Hiking, günlük yapılan doğa gezilerinin genel adıdır. Trekking’in en hafif kollarından biri olan Hiking ayrıca yorucu ve uzun anlamlarına da gelir. Genel olarak her insanın rahatlıkla yapabileceği Hiking için ülkemiz oldukça uygun bölgelere sahiptir. Parkurdaki zorluk derecesi yürüyüşün süresini belirler ve orta sınıf bir parkurlar ortalama 6 saat sürer. Genellikle Hiking şehrin bunaltıcı kalabalığından kurtulmak ve doğanın eşsiz güzellikleri ile bütünleşmek amacıyla yapılır. Ayrıca burada görülen doğa manzaralarını ve güzelliklerini farklı insanlar ile paylaşmakta Hiking için bir bahane sayılabilir. Aslında insanların tek amacı şehirde beton blokların arasında yok olan doğayı hatırlamak ve çevresel problemlerin verdiği stresi atmaktır.
Bu yürüyüş ayrıca bir egzersiz ve bazı hastalar içinde fizik tedavi niteliğindedir. Yapılan yürüyüş başta ayaklar ve sırt olmak üzere vücuttaki tüm kasları çalıştırarak aslında birçok hastalığında önüne geçmiş oluyor ve fazla kilolardan kurtulmaya da olanak sağlıyor. Özellikle dağ tırmanışları yapılırken çoğunlukla ayaklar çalışır. Bunun dışında bu yürüyüşle beraber kamp kurabilir ve ayak krosu yapabilirsiniz. Az yorularak çok yürümek, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği ve çeşitli arazi turlarına benzer sporlarında daha zevkli hale gelmesini sağlar.
Hiking ülkemizde 1980 yılından sonra yaygınlık kazanmıştır ve yaş sınırı olmaksızın küçük gruplar halinde büyük şehirlere en yakın kırsal alanlarda yapılmaktadır. Bu spor dalı ile beraber kampçılıkta yapmak istiyorsanız beraberinizde içinde yiyecek, giyecek ve kamp malzemeleri bulunan bir sırt çantası taşımanız gerekmektedir. Yiyeceklerinizi konserve türü seçmelisiniz ve kalorisi yüksek enerji deposu besinler tercih etmelisiniz. Ayrıca doğada yön bulmak, ilk yardım, su, Arazide yolculuk ve ateş yakmak gibi temel bilgilerinizin olması bu yürüyüşte kamp yaparken çok büyük fayda sağlayacaktır.
BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Öncelikle yapmanız gereken parkurları araştırmak ve yürüyüş arkadaşlarınız ile bir değerlendirme yapmak. Ayrıca bir acente vasıtası ile çıkıyorsanız sağlık probleminiz varsa bunu acenteye eksiksiz bir şekilde bildirmeniz gerekecektir. Bir pusula tedarik edin ve gurubunuz hakkında bilgi toplayın. Burada dikkat edilmesi gereken; eğer kilolu ve hantal biriyseniz gurubunuzdakilerinde size yakın yapılarda olmasına özen gösterin yoksa yürüyüşte geride kalabilirsiniz. Yürüyüşünüzü engelleyecek diğer bazı unsurlar ise kötü malzeme, hastalık, düşmek, deneyim noksanlığı ve moral eksikliğidir. Ayrıca doğada sizi bekleyen bazı tehlikelerde mevcuttur bunların başında taş ve kaya düşmeleri, kar çığları, yıldırım düşmesi, soğuk ve sis gelmektedir.