Ana sayfa Türkiye Karaman’da Gezilecek Yerler

Karaman’da Gezilecek Yerler

975
0
PAYLAŞ
Taşkale Tahıl Ambarları Karaman

Yunus Emre’den, Piri Reis’e Mevlana’dan Kazım Karabekir Paşa’ya birçok zatın yetiştiği bu topraklar ülkemizin en değerli şehirlerinden birini kucaklar. Mutfağıyla, tarihiyle, festivalleriyle çok seveceğinizi düşündüğümüz Anadolu’nun bu saklı cennetini birlikte tanıyalım:

Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nin güney bölümünde yer almakta olup, kuzeyi ve batısında Konya, güneybatısında Antalya, güneyinde de Mersin ile komşu durumdadır.

M.Ö. 8000’li yıllara dayanan geçmişi Pınarbaşı Höyüğü’nde yapılan kazılarda ortaya çıkmış, o zamanlarda yerleşik hayata geçen bir yer olduğu belirlenmiştir.

Hititler döneminde ticari ve askeri yönden bir merkez konumunda olan, sonrasında Frigyalı ve Lidyalıların yanı sıra birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmış Karaman’da bu uygarlıkların tarihi ve kültürel geçmişini yansıtan birçok eser mevcuttur.

App_indir_banner_mobil

Şehir zamanında Anadolu beyliklerinden Karamanoğulları’nın merkezi durumunda olup, Türkçenin başkenti sayılmaktadır.

“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye” fermanını veren Karamanoğlu Mehmet Bey, Karaman’ı Türk dilinin başkenti ve Türk dilini de Türk halkının baş tacı haline getirmiştir.

Daha önceleri Laranda ve Larende isimleri ile anılan şehir Karamanoğlu Beyliği egemenliğinden bu yana Karaman ismini kullanmaktadır. 1989 yılına kadar Konya iline bağlı olan şehir sonrasında il yapılmıştır. Merkez ilçe ile birlikte 6 ilçesi vardır.

ucakbileti_sorgula (1)

Yunus Emre’nin yanı sıra Mevlana’nın annesi ve abisinin mezarlarının Karaman’da bulunması bölgenin ziyaret edilmesi açısından önemlidir. Şehir doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği ile turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Karaman’da İklim, Karaman’a Ne Zaman Gidilir?

Karaman’da kışları karlı ve soğuk, yazları ise kurak ve sıcak geçen karasal iklim hâkimdir. Bundan dolayı ziyaret için en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kış ve güz aylarında gitmek isteyen ziyaretçilerin yanlarına kalın bir ceket ve şemsiye almadan çıkmamanızı tavsiye ederiz.

Karaman’a Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir içi Ulaşım İmkânları

Karaman’a giderken dileyenler demiryolunu, dileyenler karayolunu kullanabilirler. Birçok şehirlerarası otobüs firmasının geçiş noktası olan Karaman’a ülkemizin hemen her bölgesinden ulaşabilir, dilerseniz yine kendi aracınızla keyifli bir yolculukla seyahat edebilirsiniz. Bunun yanında şehirden geçen trenlerin güncel saat bilgilerini öğrenerek, ülkemizin batısından doğusuna sefer yapan trenlerden de yararlanabilirsiniz.

Havayolunu tercih etmek isterseniz Konya’da bulunan havaalanından yararlanarak oradan Karaman’a toplu taşıma araçlarıyla aktarma yapmanız mümkün. Ulaşım açısından rahat bir bölgede olan Karaman şehri siz ziyaretçilerini bekliyor.

Karaman’da Gezilecek Yerler

Aktekke Camii

Karaman’ın Merkez İmaret Mahallesinde bulunan bu tarihi yapı, çevresinde hamamıyla, içerisindeki türbe ve mezarlarıyla, derviş hücreleri ile bir külliye görünümündedir. Bu eşsiz tarihi külliye birçok değeri günümüze taşımış bir yapıdır.

İçerisinde Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin annesi Mümine Hatun’un türbesinin bulunması bu camiye Mader-i Mevlana Camii isminin de verilmesine sebep olmuştur.

