Ana sayfa Şehirler Avrupa Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Gezilecek Yerler

418
0
PAYLAŞ

Neredeyse her gezginin hayallerinden biri İskandinav ülkelerine, özellikle kuzey ışıklarını görmek için, bir seyahat yapmaktır. Genellikle Auroralar için Norveç tercih edilse de ben şansımı Finlandiya’da denemek istedim ve ani bir kararla biletlerimi alıp Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye doğru yola koyuldum. Yanlış bir anlaşılmaya yer vermemek için hemen belirteyim kuzey ışıkları Helsinki’de maalesef görülemiyor, görebilmek için kuzeye doğru yaklaşık bir 11 saatlik yolculuk yapıyorsunuz. Bu yolculuk ve kuzey ışıklarıyla ilgili bilgi için buradan Rovaniemi yazımı okuyabilirsiniz. Şimdi biraz Helsinki gezilecek yerler konusuna değineceğim.

Yazımızın asıl konusu olan Helsinki’ye dönersek, şehir Finlandiya’nın başkenti ve ülkenin en kalabalık şehri. Tabii Helsinki Finlandiya şartlarında kalabalık bir şehir, nüfusu sadece 600 bin. Hal böyle olunca da şehirde bizim yaşadığımız trafik çilesi, sıra beklemeler, kaos dolu yaşam yok. Bunlar yerine bol bol huzur, sakinlik, medeniyet ve düzen var. Hava özellikle kış aylarında biraz soğuk ama bu soğuk insanlara yansımamış, gezdiğim tüm ülkeler içinde en sıcak kanlı insanların Finliler olduğunu söyleyebilirim.

Helsinki 1550 yılında diğer İskandinav başkentlerinden yaklaşık 400 yıl sonra kuruluyor. Bu bakımdan da tarihi anlamda çok zengin değil, daha çok gelişmişlik düzeyi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Şehirden beklentinizi çok yüksek tutmamanızda fayda var, eğer bir Paris veya Roma görmeyi bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz yüksek. Yine de şehirde görülecek bir çok güzel yer olduğu kesin. Hele Helsinki tatilinizi başka bir şehirle birleştirirseniz eminim ki çok keyif alacaksınızdır.

Peki, Helsinki’de ne yapmalısınız? İşte bu yazımda size onları anlatacağım.

App_indir_banner_mobil

Helsinki Gezilecek Yerler Listesi

Meydanlar 

Senato Meydanı 

Senato Meydanı şehirde ilk ziyaret edilmesi gereken nokta, zaten bunu meydana gittiğinizde şehre gelen az sayıdaki turistin hepsinin meydanda olmasından da anlayacaksınız. Meydanda dört bina bulunuyor: Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi ve Finlandiya Milli Kütüphanesi. Ayrıca meydanın ortasında Rus Çarı III. Alexander’ın bir heykel duruyor. Eğer Neoklasik mimariye özel bir ilginiz yoksa ve artık kilise görmekten sıkıldıysanız bir etrafınıza bakınıp, fotoğraflarınızı çektikten sonra bir sonraki durağınıza geçebilirsiniz.

Market Meydanı

Helsinkililerin buluşma yeri olan Esplanade Parkı’nın hemen yanında olması sebebiyle Market Meydanı’nın şehrin en canlı yeri olduğu söylenebilir. Peki, bu meydanda ne mi bulacaksınız? Ne ararsanız diye cevap verebilirim. Pazartesi’den Cumartesi’ye meydana onlarca tezgah kuruluyor ve açılan bu tezgahlarda kahveden balığa, meyve sebzeden hediyelik eşyaya her şey satılıyor. Kış aylarında meydanı gezmek için öğleden sonrayı tercih edebilirsiniz, çünkü soğuktan olsa gerek tezgahlar çok erken saatlerde kurulmuyorlar. Ben saat 11 gibi gittiğimde maalesef sadece 4-5 tezgah yeni yeni kurulmaya başlamıştı, o yüzden alışveriş yapma şansım olmadı 🙁

ucakbileti_sorgula (1)

Meydanın bulunan Old Market Hall’da ziyaret etmeye değer noktalardan biri. 1889’den beri hizmet veren markette birçok peynir, deniz ürünleri, sebze meyve, tatlı ve kahve satan dükkan bulunuyor. Bir şey almayacak olsanız bile içeride bir tur atıp, yanında demirlemiş yelkenlilerle fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin.

Kiliseler

Helsinki’nin en önemli ve en güzel yapıları kesinlikle kiliseler. Şehirde farklı mimari tarzda inşa edilmiş 3 önemli kilise bulunuyor; Rus Ortodoks mimarisinden esintiler taşıyan Uspenski Katedrali, neoklasik tarzdaki Helsinki Katedrali ve Avrupa’da görmeye alışık olduğumuz klasik haç tabanlı kiliselerin aksine modern ve doğal görüntüsüyle dikkat çeken Taş Kilise (Temppeliaukio). Bu üç kilisenin yanı sıra dini bir yapı olup olmadığına emin olamadığım ama şapel olarak adlandırıldığı için bu kategoriye koyduğum Kamppi Sessizlik Şapeli de benim şehirde en beğendiğim ve etkilendiğim yapılardan.

