Paris’in simgesi olmasının yanı sıra; Fransa’nın en değerli dini yapısı olan Notre Dame Katedrali, aynı zamanda dünyadan da önemli bir kitleye hitap etmektedir. Notre Dame’nin ana giriş kapısının önünde bulunan ‘Orta Yol’ yani diğer adıyla ‘Kilometre Sıfır’ geçen alan, Paris’in tam ortası olarak kabul edilmektedir. Bu yönden baktığımız zamanlarda da, coğrafi açıdan büyük önem sağlamaktadır. 1163 yılında Papa III. Alexander tarafından temel taşı koyulmuş olup, Piskopos Maurice ve Sully ‘nin tasarımla sonucunda toplamda 170 yıla yayılan bir yapılma süreci geçirmişti. 1334 yılına geldiğimi zaman ise; sahip olduğu mimari yapıyla birlikte, tam bir Gotik şaheser olarak karşımıza çıkıyor. 130 metre genişliğe sahip olan Notre Dame Katedrali, 35 Metre uzunluğa sahip olmasıyla da; tam 9000 kişinin aynı anda ibadet etmesine imkan sunmaktadır.
Ziyaret ve ilgi konusunda dünyanın en fazla ziyaret edilen yerleri arasında gösterilebilir. Çünkü Eyfel Kulesinin bile önüne geçen bir sayıya ulaştığı gibi; bünyesinde büyük olayları yaşamış olması da, bu konudaki artışın sebeplerinden gösterilmektedir. Notre Dame Katedrali, Hz. İsa’nın dikenli tacının, Aziz Louis tarafından önce Sainte-Chapelle’ye getirilmesi ve ardından bu alana getirilmesi önemli bir olaydır.
Oldukça eski bir geçmişe sahip olan bu yapı, en sorunlu günlerini ise; Fransız Devrimi süresinde yaşamıştır. Çünkü devrimci kesim, Notre Dame Katedrali’nin ismini bu sırada Aklın Tapınağı olarak değiştirmiş ve bir süre o şekilde kalmasını sağlamıştır. Aynı dönem içerisinde şarap mahzeni olarak kullanılmasının ardından gittikçe düşüşe geçen şanını, Napolyon’un imparatorluğunu bu mekanda ilan etmesinin ardından tekrardan ibadethaneye çevrilmesiyle düzelmiştir. Bunun yanı sıra, Victor Hugo’nun Notre Dam Kamburu adlı eseri de, bu yapının önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
O dönem popülerliğinin azalmasının ardından, Victor Hugo’nun oldukça derin bir aşkı ve ruhsal alana dönmeye yüz tutan bu yapıyı başrolüne almasıyla birlikte, tekrar hayat bulmuştur.
Uzun yıllar ayakta kalmanın vermiş olduğu yorgunlukla birlikte, 1841-1864 yılları arasında ise; Mimar Viollet le Duc tarafından restore edilmiştir.
Paris gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemeniz gereken Notre Dame Katedrali ziyaret bilgileri ve videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Adres: 6 Parvis de Notre Dame Place Jean Paul II, 75004 Paris
Ziyaret Saatleri: Notre Dame Katedrali her gün 07:45-18:45 arasında ziyarete açıktır. Yalnızca Hafta sonu 19:30’a kadar açık kalmaktadır.
Fiyat Bilgisi: 8€ giriş ücretine sahip olmasıyla birlikte, her ayın ilk Pazar günü ücretsiz ziyarete açıktır.