Ukrayna’nın turistik ve tatil şehri Odessa, hem tatil yapmak hem de yeni yerler keşfetmek isteyenler için oldukça güzel bir rota. Üstelik son dönemlerde pasaport zorunluluğunun da kalkması birçok Türk vatandaşının Odessa’ya gitmesini sağladı. Bizim seyahatimiz de pasaport zorunluluğunun kalkmasının tam üzerine geldi. Yaklaşık 1 saat 10 dakikalık uçuşumuzun ardından Odessa’ya varmıştık.
Ukrayna’nın birçok şehrinden, hatta Romanya ve Moldova’dan birçok insan tatil yapmak için Odessa’yı tercih ediyor. Ancak Türk sayısı çok daha fazla. Yaklaşık 4 gün geçirdiğimiz Odessa’da ihtiyacınız olacak tüm bilgileri bu yazımda yer verdim.
Gitmeden önce şu tavsiyelerime göz atmanızda fayda var:
- Ukrayna’da İngilizce bilen sayısı çok ama çok az. Türkçe bilen sayısı daha fazla diyebilirim.
- Odessa, Lviv ve Kiev’e göre biraz daha pahalı. Tatil şehri olmasından kaynaklı fakat pahalı dediğime bakmayın, bize göre çok ucuz bir şehir.
- Denizi çok temiz değil fakat yüzülebilir. Genellikle dalgalı. Çoğunlukla beach club’lardaki havuzlar tercih ediliyor.
- Taksicilere dikkat! (Yazımın devamında gereken ipuçlarını bulabileceksiniz)
- Gece hayatı beklediğiniz gibi sonuçlanmayabilir.
- Konaklamak için Arcadia veya Merkez bölgelerini tercih edin, bu konuyla ilgili de detaylar aşağıda.
Yazı Başlıkları
Odessa Nerede ve Nasıl Gidilir
Odessa Türkiye’nin kuzeyinde, Ukrayna’nın ise en güneyinde yer alan bir şehirdir. Doğu Avrupa bölgesinde yer alır. Moldova ve Rusya’ya komşudur.
Odessa’ya Türkiye’den Onur Air, Pegasus ve THY ile gidebilirsiniz. Uçuş süresi ortalama 1 saat 15 dakika sürmektedir. Yakın zamanda feribot ile de ulaşım sağlanacağı söyleniyor. Feribot süresi ise 36 saat. Uygun fiyatlara uçak bileti alıp vize istemeyen ülkeler arasındaki Odessa’ya 1 saatte gitmek en cazip seçenek.
Odessa, Ukrayna Para Birimi ve Fiyatlar
Ukrayna’da para birimi Grivna’dır. UAH olarak kısaltılır. 10 TL yaklaşık 75 Grivna yapar. Paranızı bozdurduğunuzda elinize bir tomar Grivna geçer, böylece kendinizi baya bir zengin hissedersiniz 🙂 Para bozdurma işlemleri şehrin birçok noktasında yapılıyor. Komisyon almıyorlar. Şu ana kadar komisyondan veya kur farkından şikayet eden görmedim. Bizim paramızı da çok az bir farkla, neredeyse eşit paraya çevirdiler.
Bu temel tavsiyelerimin ardından detaylı bir şekilde şehirde işinize yarayacak bilgilere geçelim.
Odessa Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Gitmeden önce bu konuda çok fazla tavsiye alıp araştırma yapmamıza rağmen fazla ödeme yaptık. Aman diyeyim, Odessa’da taksiden uzak durun. Havalimanında iner inmez taksiciler size yapışacaktır. Merkeze ulaşımın ortalama bedeli 70-100 Grivna. Bize gelen taksicilere fiyat sorduğumuzda kapıyı 500 Grivna’dan açtılar. Pazarlıkla falan 300’e ardından da 250’ye kadar indirebildik. Eve gelip mesafeye baktığımızda iki katı para ödediğimizi fark ettik. (Çok büyük bir para değil ancak şehrin her noktasında turistlere 2-3 kat daha fazla fiyat çekiyorlar.)
Peki ne mi yapmalısınız? UBER! Odessa’da Uber’den inmeyin arkadaşlar. Araca binmeden önce ücret zaten hesaplandığından hiçbir şekilde yüksek fiyatla karşılaşmazsınız. Harita bellidir, şoför sizi dolaştıramaz. Biz merkezde konakladık. Arcadia’ya ortalama 7 km uzaklıktaydık. (Arcadia şehrin hareketli noktalarından biri) Ortalama 75 Grivna (10 TL) karşılığında UBER ile her gün gidip geldik. Taksicilerden fiyat aldığımızda 200-250 Grivna fiyat çekiyorlardı. Yani demem o ki, Odessa Havalimanı’na iner inmez UBER ile merkeze geçin, 10 TL ödeyin.
Otobüs seçeneği de var ancak taksiyle aşağı yukarı aynı paraya denk geliyor ve kimse tercih etmiyor. Otobüslerde genellikle kimse İngilizce bilmediğinden bu durumu önermiyorum.