Uspenski Katedrali

Uspenski Katedrali 1868 yılında Moskova’da bulunan bir katedralden ilham alınarak inşa edilmiş. Zaten katedralin altın kubbelerini ve kırmızı tuğlalı cephesini gördüğünüz anda Rus etkisini siz de hissedeceksiniz. Tuğlaların Kırım Savaşı sırasında tahrip olan bir kaleden Helsinki’ye taşınmış olduğu ve katedralin Batı Avrupa’daki en büyük Ortodoks kilisesi olduğu gibi birkaç ilginç bilgiyi de buraya not düşeyim. Katedral’e giriş ücretsiz ama sadece saat 3’e kadar açık olduğu için eğer içini gezmek istiyorsanız ziyaretinizi sabah saatlerinde yapmayı unutmayın.

Helsinki Katedrali

Senato Meydanı’nda bulunan 4 önemli yapıdan biri olan katedral, daha önce belirttiğim gibi şehrin en popüler turistik mekanlarının başında geliyor. Özelliği nedir derseniz; Avrupa’nın birçok yerinde gördüğünüz kiliselerden bir farkı yok, hatta eminim çok daha etkileyici kiliseler görmüşsünüzdür. Aynı tip kilise görmekten sıkıldığım ve şehirde kısıtlı zamanım olduğu için ben içine girmeyi tercih etmedim, ama şehrin en önemli yapılarından olduğu için siz bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Kaya Kilise  (Tempeliaukio Church)

Gelelim hayatımda gördüğüm en ilginç kiliseye, Temppeliaukio Kilisesi adından da anlaşılacağı gibi kayaların içine oyularak inşa edilmiş. Dışarıdan baktığınızda yapının bir kilise olduğunu anlamanız imkansız denebilir, daha çok mağarayla uzay üstü karışımı bir görüntüsü var ve söylemem lazım çok da ilgi çekici gözükmüyor. Ama içeri girdiğinizde sizi kaya duvarlar ve etkileyici bakır bir kubbe bekliyor. Ne içinden ne dışından kiliseye benzeyen Temppeliaukio ham ve doğal görüntüsüyle modern İskandinav mimari anlayışının güzel bir örneği. Ayrıca mükemmel akustiği nedeniyle kilisede birçok konser veriliyor, eğer şanslıysanız benim gibi konserlerden birinin provasına denk gelebilirsiniz. Kiliseye giriş ücreti ise 3 Euro, konserler için ise ayrı bilet almanız gerekiyor. Bu kiliseyi mutlaka Helsinki gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyorum.

Sessizlik Şapeli (Kammpi Chapel)

Bir alışveriş merkezinin girişinde bulunan bu şaşırtıcı yapı aslında Helsinki’nin en yoğun bölgelerinden birinde insanlara sakinleşmek ve rahatlamak için bir alan sağlamak için inşa edilmiş. Tümüyle ahşaptan yapılmış olan şapel modern, basit ve ham tasarımıyla kiliseden çok bir modern sanat müzesi gibi görünüyor.

Bu yazıyı yazarken yaptığım araştırma sonucu öğrendiğim kadarıyla Sessizlik Şapeli’ni kilise kategorisine koymak konusunda haklıymışım. Şapelde vaftiz ya da düğün töreni gibi kilise hizmetleri verilmese de ibadet yapılabiliyormuş. Ama tabii ki siz sadece biraz dinlenip, sessizliğin tadını çıkarmak için uğrayabilirsiniz. Unutmadan söyleyeyim, şapele giriş ücretsiz.

Müzeler

Ateneum Müzesi

Finlandiya’nın en tanınmış ve en büyük koleksiyonuna sahip sanat müzesi olan Ateneum, Merkez Tren İstasyonu’nun hemen karşısında yer alıyor. Koleksiyonu genellikle Fin sanatçıların eserlerinden oluşmasına rağmen müzede Van Gogh ve Munch gibi batı sanat tarihinin en ünlü ve etkili sanatçılarına ait birkaç eseri de görmeniz mümkün. Buraya bir not eklemekte fayda var; gittiğinizde bu sanatçıların en önemli eserlerini görmeyi beklemeyin, maalesef bu eserler Paris, New York, Amsterdam gibi şehirlerdeki müzelerde bulunuyor. Ama sonuçta Van Gogh Van Gogh’tur. 🙂 Müzenin giriş ücreti 15 Euro, eğer 18 yaşının altındaysanız müze size ücretsiz.

otobusbileti_sorgula2

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

İstanbul Modern’in Finlandiya şubesi diyebileceğimiz Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi şehirde gezilecek müzeler listesinde en üst sıralarda. Müzenin koleksiyonu genellikle Finlandiya ve diğer İskandinav ülkelerindeki çağdaş sanatçıların eserleri üzerine yoğunlaşıyor ama birçok uluslararası sanatçının eserlerini de görmeniz mümkün. Müzenin giriş ücreti 14 Euro, 18 yaş altına ise ücretsiz. Eğer tatiliniz ayın ilk Cuma gününe denk geliyorsa çok şanslısınız, çünkü her ayın ilk Cuması müzeye giriş ücretsiz.

