hepsi doğal kaynak sularıyla ısıtılıyor.
Üstelik İstanbul kadar da turistik olmadığından girişler en fazla 10 TL tutuyor.
Eğer daha lüks bir yere gidecekseniz, son yıllarda açılan otel-hamam konseptini tercih edebilirsiniz.
Kadınlar için bazı hamamların sadece belirli günleri varken, bazı hamamlar ise sürekli kadınlara açık ve erkek kabul etmiyor.
Eğer yanınızda terlik, sabun gibi gerekli malzemeler yoksa üzülmeyin; bazı hamamlarda girişte uygun bir fiyata hamam seti satın alabilirsiniz.
Kese ve masaj gibi uygulamalar da çok uygun fiyatlı olduğundan, kaslarınızı hamamda gevşetmeden ve Eskişehir sularından şifalanmadan gitmeyin.
5- Senfoni Orkestrası Konserleri (Tramvay: Opera Durağı)
Eskişehir’in Avrupa şehirlerini aratmadığını söylemiştim değil mi?
Avrupa’da en ufak şehirlerde dahi Opera binaları, senfoni orkestraları görüyorsunuz. Klasik müzik bize yabancı diye düşünmeyin, bu evrensel bir dil.
Eskişehir’de zaman içerisinde bu kültür yerleşti. Daha önce hiç gitmediyseniz burada deneyerek yeni bir alışkanlık edinebilirsiniz. Ne kadar huzur bulacağınıza inananamayacaksınız. Üstelik biletler sadece sembolik fiyatlarla satılıyor.
Aynısı tiyatrolar için de geçerli. Ender Sakpınar gibi çok ünlü orkestra şefleri veya Haldun Dormen gibi tiyatrocular sık sık şehri ziyaret ederek faaliyetlere destek veriyor.
6- Eskişehir Barlar Sokağı
Burası’da Doktorlar Caddesi paralelinde bulunuyor denilebilir. O civarda sorarak bulabileceğiniz bir ara sokak ve geceleri çok hareketli.
Birçok güzel bar bulunmakta ve Eskişehir öğrenci kenti olduğu için fiyatlar uygun.
Birçok kentte şubesi olan Varuna Gezgin’in merkezinin Eskişehir olduğunu hatırlatmakta fayda var.
7- Eskişehir Parkları
İstanbul gibi bir metropolde gidecek park, nefes alacak yer bulamamaktan şikayet ediyorsanız Eskişehirlileri çok kıskanabilirsiniz!
Eskişehir gezilecek yerler arasında kesinlikle en az üç park eklemenizi tavsiye ediyorum. Eskişehir devasa boyutlarda birçok yeşil alan ve park kazandı ve güzel havalarda aileler ve gençler buralara akın edip yeşilin tadını çıkarıyor.
Bu parklar ayrı bir yazının konusu olacak, çünkü başlı başına anlatacak çok şey var. Parklarla ilgili yazı için şuraya bakabilirsiniz.
8- Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı semtinde yer almaktadır.
Çoban lakaplı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu harika eser şehrin önemli turistik noktalarından.
Yapıtın içerisinde bulunan cami, kervansaray, şadırvan, hanikah ve sıbyan mektebi ziyaret edilmeye değer başlıca yerlerdir.
Türkiye için önemli bir yapıt olan Kurşunlu Camii, Eskişehir gezilecek yerler arasında yerini alıyor.
9- Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Atlıhan El Sanatları Çarşısı, lüle taşının tüm dünyada etkinliğini artırmak ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla kurulan çarşıdır. Eskişehir’in Odunpazarı bölgesinde bulunur.
Geleneksel sanatların, el emeğiyle harmanlandığı bu çarşı yeni nesli teşvik etmesi açısından Belediyeden oldukça fazla destek de görmektedir.
10- Taşbaşı Çarşısı
Eskişehir halkının sıkça tercih ettiği Taşbaşı Çarşısında birbirlerine yakın dükkanlar bulunmaktadır.
Bu çarşıda daha çok aktar ve baharatçılar bulunsa da hediyelik eşya, tekstil gibi satın alabilecek birçok şey bulabilir, Eskişehir’in hareketli alışveriş caddesinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Eskişehir gezilecek yerler listesinde bulunmasının en büyük nedeni, yerel halkın önemli tercih yerlerinden birisi olmasıdır.
11- Eti Arkeoloji Müzesi
Eskişehir ve çevresinde yapılan arkeoloji çalışması sonucu elde edilen eserler bu müzede sergilenmektedir.
Türkiye’de özel sektör desteğiyle açılan ilk müzedir. Müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunduruyor.
Geziden sonra karnınız mı acıktı? Neler yenir, neler içilir?
Peki Eskişehir’e nasıl gideriz ve şehir içi ulaşım nasıl kullanılır?
harika bir liste elinize sağlık eskişehir memleketimizde geçirdiğimiz vakitleri unutamıyoruz bize o günleri hatırlattı..
Teşekkür ederiz, Eskişehir hiçbir yere benzemez gerçekten 🙂
Eskişehir’i tanıttığınız için sizlere öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bizlerde Eskişehir ile ilgili bir proje gerçekleştiriyoruz ve sizlerinde bu değerli yazınızdan gerçekten etkilendik. Güzel Eskişehir’imizin herkesin bilmesi dileğiyle teşekkürler.