Doğa ve tarih tutkunları için oldukça zengin bir bölge olan Kastamonu, bünyesinde birçok konak, yayla, kanyon, müze, mağara, cami ve külliye barındırmaktadır. Bu doğal değerleri gezmek ve bambaşka bir deneyim kazanmak isteyenler için tatil planınıza kolaylık sağlaması adına aşağıda Kastamonu Gezilecek Yerler konusunda en fazla uğrak yerlerini sizler için sıraladık. Değerlendirmeniz durumunda daha sistemli bir gezi yapabilir ve kısa sürede olabildiğince fazla yeri görebilirsiniz.
Yazı Başlıkları
- 1 Kastamonu’da Gezilecek Yerler
- 1.1 Kastamonu Saat Kulesi
- 1.2 Kastamonu Kalesi
- 1.3 Daday
- 1.4 Pınarbaşı
- 1.5 Taşköprü
- 1.5.1 Küre Dağları Milli Parkı
- 1.5.2 Ilgaz Dağı Milli Parkı
- 1.5.3 Gideros Koyu
- 1.5.4 İsmail Bey Külliyesi
- 1.5.5 Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
- 1.5.6 Kastamonu Arkeoloji Müzesi
- 1.5.7 Cide
- 1.5.8 Devrekani
- 1.5.9 Abana
- 1.5.10 İnebolu
- 1.5.11 Azdavay
- 1.5.12 Doğanyurt
- 1.5.13 Kastamonu Yaylaları
- 1.5.14 Kastamonu’da Nerede Kalınır?
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
İklimi gereği Türkiye’nin sayılı doğal güzelliklerine sahip Kastamonu’da öncelikle kanyonlar, mağaralar ve yaylalar dikkat çekiyor. İlçelerinin kendine has yemekleri, yapıtları ve kültürü de ilgi çekici. Bunun yanı sıra müzeler, hatta antik kentiyle tarihe ışık tutan önemli noktaları da var. İşte bunların tamamını Kastamonu gezilecek yerler yazımızda bulabileceksiniz.
Kastamonu Saat Kulesi
Kastamonu eski Vali Nureddin Paşa tarafınca inşa ettirilen Saat Kulesi, 12 metre yüksekliğe sahip olup 1985 senesinde yapımı tamamlanmıştır. Kentin simgesi haline dönüşen kale yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu yüzden biz de Kastamonu gezilecek yerler listemizde ilk sırada kendisine yer verdik. Ayrıca çevresinde yer alan kafeler de bir hayli ilgi görmektedir.
Kastamonu Kalesi
Bir hayli eski geçmişi olan Kastamonu Kalesi, 30 ila 50 metre genişlikte 155 metre yüksekliktedir. 12.yüzyılda Kommenler tarafınca Türk akınına savunma amaçlı inşa edildiği bilinen kale, 2005 senesinde belediye tarafından onarılmıştır. Kaleyi ziyaret etmek isteyen bireyler belli bir noktaya kadar araçlarıyla gidebilir ama belli noktadan sonra yürüyerek yola devam etmeleri gerekecektir. Kastamonu ve ülke tarihi için önemli bir yer olan kale, kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir.
Daday
Harika manzaralara sahip Daday kasabası şehir merkezinden 34 km uzaklıkta. Etli ekmeğiyle midenizi şenlendirecek bir mutfağa sahip. At çiftlikleriyle meşhur olan bu kasabada ağaçların yoğunluğu da dikkat çekiyor. Doğa severler için bir cennet. Fazla bilinmediği için ziyaretçi sayısı da az.
Pınarbaşı
Kastamonu’nun önemli ve büyük ilçelerinden Pınarbaşı hem tarihi hem de turistik açıdan oldukça zengin. Roma ve Bizanslılar döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmuş. İlçedeki önemli turistik yerler ise şu şekilde:
- Valla Kanyonu: 800 metre derinlik 12km uzunluk ile dünyanın en derin 2.kanyonu olan Valla Kanyonu, Pınarbaşı ilçesine 26km uzaklıkta yer almaktadır. Çeşitli yabani hayvanlara ev sahipliği yapan kanyonun muhteşem bir manzarası vardır. Macerayı seven kişiler gerekli teçhizatları edinerek bu muhteşem alanın keyfini çıkarabilirler. Dünya ve Türkiye için önemli bir doğa mirası olan bu kanyonu Kastamonu gezilecek yerler arasına mutlaka sokmalısınız.
- Ilgarini Mağarası: Dünyanın en büyük dördüncü mağarası olma özelliğine sahip. Deniz seviyesinden 1250 metre yükseklikte bulunan mağaranın uzunluğu ise 800 metre. İçinde Roma ve Bizans dönemine ait birçok eser ve yapıt bulunuyor. Ayrıca devasa büyüklükteki sarkıtlar doğanın muhteşemliğini gözler önüne seriyor. Tarih için oldukça önemli olan bu mağarayı bir rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ediyoruz.