Helsinki Şehir Müzesi

Senato Meydanı’nın hemen yanında bulunan Helsinki Şehir Müzesi, şehrin tarihi ve Helsinkililerin yaşam tarzı ile ilgili bilgi edinmek için doğru adres. Vancouver Şehir Müzesinde yaşadığım hayal kırıklığından sonra şehir müzelerine biraz mesafeli durduğum için ben bu müzeye zaman ayırmamayı tercih ettim ama girişin ücretsiz olduğunu öğrendiğimden beri en azından bir saat ayırabilirmişim diye düşünüyorum. Eğer çocuğunuz ile seyahat ediyorsanız müzenin Children’s Town bölümünün ziyaretçiler tarafından çok beğenildiğini de söyleyeyim. Ayrıca Helsinki Şehir Müzesi’ne bağlı dört müze daha bulunuyor; Hakasalmi Evi, Burgher Evi Müzesi, İşçi Konutları Müzesi ve Tramvay Müzesi.

Finlandiya Tasarım Müzesi

Şimdiye kadar Finlandiya ilgili birkaç yazı okuduysanız Finlandiya ve tasarım kelimeleri arasındaki güçlü bağı siz de fark etmişsinizdir. Finlandiya tam anlamıyla bir tasarım ülkesi ve tabii ki ülke için bu kadar önemli olan bu kavramın da bir müzesi var. Finlandiya Tasarım Müzesi, tasarımın ülkenin kuruluşundaki ve kültürünün oluşumundaki rolü ile ilgili fikir edinebileceğiniz keyifli bir müze. Giriş ücreti ise 10 Euro.

Şehirdeki müzeler tabii bunlarla sınırlı değil, gezebileceğiniz diğer müzeler şu şekilde;

  • Seurasaari Açıkhava Müzesi: Finlandiya’nın dört bir yanından getirilen kulübeler, çiftlik evleri ve malikâneleri görebileceğiniz ve geleneksel Fin yaşam tarzı gözlemleyebileceğiniz bir müze
  • Finlandiya Ulusal Müzesi
  • Helsinki Sanat Müzesi
  • Finlandiya Fotoğraf Müzesi
  • Finlandiya Mimarlık Müzesi

Suomenlinna Kalesi

Suomenlinna, Helsinki’de göreceğiniz en tarihi yapı olabilir. Tarihi dediysem sadece 250 yıllık bir geçmişi var ama şehrin günümüzden 500 yıl önce kurulduğu düşünüldüğünde oldukça eski sayılabilir. Kale, 1748 yılında İsveçliler tarafından Rus saldırılarına karşı inşa ediliyor ve 1991 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giriyor. Bugün içerisinde 6 müze, bir otel ve birçok cafe ve restoran var. Ayrıca kale sadece turistik bir bölge değil 800’den fazla kişinin yaşadığı bir yer.

15 dakikalık bir tekne yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Suomenlinna’nın giriş ücreti yok, sadece tekneye binebilmek için bilet almanız gerekiyor. Eğer müzeleri gezmeyi düşünüyorsanız her müzenin ayrı bir giriş ücreti olduğunu ekleyeyim; fiyatlar müzeden müzeye değişiklik gösterse de ortalama 7 Euro. Ayrıca Ziyaretçi Merkezi’nden başlayan yürüyüş turları ile de kaleyi gezebiliyorsunuz, bu turun fiyatı ise 11 Euro. Turlar, yaz aylarında her gün, kış aylarında ise sadece hafta sonları düzenlendiği için gitmeden önce web sitesinden günleri kontrol etmenizde fayda var.

Suomenlinna gezisi için, özellikle müzeleri gezmeyi düşünüyorsanız tüm gününüzü ayırmanız gerekebilir. Ada ilginizi çekmese bile, eğer Helsinki’yi kış aylarında ziyaret ediyorsanız tekne yolculuğunu yapmanızı tavsiye ederim; tekne buzları kırarak ilerlediği için oldukça farklı bir deneyim yaşıyorsunuz.

Helsinki gezilecek yerler yazımın ardından Helsinki hakkında tüm bilgileri okumak için Helsinki gezi rehberi yazımı okuyabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here