1370 yılında Karamanoğlu Alâeddin Bey tarafından yaptırılması emri verilmiştir. Cami içerisinde bir bölüm Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin annesi, abisi ve ailesinin diğer fertlerine ait mezarlar için ayrılmıştır. Bu bölümde toplam yirmi bir adet sandukalı mezar bulunmaktadır.

otobusbileti_sorgula2

Dünyaca ünlü büyük Türk mutasavvıfımız ve şairimiz Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesinin diğer fertleri ile beraber Karaman’a gelmiş, burada evlenmiş ve toplam 7 yıl burada ikamet etmiştir.

Aktekke Camii’ne ulaşım oldukça kolaydır. Karaman’ın merkezinde yer olan bu tarihi yapı, şehir içi otobüs ve minibüsleri ile rahatça ulaşılabilmektedir.

Rumi’nin insanda iç huzuru sağlayan felsefesinin buram buram yaşanacağı Karaman’da bu tarihi yapı önemli bir yere sahiptir. Gezi planınızda Aktekke Camii’ye yer vermenizi tavsiye ederiz.

Çeşmeli Kilise

Çeşmeli Kilise, eski bir Ermeni Kilisesidir. Asıl adı Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi’dir.

Bu kilise Bizans mimarisinin bir örneği olup, Karadağ’daki Binbir Kilise’de bulunan küçük bazilikaların bir çeşididir. Hıristiyan dünyası için çok önem arz etmektedir.

Cumhuriyet döneminden sonra 1980’li yıllara kadar cezaevi olarak hizmet vermiştir.

2007 yılında restore edilip sergi, toplantı vb etkinlikler için kullanıma sunulmuştur.

Çeşmeli Kilise, Karaman’ın merkezi bir yerinde; Tapucak Mahallesindedir.

Bu mahalle, Birinci Dünya Savaşı ve mübadele yılları öncesinde Türk, Ermeni ve Rum halkın bir arada yaşadığı tarihi bir mahalledir.

Bizans mimarisinin canlı bir örneği olan Çeşmeli Kilise, Osmanlı mimarisinin bir örneği olan Yeni Hamam, Karamanoğlu mimarisini yansıtan Araboğlu Camii; ayrıca Türk, Ermeni, Rum halkın evlerinden örneklerin bir arada bulunduğu bu mahalle ziyaretçilerini tarih yolculuğunda ağırlıyor diyebiliriz.

Ziyaretçilerin oldukça kolay bulabileceği bu kilise, şehir merkezinde yer alıyor. Şehir içi minibüs ve otobüslerle ulaşım sağlama olanağı var.

Ayrıca kiliseyi gezmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler Karaman Müze Müdürlüğünden bilgi alarak gezi planlarına bu eşsiz yapıyı dâhil edebilirler.

Değle Ören Yeri

Volkanik bir yapı olan Karadağ üzerinde, Karaman’ın kuzeyinde ve kente 37 km uzaklıkta yer alan Değle Ören yeri Bizans dönemine ait yapılara ev sahipliği yapan eşsiz bir yerdir.

Bizans dönemi konut yapısını yansıtan bu alanda basit, yalın yapılar görülmektedir.

Bizans döneminden kalan kaya ve oda mezarların yanı sıra Bizans öncesi dönemlerden kalan bir sunak da bulunmaktadır.

Bu sunak daha sonraları üzerinde kabartma sahnelerin bulunduğu bir kaya mezara dönüştürülmüştür.

Tarihin doğa ile buluştuğu bu masalsı yeri gezi planınıza mutlaka ekleyin.

Gödet Barajı

Karaman’a 15 km uzaklıkta bulunan baraj, şehirde yaşayanlar için önem arz eden mesire ve piknik alanlarındandır. Balık tutmayı sevenlere de hitap eden Gödet Barajı’nda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Huzuru, doğayı, ailecek eğlenmeyi sevenlerin beğeneceğini düşündüğümüz Gödet Barajını mutlaka ziyaret edin.

Gökçe Çamlığı

Çam ağaçlarıyla çevrili ve ailenizle yemek yemeye gidebileceğiniz turistik bir tesise sahip olan Gökçe Çamlığı, Karaman’a 20 km uzaklıktadır.

Şehrin önemli mesire alanlarından biri olan Gökçe Çamlığı’nda ailenizle orman havasını derin derin içinize çekmeniz mümkün.

