Ana sayfa Seyahat İpuçları Interrail Nedir, Ne kadardır? Interrail için Öneriler

Interrail Nedir, Ne kadardır? Interrail için Öneriler

1907
0
PAYLAŞ
interrail bilet

Interrail; adını çok sık duyduğumuz, her yaz planlarını yapıp da belki de bir türlü yapamadığımız, ama hayallerini kurmaktan vazgeçmediğimiz…

Interrail Nedir?

Interrail bileti, Avrupa’da sınırsızca gezmenize imkan tanır. Az zamanda çok ülke görebileceğiniz gibi, yok ben almayayım sindire sindire merak ettiğim bir ülkenin şehirlerini göreyim derseniz onu da mümkün kılar. Kısacası her bütçeye ya da her ilgiye göre seyahat özgürlüğü tanır.

Aldığınız Interrail bileti ile 2.sınıf trenlerde satın aldığınız biniş günü sayısı kadar, belirlediğiniz süre dilimi içerisinde gezebilirsiniz.

Bilet Çeşitleri Nelerdir?

App_indir_banner_mobil

Temel olarak iki çeşit bilet var, biri Global Pass ve bir de tek ülke pass. Müjde, bu yıl Global Pass bilet çeşitlerinde artış meydana geldi.

1-  10:5 Flexi: Belirlediğiniz 10 günlük süre zarfında 5 GÜN bu bileti kullanabilirsiniz.

2-  22:10 Flexi: Belirlediğiniz 22 günlük süre zarfında 10 GÜN bu bileti kullanabilirsiniz.

ucakbileti_sorgula (1)

3- 15 Gün sürekli geçerli: 15 günlük zaman diliminde istediğiniz günlerde dilediğiniz kadar trene binebilirsiniz.

4- 22 Gün sürekli geçerli: 15 günlük biletin, 22 günlük süre dilimi seçtiğiniz versiyonu. Sınırsız biniş.

5- 1 Ay sürekli geçerli: Seyahat ettiğiniz bir aylık zaman dilimi boyunca sınırsız biniş hakkı tanır.

Bunlar haricinde, bir de tek ülke pass çeşitleri vardır. Örneğin, Almanya’da belli bir zaman dilimi boyunca trenleri kullanmanızı sağlar.

Bunlar haricinde, bir de Balkan Flexi Pass bulunmaktadır. Bu daha özel bir çeşit denilebilir, Balkan ülkelerinde 1 aylık süre içerisinde 5,7, 10 veya 15 gün süreyle gezmenizi sağlar.

Not: Saat 19.00dan sonra bindiğiniz veya saat 4.00dan sonra varan trenleri ertesi gün olarak biletinize yazmanız gerekiyor. Bu saatlere riayet ettikten sonra gün içerisinde kaç kez bindiğinizin sayısı önemli değil.

Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

30 Avrupa ülkesinde Global Pass ile seyahat edebilirsiniz:

otobusbileti_sorgula2

Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.

Balkan Flexi Pass alırsanız ise şu ülkelerde geçerlidir:

Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek(Bosna Hersek ve Sırp Cumhuriyeti), Yunanistan ve Türkiye

Bilet Fiyatları Ne Kadardır?

Gelelim, zurnanın zırt dediği yere. Maalesef, Euro kuru sebebiyle Interrail artık eskisi kadar ucuz değil. Fakat hala birden fazla ülkeyi görmek istiyorsanız ve tren yolculuklarını seviyorsanız, macera arıyorsanız Interrailin yeri başka.

Fakat bütçeniz daha düşükse ve örneğin iki ülke gezecekseniz, ucuz hava yolları, yerel otobüs firmaları kampanyaları ve bölgesel tren fiyatlarını da kontrol ederek, böyle bir planlama ile söz konusu seyahatin daha ucuza gelebilme ihtimali olduğunu da hesaba katın. Interrail bileti, aheste gezmeye ekstra masrafsız imkan verirken, ICE, ICC, Intercity gibi hızlı trenlere binebilmek için ekstra ücret gerektiriyor.

Birikmiş paranız varsa ve bir kez de olsa Interrail yaptım demek istiyorsanız, esneklik sağlaması ve maceraya açık olması nedeniyle en az bir kez tecrübe etmeye değecektir.

Interrail fiyatlarında 27 yaşa kadar genç indirimi uygulanmakta. Güncel fiyatlar şu şekilde:

1. Mevki 2. Mevki
  Yetişkin Çocuk Genç  Senyör Yetişkin Çocuk Genç Senyör
10 gün içerisinde 5 gün (Flexi)  413,00 0,00 331,00 372,00 264,00 0,00 192,00 238,00
22 gün içerisinde 10 gün(Flexi) 588,00 0,00 471,00 529,00 374,00 0,00 281,00 338,00
Sürekli geçerli 15 gün 650,00 0,00 520,00 586,00 414,00 0,00 325,00 373,00
Sürekli geçerli 22 gün 760,00 0,00 608,00 685,00 484,00 0,00 360,00 437,00
Sürekli geçerli 1 ay 983,00 0,00 787,00 886,00 626,00 0,00 461,00 564,00
 

Kış döneminde almak daha avantajlı olabiliyor, erken karar verebilirseniz %15 gibi bir indirimden yararlanabilirsiniz.

