İran’a gideceğimizi söylediğimizde herkes bize “Ne işiniz var İran’da?” diye sordu. Bu biraz önyargımızdan kaynaklanıyor. Evet İran alışkanlıklarımızı zorlayan bir ülke ama ezber bozan da bir destinasyon. Hem çok iyi hem çok zor deneyimleri aynı anda vaat ediyor eğer kendi başınıza gezerseniz. Ulaşım ucuz ama turistsiniz diye para hazinesi gibi gören taksicilerle oldu, müze girişleri ve yeme-içme İran şartları açısından pahalı. Pers uygarlığının torunlarının İslam Devletinde nasıl yaşadıklarını görmek ise İran’ı ilginç kılan sebep. Gittiğinizde görmeniz gereken 5 şehri İran gezilecek yerler listemizde bir araya getirdik:
1- Tahran
Tahran devrimin başkenti. Diğer şehirler daha turistik iken, Tahran bir metropol ve bürokrasi kenti.
Tahran’da gezilecek yerler: Şahın son günlerini geçirdiği Niavaran Sarayı, yazlık olarak kullandığı Sadabad Sarayı, Kaşgar Hanından kalma Unesco kültür mirası listesinde bulunan Golestan Sarayı, Azadi Kulesi, çok geniş bir alan inşa edilmiş Humeyni’nin anıt mezarı, Tahran çarşısı, şehrin oksijen deposu Şehir Parkı ile eski ABD Büyükelçiliği’nin duvarları görülmeli.
Bazı bölgelerde fotoğraf çekimi yasak.
2- İsfahan
İsfahan, Cihan’ın yarısı diye ünlü bir değiş var. Bu deyiş, alabildiğine geniş Nakş-ı Cihan meydanından geliyor olsa gerek. Meydanın etrafında bulunan camiler mutlaka görülmeli. Ayrıca Ali Gapu Sarayı da gene meydanda görülmesi gerekenler arasında.
İsfahan İran’ın Floransası gibi. Zayende Nehrinin kenarına gidip güneş batımında köprülere karşı manzarayı izlemelisiniz.
Akşam keyifli vakit geçirmek için ise Ermeni mahallesine gidip açılan 3.dalga kahvecilerde oturup rahatlayabilirsiniz.
3- Şira
Turistik olduğu için kendinizi daha rahat hissedeceğiniz ama aynı zamanda şehirdeki kaostan dolayı bana kendimi tam da Orta Doğu‘da hissettiren şehir.
Antik kentler; Persapolis ve Nersepolis Shiraz’ın yakınında, ez az yarım gün ayırarak gezebilirsiniz.
Şehrin içinde görülmesi gerekenler: Nasr-Al Mülk Camii, Şah Çerağ Türbesi, İrem Bahçesi, Kerim Han Kalesi, Hafız’ın mezarı, kilometreler uzunluğundaki kapalı çarşı
4- Yezd
Yezd bir çöl medeniyeti. Çöl iklimine sahip bir şehre gidiyorsanız yanınıza dudak nemlendiricisi almanız önerilir, bizden söylemesi. Tahran ile Shiraz arası uzun bir mesafe olduğundan genelde burası bir ara durak olarak uğrak noktası oluyor. Ayrıca Zerdüştlük inancı bu topraklarda hala diri.
Gezilecek yerler, Ateşgede-Zerdüşt tapınağı, Dakhme- Sessizlik kulesi, Emir Çakmak Camii ve Kompleksi, Su Müzesi, 12 İmam Türbesi
5- Qom
İran’ın ikinci dini başkenti denilebilir. Dini eğitim almak isteyen öğrencileri çoğu buraya geliyor. Eğer kadın olarak seyahat ediyorsanız hijab örtmeniz gerekebilir. Bu bakımdan İsfahan ve Shiraz gibi turistik yerlere nazaran daha farklı bir hava hakim. Aynı Yazd gibi Qom da çöl iklimine sahip.