Bu doğa harikası oksijen deposu çamlığı gezi defterinize eklemenizi tavsiye ederiz.

Gökçeseki Örenyeri

Gökçeseki Örenyeri Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyündedir.

Yapılan araştırmalarda, mimari kalıntılara ve kaya mezarlara rastlanmıştır.

Bulunan kalıntıların Roma ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülmektedir.

Tarihin doğa ile buluştuğu bu ilginç yeri görmenizi tavsiye ederiz.

Hatuniye Medresesi

Karaman’da İmaret Mahallesi’nde bulunan Hatuniye Medresesi, Nefise Sultan tarafından yaptırılmıştır.

Nefise Sultan, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızıdır.

Medrese revaklarla çevrili bir avluya sahip olup, kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Medresede bulunan süslemeler de oldukça ilgi çekicidir.

Osmanlı dönemi mimarisinin eşsiz yapılarından olan bu yapıyı tarih seven ziyaretçilerin çok seveceğini düşünüyoruz.

Hürrem Dayı Evi

Türk ev mimarisinin özelliklerini yansıtan yapı yaklaşık 300 yıl önce yapılmıştır.

Ahşap süslemelerin yanı sıra, Türk geleneksel yapılarında öne çıkan kalem işi süslemelerin de bulunduğu ev, Karaman il merkezinde yer almaktadır.

Hürrem Dayı Evi’nin sizlere tarih yolculuğu yaptıracağından eminiz.

İmaret Cami

Karaman il merkezinde bulunan İmaret Camii kesme taş ile inşa edilmiş, kapalı bir avluya sahip, merkezi kubbesi bulunan iki katlı bir yapıdır.

Caminin kitabesinde Karamanoğlu II. İbrahim’in bu camiyi 1433 yılında külliye olarak yaptırdığı bilinmektedir.

İslamiyet döneminin Osmanlı mimarisi ile buluştuğu bu yapıyı seveceğinizden eminiz.

İncesu Mağarası

Karaman’da Taşkale köyünde bulunan İncesu Mağarası 1356 metre uzunlukta olup, içinde dikit, sarkıt ve traverten havuzlarına sahiptir.

Mağaranın çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Mağara içinde bulunan ışıklandırma ve yürüyüş yolları mağarayı gezip görmeye değer bir yer haline getirmiştir. Doğa mucizesi diyebileceğimiz bu mağara ziyaretçilerini bekliyor.

Karaman Kalesi

11. yüzyılda inşa edildiği varsayılan Karaman Kalesi, dış, orta ve iç kale olmak iç içe yapılmış üç surdan oluşmuştur.

Bazı surların ve kısımların zarar gördüğü kalede, iç kale bölümü sağlam durumdadır.

Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlılar tarafından onarım görmüş olan Karaman Kalesi, daha eski uygarlıkların izlerini de taşımaktadır.

Karaman Kalesi şehir merkezinde yer almakta olup, şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşımı sağlanmaktadır.

Yıllarca şehri kollayan bu kaleyi gezi planınıza mutlaka dâhil etmenizi öneririz.

Madenşehir Ören Yeri

Şehre 37 km uzaklıkta olan, var olan birçok tarihi yapının yok olduğu Madenşehir Ören Yeri’nde halen döneminin mimari ve sanatsal açıdan özelliklerini koruyan sağlam bölümler bulunmaktadır.

Girişte bulunan Binbirkilise’de bir numaralı bazilika en büyük yapılardandır, ayrıca mezarlık alanında süslemeli, kabartmalı lahitlere de rastlanmaktadır.

Doğanın tarihle kucaklaştığı, ilginç kalıntıların anılarınızı süsleyeceği bu alanı görmeden gelmeyin.

Manazan Mağaraları

İçinde insan eli ile oyularak meydana getirilen mekânların bulunduğu Manazan Mağaraları gezi planınızda yer alması gereken mekânlardan biri.

Oldukça ilginç olan bu değişik yapı ilginizi çekecektir. Beş katlı toplu meskenlerin bulunduğu mağarada, ilk iki katında hücre tarzında olan odacıklar mevcuttur. Bu odacıkları incelerken keyif alacağınızdan eminiz.