Biletler nerede satılır?

Artık her şey gibi, Interrail biletini de internetten satın almanız mümkün. http://www.interrail.eu/interrail-passes/global-pass adresine girerek kart yoluyla alabilirsiniz ve en geç 7 günde biletiniz ve hatıra bilekliğiniz size ulaştırılıyor.

Bu meblağları kartla ödemek istemiyorsanız, TCDD‘nin uluslararası bilet satışına açık bütün gişelerinden, İstanbul’da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara’da bulunan Ray Tur, Uygar Tours, Alemara Turizm ve Simetri Turizm seyahat acentelerinden satın alınabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: 

  • Aldığınız bilet 2. sınıf vagonlarda ve Regional adı verilen bölgesel banliyö trenlerinde geçerlidir. Bilet alırken düşülen yanılgılardan bir tanesi, hızlı trenlere de bu bilet ile ücretsiz binilebileceği kanısı. Halbuki bunlar için rezervasyon yapmanız ve ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Rezervasyon, bulunduğunuz ülkede gar gişelerinden veya bilet makinaları üzerinden yapılabiliyor. Hızlı tren rezervasyon ücreti ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceğinden rota çizerken bunu da göz önüne almak gerekiyor.
  • Bileti ne zaman başlatacağınız büyük önem taşıyor. Zaman aralığının düzenlemesini aldığınız acenta yapıyor, bu sebeple iyi karar vermeden bileti satın almamalısınız, tarihleri değiştirme şansınız yok.
  • Bileti online almıyorsanız yanınıza, bilet almaya giderken pasaportunuzu da yanınıza almalısınız çünkü bilet kişiye özel düzenlenip, pasaport numarası üzerine kaydediliyor.
  • Yeşil pasaportunuz yoksa Schengen vizesine ihtiyacınız olacaktır, bu süreyi de hesaba katarak bileti belgelere eklemeniz gerekeceğinden ona göre önceden alın.
  • Eğer 5 gün, 7 gün gibi sınırlı biniş alacaksanız genelde acaba bugünü yazmadan yırtar mıyız diye insan düşünebiliyor bazen. Uzun yolculuk yapacağınız hatlarda kontroller genelde düzenli oluyor ve de yazmanız gerekiyor, aksi takdirde ceza kesiliyor. Bazen kısa süreli regional trenlerde kontrole denk gelmeyebilirsiniz. Ama bu bir risk unutmayın. Riski almaya değer mi iyi tartıp biçin.
  • Eğer 5 gün, 7 gün gibi sınırlı biniş almışsanız, bineceğiniz trenleri seçerken saat 19’dan sonra varırsa ertesi gün yazma kuralını unutmayın. Diyelim ki sabah 8-10 arası bir trene bindiniz, o günün tarihini attınız ve akşam da 18-20 treniyle dönmeyi düşünüyorsunuz. Bu durumda ertesi günün tarihini de atmanız gerekecek. Eğer ertesi gün de yolculuk yapacaksanız pek sorun yok. Ama yapmayacaksanız, treninizi 19’dan önce varacak şekilde seçmelisiniz ki, boşuna 2 saatlik bir yolculuk için bir günlük hakkınız yanmasın.
  • Öyle bir çanta hazırlayın ki, ağır olmasın ama asgari düzeyde de ihtiyacınız olan her şey içinde bulunsun. Backpack ruhu bunu gerektirir.
  • Offline çalışan haritaları WiFi buldukça indirin ve tren saatlerine bakmak, konaklama ayarlamak için Railplanner, TouristEye, Tripadvistor, Dbahn, City Maps me, Booking gibi app‘leri indirin.
  • Interrail, sabır isteyen bir gezidir, aklınızdan çıkarmayın. Evdeki plan çarşıya uymayabiliyor, esnek olmak şart. Bazen trenler iptal oluyor, aktarma yapacağınız trenler arasında 2-3 saatlik bekleme süreleri olabiliyor. O nedenle sinirler gerilebiliyor. Ancak bunun bilincinde olursanız, daha çabuk sakinleşebilir ve kendinizi de biraz seyahatin akışına bırakabilirsiniz. Seyahatin akışına bırakmak unutamayacağınız sürprizler yapacaktır.

İyi yolculuklar dileriz!

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here