- Horma Kanyonu: Yine bir doğa harikasıyla karşı karşıya olacaksınız. Kanyonun dev taşları arasından akan “zara çayı” Ilıca Şelalesi’ne akar. Kanyonda devasa nitelikte taş kazanlar bulunuyor. Yürüyüş ve kısa bir gezinti için yaya platformları oluşturulmuş durumda ancak daha kapsamlı ve derin bir yolculuğa çıkmak isteyenler rehber eşliğinde bunu gerçekleştirebilir.
- Ilıca Şelalesi: Ilıca Köyü’ne yaklaşık 12km mesafede bulunan şelalenin büyüleyici bir manzarası vardır. 10 metre yükseklikten dökülen suyun oluşturduğu havuz, şelalenin etrafını çevreleyen çeşitli bitkiler tam anlamıyla doğa harikası denilebilir güzelliğe sahiptir. Dolayısıyla Kastamonu Gezilecek Yerler listenizde mutlaka yerini almalıdır.
Taşköprü
Kastamonu’nun ünlü ilçesi Taşköprü, ismini Gökırmak’ın üzerinden geçen köprüden alır. Sarımsağı ve kuyu kebabının meşhur olduğu bu ilçede her sene sarımsak festivali yapılır. Bu yüzden seyahatinizi festival tarihine denk getirmenizi mutlaka öneririz. Sadece kuyu kebabı yemek için bile birçok kişinin ziyaret ettiği ilçede ormanlar, ev restoranlar, köprüler ve doğal manzaralar harika diyebileceğimiz nitelikte.
- Kastamonu Pompeipolis Antik Kenti: Taşköprü ilçesinde bulunan bu antik kent Paflagonya’nın başkenti idi. Kentte yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen eserler Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Yapılan kazılarda Roma dönemi eserlerine, hatta tarihin en eski kalıntılarına ulaşılmıştır. Tarih meraklıları bu antik kenti mutlaka Kastamonu gezilecek yerler listesine eklemeli.
Küre Dağları Milli Parkı
Bartın Çayı’ndan başlayarak Kızılırmak’a kadar ulaşan Küre Dağları Milli Parkı, ortalama 300 km’lik genişçe bir alana kurulmuştur. Zengin bitki çeşitliliğine sahip olan park içerisinde ayı, geyik, yaban domuzu, sincap ve kurt gibi birçok hayvan ile birlikte sayısı belirli olmayan çeşitlilikte kuş türü bulunmaktadır. Ücretsiz giriş olanağı tanıyan park Türkiye’nin en önemli doğal güzelliklerinden ve yürüyüş alanlarından biridir.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Çankırı ile Kastamonu illeri arasında genişçe bir bölgeye 1976 senesinde kurulan Ilgaz Dağı Milli Parkı, kış sporu tutkunları için ideal bir gezi noktası olmaktadır. Bölgede dağ yürüyüşleri, tırmanma, bisiklet turları, piknik ve foto safari gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Gün içinde sınırsızca kaymak isteyenler 40tl ücret ödemekte olup, bir sefer iniş-çıkış ücreti olarak da sadece 7,5tl ödemektedirler. Kastamonu merkezine ortalama 49km uzaklıkta olan bu doğa harikası park, görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir.
Gideros Koyu
3500 yıl öncesinde Amazonlar aracılığıyla kurulduğu iddia edilen koy, Kastamonu Cide sahilinde yer almaktadır. Tatilimde hem deniz hem de doğa olsun diyenler için muhteşem bir nokta olan bu koy, mavi ile yeşilin en iyi şekilde keyfini çıkaracağınız bir gezi noktası olacaktır.
İsmail Bey Külliyesi
Kastamonu ilinde pek çok tarihi ve doğal güzellikler bulunur. Bunlardan biri olan İsmail Bey Külliyesi, adını almış olduğu Candaroğullarından İsmail Bey tarafından yaptırılmış olup, bölgenin en eski yapılarından biri olmaktadır. Külliye bünyesinde cami (1451), türbe (1960), medrese, hamam ve imaret bulunmaktadır. Ortalama 1-2 saatinizi ayırarak bu değerli mirası gezebilir ve tarihi kültürünüzü genişletebilirsiniz.
