Eti Arkeoloji Müzesi, 2010 yılında inşaatı tamamlanan ve 1300 metrekarelik bir alana kurulan müze binasıdır. Binada toplam 4 bin metrekarelik bir kullanım alanı bulunuyor. B ve C bölümlerinin dışında bahçe kısmında da çeşitli eserler sergilenmektedir. Çok amaçlı kullanılan müze belirli bölümlere ayrılmış ve her bölümde farklı türden eserler sergilenmektedir. Yapıda B ve C blokları yer alıyor ve Arkeolojik eser salonu olarak faaliyet gösteriyor. C blokun alt katı süreli sergi ve teşhir salonu, B blokun alt katı ise konferans ve sergi salonları içeriyor. Blokların alt katlarına baktığınızda, A blokun bodrum katında fotoğrafhane, laboratuvar, semin katında çocuk müzesi kafeterya, kütüphane yer alıyor. 1. Ve 2. Katlarında ise idari bölümler bulunuyor.
Müzenin eşsiz bahçesinde etnografik malzemelerin yanı sıra yöresel giysilerde sergileniyor. Ayrıca bu bölümde pişmiş toprak küp ve heykel parçaları sergilenmektedir. Müzede toplam 3 salon bulunuyor:
- 1. Salonda eski tunç, Neolitik, Katolik, Frig ve Hitit dönemlerinden kalma bitki ve hayvan fosilleri sergilenmektedir.
- 2. Salonda Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerinden kalma antik eserler ile İslami ve Antik dönemlerden kalma sikkeler bulunuyor.
- 3. Salonda ise taş eserler sergilenmektedir. Bunlar Bizans ve Roma devrinden kalma mermer adak heykelcikleri, lahitler, heykeller, Şayhöyük, Babadat kazı buluntuları ve Roma çağına ait yer mozaikleridir.
Müzedeki kalıntılar genellikle çeşitli kazılardan elde edilen ve insanların bağış yoluyla müzeye hibe ettikleri dünyaca ünlü eserler bulunuyor. Müzede toplamda 20 binden fazla taşınabilir eser yer alıyor. Ancak bu parçaların sadece 2 bin tanesi teşhir edilmektedir geriye kalan 18 bin adet eserde müzenin özel olarak korunan depolarında saklanmaktadır.
Tavsiyeler
Ülkemizde özel sektörün destek vermesiyle hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyan Eti Arkeoloji Müzesinin giriş bileti 5 TL’dir. Ayrıca yaz aylarında 08;00 ile 19;00 saatleri arasında, kış aylarında ize 08;00 ile 17;00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müze haftanın tüm günlerinde açıktır.
Eskişehir’e gitmişken Eti Arkeoloji Müzesini mutlaka Eskişehir gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Eti Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?
Odunpazarı bölgesine 15 dakikalık yürüme mesafesinde olan Eti Arkeoloji Müzesine gitmek için Atatürk Bulvarı yönünde sefer yapan otobüslere binmeniz yeterli olacaktır.
Açık adres; Karbaşı Mah. / Atatürk Blv / No:64 / Eskişehir
Eskişehir Gezi Rehberi yazımızda şehirle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.