Eskişehir’de pek çok yerel tat bulunmakta. Bunun yanısıra hepimizin bildiği tatların da yerli halkın senelerdir vazgeçemediği Eskişehir‘e özgü yorumları bulunmakta.
İşte Eskişehir’den tatmadan gidilmeyecekler:
Yazı Başlıkları
Eskişehir’de Ne Yenir?
Kahvaltının baş tacı: Simit ve Haşhaşlı
Simit, Türkiye tatlarının en bilinenlerinden biri ve öyle ki, hangi şehre giderseniz farklı bir pişirme şekli, tad ile karşınıza çıkıyor. Malzeme hamur ve susam ama tadı ne kadar farkediyor… Eskişehir simidi mayalı, yumuşak, burgu biçiminde olur ve fırından yeni çıkmış sıcacıksa nasıl yendiği anlaşılmadan bitiverir!
Haşhaşlı ya da haşhaşlı çörek Eskişehir’in haşhaş üretimi olan Afyon’a yakınlığından ötürü olsa gerek, şehrin temel tatlarından biri haline gelmiş. Hiç haşhaşlı bir lezzet denemediyseniz, fırsat varken es geçmeyin. Bazı fırınlarda haşhaşlı mercimekli börek gibi başka leziz türevlerini de bulabilirsiniz.
Tatar Mutfağının starı: Çibörek
“Altaydan kalgan aşlar etli maylı kamuraş, Kobetemen katlama laşka cantık tataraş, Şıborekmen kim ossen hastalık nedir bilmez, Balaban bir doktur aytkan tansiyonlu bir kartka, Başın avurtsa ya da kelse ağır bir sancı, Dakkasında keser şıbörektir ilacı”
Yukarıda şiirde şair bize çiböreğinden faydalarından bahsetmiş. Evet esasen, çiğbörek değil şıbörektir orijinal ismi Tatarcada bu yemeğin. Sözkonusu şiir de Eskişehir’in en ünlü Çibörek salonu Papağan Çiğbörek’in duvarında yazar. Bazen bu restoranın kapısında sıra olur, içerisi tıklım tıklımdır. Tabii ki aceleniz varsa, burası yerine başka yeri de tercih edebilirsiniz ve pişman olmazsınız. Çibörek porsiyonu 5 taneden oluşur ve çatal-bıçak servis edilmez. Çibörek dediğin kıymalı olur ve başka hali düşünülemez!
Bir yerli fast-food zinciri: Pino
Bütün dünyaca ünlü fast food markalarına bin basar Pino… Bir kere hamburger ekmekleri harikadır ve restoranlar self servis değildir, masaya servis yapılır… Kullandıkları hamburger eti vs. bildiğimiz bir markanın dondurulmuş ürünleridir ve özel yapım falan değildir ama harika ekmekle ve güleryüzlü servisle bir araya geldiğinde, bir Amerikan markasına tercih edilir arkadaşlarla buraya gitmek veya alış veriş arası hızlıca bir sosisli kapıp geçmek.
Kış günlerinin gözbebeği: Boza
İstanbul’un Vefa Bozacısı varsa, Eskişehir’in de Karakedi Bozacısı vardır. Kışın hamamdan çıkılır, sıcakla kaybedilen mineraller ayak üstü bir bardak boza ile yerine konulur. Bozalar daima günlük üretimdir. Kilo ile alarak evinize götürebileceğiniz gibi dükkanda ayak üstü bozanızı içebilir ya da kaşıklayabilirsiniz. Üstelik fiyatı da İstanbul’a görece daha uygundur. Yazın ise Karakedi’de limonata veya dondurma bulmak mümkündür.
Hediyelik lezzet arayana: Met helvası
Met helvası, tat olarak bildiğiniz pişmaniyedir ama farkı şeklinden gelir. Form olarak ince uzundur ve tel teldir; yerken ağızınızda dağılıverir. Kakaolu ve sadesi mevcuttur. Eriş Helvacısı’ndan alınır. Ayrıca Tanınmış Helvacı’dan da tahin helvası da alarak deneyebilirsiniz. Eskişehir halkı helvasını marketten değil, helvacı esnafından alır.
Tatlı yiyelim, tatlı gezelim: Pastahaneler
Yaz mevsiminde dondurma alacaksınız ya da kahvenin yanında oturup bir dilim pasta yiyeceksiniz… Öyleyse bunu da zincir bir pastahanede değil, Eskişehir’in kendi markalarından birinde gerçekleştirmelisiniz. Dondurma yiyecekseniz, Hasan Polatkan’daki Dr. Beyaz, Doktorlar caddesindeki Tadım veya Hamamyolundaki Madımak; pasta yiyecekseniz Doktorlardaki veya Hasan Polatkandaki Venedik; muhallebi yiyecekseniz o güzel mekanı da görmeniz açısından Haller Gençlik Merkezi’ndeki Mazlumlar. Tercih sizin!
Afiyet olsun!
Eskişehir gezilecek yerler yazısından nerelere gidilebileceğine bakabilirsiniz.