Yaşanan doğal olaylar ile zarar gören mağaranın ön bölümü, doğal olaylar ile aşınmış, tahrip olmuş bir durumdadır. Bu nedenle belirgin bir girişi yoktur.

Mağara günümüze kadar gelen efsanevi güzellikte bir yapıdır. Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak adlandırılan diğer katlar gelen ziyaretçileri selamlamaktadır.

Manazan Mağaraları, Karaman – Yeşildere Taşkale yolunun kenarındadır.

Tartan Konağı

Tarihi bir konak gezmek isterseniz tarihin içinde kaybolacağınız bu yapıyı mutlaka gezi planına dâhil ediniz.

1810 tarihinde inşa edilen bu konak, Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

İki katlı olan bu yapıda, kalem işi süslemeler göze çarpmaktadır. Bu süslemelerden çok etkileneceğinizden emin olabilirsiniz.

Ulaşımı oldukça kolay olan bu yapıya belediye otobüsleri veya minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Buram buram tarih kokan bir mahalle olan Tapucak Mahallesinde yer alan Tartan Konağı, siz ziyaretçilerini bekliyor.

Taşkale Tahıl Ambarları

Tarihin içinden gelen bu ambarlar günümüzdeki buzdolaplarının yerini tutan oldukça ilginç yapılardır.

Taşkale içinde kireç taşının oyularak oluşturulduğu bu yapılar, tek veya iki odalı olarak oyulmuştur.

Kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği ile içindeki ürünleri yıllarca saklayan bu ambarların ilginizi çekeceğinizi düşünüyoruz.

Taşkale – Gürlük Mesire Yeri

Pikniği, doğayı, huzuru, seven tüm ziyaretçilerin seveceğinden emin olduğumuz bu alan Taşkale Köyüne oldukça yakındır. Alabalık üretme tesisleri ile de ilgi çekici özelliktedir.

Karaman merkeze 48km uzaklıkta bulunan bu alan doğasever tüm ziyaretçilerini bekliyor.

Yerköprü – Göksu Şelalesi

Doğanın tüm sesleri adeta bu şelalede yankılanıyor. Temiz havası, yeşilliği, el değmemişliği ile görülmeye değer bir doğa güzelliğidir.

Göksu nehrinde yer alan bu doğal güzelliği gezi planınıza mutlaka ekleyin.

Zeyve Pazarı

Yüzyıllardır bölgede yaşayan insanların yetiştirdiği ürünleri sattığı Zeyve Pazarı Ermenek ilçesine bağlıdır.

Tarihi ulu çınarların etrafı sardığı, soğuk sularının insanın içini açtığı, su değirmenleri ile tarihe yolculuk kapısının açıldığı, doğal güzelliklere sahip bir bölgemizdir.

Yetiştirilen doğal ürünlerin yanı sıra yörenin kültürünü yansıtan el sanatları ürünleri de yerli ve yabancı turistlere satılmaktadır.

Ulaşımının kolaylığı, doğal güzelliği, Akdeniz’e yakınlığı ile 500 yıldır ayakta duran güzel bir mesire yeridir.

Karaman Müzesi

Arkeolojik ve Etnografik iki sergi alanı olan bu müze tarihe ışık tutan önemli bir yapıdır. Bu salonlarda Epipaleolitik Devirden Cumhuriyet dönemin kadar uzanan eserler sergilenmektedir.

Tarihe yolculuk yapılan bu müzede oldukça geniş sergi ürünleri ziyaretçilerini beklemektedir.

Tarih seven ziyaretçilerin gezi planına bu müzeyi mutlaka eklemeli.

Karaman’da Yeme-İçme

Fırın Kebap

Et sever herkesin bayılarak yiyeceği bu kebap,lezzetiyle damaklarda yer bulacak bir lezzet.

Koyun ve kuzu etiyle yapılan bu yemek,Karaman’a gelen herkesin tatması gereken bir yemek.Kuzunun ön kol ve kaburga kısmının kullanıldığı,meşe odununda usul usul pişirildiği,3 kg etten yaklaşık 1 kg kebap elde edilen bu yemek sunumuyla da oldukça ilginç.

Sunumda pide ve soğan kullanılıyor.Kebap pişince pidelerin üzerine alınıyor,bir baş soğan ve ayranla sevenlere sunuluyor.