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
İl merkezinde bulunan müze 1870 senesinde Mir Lava Sadık Paşa tarafınca inşa ettirilmiştir. Zaman içinde tahribata uğramasından ötürü 1985 ile 1997 seneleri arasında restorasyon çalışmalarından geçirilmiş ve çalışmaların tamamlanması üzerine ziyarete açılmıştır. Müze içeriğinde Kastamonu tarihini anlatan resimler başta olmak üzere, ahşap oymacılığı, dokumacılık, el sanatları ve çeşitli değerler sergilenmektedir. Giriş ücreti 5tl olan müzeyi Kastamonu gezinizde ziyaret edebilirsiniz.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi
1941 ila 1943 seneleri arasında Çankırı ile Kastamonu illeri arasında yapılan kazı çalışmalarında birçok tarihi eser bulunmuştur ve bu müze bu eserlerin sergilenmesi için kurularak 1952 senesinde ziyarete açık hale getirilmiştir. İçeriğinde Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait eserler yer aldığı gibi müzenin bir bölümü de Atatürk’e ayrılmıştır. 1980 senesinde yenilen müze içinde pişmiş toprak, tabak ve çanak, heykel, cam eserler ve çeşitli figürler yer alır. Müzeye giriş ücretsizdir.
Cide
Kastamonu’nun en gözde ilçesi olan Cide’nin çarşısı ayrı denizi ayrı güzelliktedir. Merkezi küçük bir yer olmasına karşın aradığınız her şeyi bulabileceğiniz dükkanlar ile doludur. Ayrıca yöresel lezzetleri de merkezinde tadabilir ve damak tadınızı geliştirebilirsiniz. Sahili ise Türkiye’de en uzun sahillerden biridir diyebiliriz. Tertemiz denizi bazen çarşaf gibi sakin olsa bile Karadeniz sahili olmasından ötürü genelde dalgalıdır. Doğa ve denizi aynı anda yaşamak isteyenler için oldukça güzel bir gezi noktasıdır.
Devrekani
Küçük bir cennet olarak adlandırılabilir bölgede aynı zamanda muhteşem tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Yolunuz Kastamonu’ya düşerse mutlaka uğramalı ve küçük bir tarihi gezi yapmalısınız. Karadeniz dağlarındaki köyleriyle farklı bir kültür ve iklim sunar. Tarım ve hayvancılık açısından oldukça gelişmiştir.
Abana
Denize sıfır küçük ve sevimli bir tatil kasabası olarak nitelendirilebilir olan Abana, genelde memurların atandığı ve emeklilerin yer aldığı bir sahil kasabasıdır. Sessizlik içinde tatil yapmayı planlarsanız, sizler için doğru bir durak olacaktır. Uzun bir sahil şeridiyle sakinliğin sembolüdür. Bu yüzden eğer kafa dinlemek ve Karadeniz’de deniz keyfi yapmak için tercih edilebilir.
İnebolu
Karadeniz’in saklı cennetlerinden biri olan Kastamonu’ya bağlı İnebolu ilçesi, muhteşem doğası, tarihi hissettiren sokakları ve kilometrelerce uzunluğa sahip sahili ile görülmeye değer bir yerdir. Farklı bir deneyim kazanmak isterseniz küçük bir kaçamak ile burayı ziyaret edebilirsiniz.
Azdavay
1946 senesinde ilçe olan Azdavay 49 köyden oluşmaktadır. İlçenin gözde oluşunun sebebi Küre Dağları Milli Parkı’nın bünyesinde olmasıyla birlikte birçok yayla, kalyon ve tarihi yapıya da ev sahipliği yapmasından gelmektedir. Dolayısıyla Kastamonu Gezisi planlarken mutlaka görülecek listenizde yer almalıdır.
Doğanyurt
Dağlık ile engebeli bir arazi yapısına sahip olan Doğanyurt ilçesinin yerleşim bölgesi sahil kesimidir. Doğa ve denizin iç içe girmesiyle oluşturduğu muhteşem güzelliği bu bölgede keşif edebilir ve farklı bir atmosferde tatilinizi geçirebilirsiniz.
Kastamonu Yaylaları
Doğanın en güzel hissedildiği, Karadeniz’in harika iklimine sahip Kastamonu yaylaları yaz aylarında mutlaka görülmeli. Yemyeşil yaylalarda vakit geçirmek size iyi gelecek. Şehirdeki gidilmesi gereken yaylalar arasında Oluklu Yayla, Suğla Yaylası, Ayrancı Yaylası, Kösen Çayırı Yaylası, Gürcü Yaylası, Karacaoğlan Yaylası, Sarıcaörük Yaylası ve Asarbaşı Yaylası bulunuyor. En azından bir yaylayı Kastamonu gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz.
Kastamonu’da Nerede Kalınır?
Kastamonu’nun her ilçesinde ayrı bir güzellik ve tarihi dokunun bulunmasından ötürü her yıl fazla ziyaret edilen bir bölge olduğu söylenebilir. Dolayısıyla her ilçesinden konaklama bakımından pansiyon veya butik oteller yer almakta olup, dilen ziyaret ettiği ilçede, dileyen ise yakın bir noktada başka bir ilçede konaklama sağlayabilir. Kısacası Kastamonu Konaklama konusunda fazlaca alternatife sahip olduğundan sorunsuzca yer bulunabilirsiniz.
Sanırım tekrar gitmemiz gerekecek. güzel bir rehber olmuş. elinize sağlık