Tadı damağınızda kalacak bizden söylemesi!

Bıldırcın Dolması

Bıldırcın eti sevenlerin ya da farklı tatlara açık kişilerin seveceğini düşündüğümüz bu lezzeti Karaman’a geldiğinizde denemeden geçmeyin.

Bıldırcınların haşlanması ile başlanan bu lezzete soğan ve biberin kıyılıp tereyağında salça ve bulgur ile kavrulması ile devam edilir.Pişirilen bu iç harcı haşlanan bıldırcınlara doldurulur.Kalan,iç harcı da tepsinin ortasına yayılır.

Bu eşsiz lezzete hayır diyemeyeceğinizden eminiz.

İlisıra Dolması

Kuru dolma sevenlerin damaklarına şenlik katacak bu lezzeti çok seveceğinizden eminiz.

Kuru patlıcanların haşlanarak bulgurlu harç ile adeta bir içli köfte havası verilmesiyle oluşan bu lezzet harikası yemek, sarımsaklı süzme yoğurtla servis edilir.

Bu lezzeti tatmadan Karaman’dan ayrılmayın.

Arabaşı Çorbası

Un çorbasının şifası bu çorbada siz lezzet severleri ağırlıyor. Yapımı oldukça emek isteyen ve ilginç olan bu çorbada, un su ile bulamaç haline getirilir.

Süzgeçten geçirilip sonrasında elde edilen hamur dinlendirildikten sonra kesilir.

Haşlanmış tavuk eti ve kavrulmuş salçaya kesilen hamurlar eklenir ve kaynamaya bırakılır.

Hastalara şifa dertlilere deva olan bu çorbayı tatmayı ihmal etmeyin.

Calla

Kuzu eti sevenlerin hayır diyemeyeceği bu lezzet Karaman’ın yaygın yemeklerinden biridir.

Toprak güveçte usul usul pişen, patlıcanlarla ve dilim domateslerle lezzet şenliğine dönüşen bu yemek, Karaman’a gelen ziyaretçilerin tadı damağında kalacak bir lezzet diyebiliriz.

Çullama

Adıyla da tadıyla da damaklarınızdan izi silinmeyecek bu kezzet pirinç ve kıymanın köfteye dönüşmesi sonrasında haşlanması ve yumurtaya bulanarak kızartılması ile yapılır.

Yumurtaya bulama esnsında köfteler “çul çul” uzadığı için yöre halkının bu yemeğe bu ismi verdiği düşünülmektedir.

Köfte seven siz Karaman ziyaretçilerin bu tadı seveceğinizden eminiz

Töğmeken

Margarin ile kıyılan soğanların kıyma ile kavrulması,semizotu domates ve pirinç ilave edilerek pişmeye bırakılması ile lezzet şenliğine dönüşen, adı ile tadı ile damaklarda iz bırakacak bu lezzete hayır demeyeceğinizden emin olabailirsiniz.

Oklavadan Çekme

Yöreye özgü bir çeşit baklava diyebileceğimiz bu tatlı oldukça lezzetli.

Çıtır çıtır fındık parçalarının incecik açılmış tatlı hamuru ile birleşmesinden doğan bu tatlıyı sizlerin de seveceğinden eminiz.

Guymak

Anadolu kültürünün buram buram hissedildiği bu tatlı tatlı yiyelim tatlı konuşalım sözünün canlı örneği gibidir. Kaymak, un, süt ile yapılan karışıma şeker, bal, limon ile hazırlanan şurup sıcak olarak dökülür.

Karaman ziyaretçilerini bekleyen bu tatlı sürpriz, bir lezzet durağı olarak sizlere tavsiyemizdir.

Lokur

Karaman hacılarının hac dönüşünde misafirlere hurma ile birlikte ikram ettikleri bu tatlı,tahin ve sütün maya ile hamur haline getirilmesi ve döndürülerek kesilmesi sonucu Karaman yöresinde bilinen “ lokur” şeklini alması ile yapılır.

Papara

Tulum peynirinin kıtır kıtır ekmeklerle buluşması sonucu mis gibi tereyağının bir lezzet şöleni yarattığı paparayı sizin de çok seveceğinizden eminiz.

Karaman Festivalleri

İç Anadolu’da adeta saklı bir cennettir Karaman.

Bu saklı cennetin keşfedilmesi maksadıyla düzenlenen ve birbirinden renkli anların hatıralarınızda yer alacağını düşündüğümüz festivalleri sizin için derledik.

Başyayla Kiraz Festivali

Dünyaca ünlü kirazların üreticiden tüketiciye ulaştığı baldan tatlı kirazların sergilendiği bu festivali gezi planınıza eklemenizi tavsiye ederiz.

Karaman’ın Başyayla ilçesinde kutlanan bu festivali kaçırmayın.

Çiçek Hasat Etkinlikleri

Sarıveliler ilçesinde kutlanan bu etkinlikte, Kardelen ve sıklamen çiçeğinin yetiştirilmesi için hasat şenliği yapılır.

Bu şenlikler ülkemize has olan bu çiçeklerin nesiller boyu yetiştirilmesini, sağladığı gibi Karaman’a gelen ziyaretçilere de eğlenceli vakitler geçirtir.

Sarıveliler’e yolunuz düşerse anı defterinize bir kardelen ekmeyi unutmayın.

Sidemara Lahdi Tanıtım Günleri

Haziran ayında yapılan bu etkinlik MS 3. Yüzyıla ait olan Sidemra Lahitinin tanıtımı amacıyla yapılan bir etkinliktir.

Tarih seven Karaman ziyaretçilerinin keyif alarak katılacağını düşündüğümüz bu etkinlikte lahit hakkında ayrıntılı bilgiler verilir, tanıtımı ayrıntısı ile yapılır.

Köyün cami inşaatında ortaya çıkan bu lahit hem yöre halkının hem de turistlerin ilgisini çekmektedir.

Başak Festivali

Ambarlı köyünde gerçekleşen bu festival başak üreticilerini bir araya getirir.

En güzel başağı yetiştiren üreticinin ödüllendirildiği etkinlik Side Mara Tanıtımı il aynı günlerde düzenlenir.

Sarıveliler Karacaoğlan ve Yayla Şenliği

Sarıveliler’in ünlü şenliklerindendir. Gelenekselleşmiştir.

Mis gibi yayla havasının ve burcu burcu Anadolu kokusunun Karacaoğlan dizelerine karıştığı bu şenlikler halk konserleri ile şenlenir.

Karaman’da Alışveriş

Karaman’a gelmişken Karaman’a has, bölgenin dokusunu birebir yansıtan ürünlere ve yiyeceklere mutlaka göz atmanızı öneririz.

Karaman Elması

Ekolojik şartların elma yetiştirilmesi hususunda çok uygun olduğu Karaman ili lezzetli elmaları ile ünlüdür. Birçok çeşitte enfes elmaların yetiştiği görülmektedir.

Karaman’dan ayrılırken seyahat çantanıza Karaman elmasını atmayı unutmayın.

Taşkale Halısı

Karaman’ın en çok yün veren koyunu Taşkale’de yetiştirilir.

Bu koyunlardan elde edilen yünlerle dokunan halılar, ceviz kabuğundan elde edilen ve tetir adı verilen rengi ile de ünlüdür.

Anadolu’nun yüzyıllardır süren halıcılık geleneğinin en saf hali bu halılarda şekillenmiştir.

Anadolu insanının cefasını, sevincini, acısını, şenliğini dokuduğu bu halılara sizin de hayran olacağınızdan eminiz.

Karaman Divle Peyniri

Bu peynir buram buram sağlık kokan Karaman dağlarında otlatılan keçi ve koyunların sütünden elde edilir.

Yapılan peynirlerin deri tulumlara basılması ve mayıs-ağustos aylarında Divle obruğuna koyulması ile dünyanın en kaliteli 5 peyniri arasında gösterilen Divle peyniri ortaya çıkar.

Yaz ve kış aylarında yaklaşık 4 derece olan Divle obruğunda saklanan peynirler tam altı ay bekletilir.

Oluşan bakterilerden dolayı kırmızı bir görünümü olan Divle Peynirinin tadı dünyaca ünlüdür. Karaman’dan ayrılırken sevdiklerinize götürebileceğiniz harika bir lezzet diyebiliriz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here