Havalimanından indikten sonra taksiyle merkeze giderken geniş yolların yemyeşil ağaçlarla ve parklarla çevrili olduğunu görüp biraz olsun ferahlayacaksınız. Havalimanı yollarındaki reklamlarda genellikle İstanbul-Odessa kardeş şehir (Türkçe diliyle yazılı) ifadeler var. Bizden çok fazla turizm geliri elde ediyorlar. Bunu şehre gittiğinizde daha iyi anlayacaksınız.
Odessa Hakkında Bilgi
Odessa tam anlamıyla bir liman şehri. 2004 yılında bir milyonu geçen nüfusu yaz aylarında 2-3 kat artıyor. Şehrin limanı yük gemileri ile dolu. Birçok gezilecek noktası var. Turistik noktaları gezerken hiçbir Türkle karşılaşmayabilirsiniz, hatta gezerken “aa şehirde bir sürü Türk var diyorlardı, hani hiç yok” diyebilirsiniz bizim gibi. Ancak akşam saatlerinde Arcadia bölgesine giderseniz, görüşünüz tamamen değişecektir. 🙂 Bunu kötü anlamda söylemiyorum. Ukraynalıların bir kısmı bizim ilgimizden memnun, bir kısmı değil. Bazı mekanlarda Türkçe müzikler çalıp garsonlar Türkçe bile konuşuyor. Bazıları ise Türkçe’yi duyar duymaz kaçıyor. Tamamen bırakılan imaj ile alakalı.
Odessa gerçekten ucuz bir şehir. Sigara paketleri 3-4 TL, ortalama bir restoranda yemekler 10-15 TL, otellerde çift kişilik konaklama ortalama 100-150 TL. Şehrin merkezi plajlara yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Merkez bölgesinin dışında Arcadia bölgesi en kalabalık noktalardan. Arcadia, gece kulüplerine, beach kulüplerine, Aquapark, Lunapark, restoranlar, oteller ve birçok ilgi çekici mekanlara sahip. Bu yüzden mutlaka uğranmalı.
Odessa’ya seyahat etmek, parayla zamanda yolculuk yaparak 50 yıl geriye gitmek gibi. Binalar, otobüsler, yapılar herşey çok eski. Komünizm etkileri hala göze çarpıyor. Özellikle ev kiraladık, yerel halkın yaşamını görebilmek adına. Evlere girerken 3 haneli dijital olmayan bir şifre giriyorsunuz. Apartmanlarda gezerken kendimi 15 yıl önceki İstanbul’da hissettim, o kadar eski.
Odessa’da Ulaşım
Odessa’ya seyahat ediyorsanız gideceğiniz yerler bellidir. Bu yerler arasında da çok fazla mesafe yoktur. Fakat merkezden Arcadia’ya da yürüyemezsiniz. Bunun için ya otobüse ya da taksiye binmeniz gerekiyor. Biz bir kere otobüse binmeyi denedik. Otobüslerde hiçbir şekilde latin alfabesi kullanılmadığı için tabelalardan hiçbir şey anlamadık. İnternetten bakıp hangi numaranın istediğimiz yere gittiğini öğrendik ve o otobüse bindik. Ancak içerde İngilizce bilen hiçkimse yoktu. Otobüs çok eski. Hala perde kullanılıyor. Fiyatın 5 yada 10 Grivna olduğunu hatırlıyorum. Minibüs mantığında inerken veya bindiğinizde şoföre veriyorsunuz parayı. Dijital bir sistem yok.
Şehir içinde toplu taşıma araçlarını kullanmak çok zor. Yine de ekonomik olarak tasarruf etmek istiyorsanız Google Maps kullanarak hangi otobüsün nereye gittiğini görebilir ve binebilirsiniz. Fakat yanlış bir yola saparsanız bunu anlatacağınız birisi karşınıza çıkmayacak 🙂 Bu yüzden yine tavsiyemi tekrarlıyorum. Şehirde her noktaya UBER ile gidin. Ödeyeceğiniz rakamlar çok komik. 5 – 15 TL aralığında değişiyor olacak.
Odessa Gezilecek Yerler
Odessa’da turistik yer sayısı az. Müze sayısı bile çok az. Hatta görülecek yerler birbirine çok yakın olduğu için yürüyerek 1 günden kısa bir sürede her yeri tamamlayabilirsiniz. Odessa’nın en popüler noktası şehrin Devlet Opera Binası. Ayrıca İstiklal Caddesi’ni andıran Deribasovskaya Caddesi her zaman hareketli. Araç trafiğine kapalı olan geniş cadde sağlı sollu restoranlarla dolu. Cadde üzerinde geleneksel Ukrayna yemeklerini yiyebileceğiniz mekanların yanı sıra bir Türk restoranı ve McDonalds da bulunuyor.
Odessa’nın en ilginç yerlerinden biri de Katakombları. Şehir merkezinden 1 saatlik uzaklıkta bulunan yer altı yaşam alanları, bir dönem Partizanların adeta şehri imiş. Yerin 100 merdivene yakın altında bulunan, Avrupa’nın en büyük katakomblarından biri olan “Yeraltı labirentleri” mutlaka listenizde olmalı.
Odessa Opera Binası’nın devamında Duke de Richelieu anıtı bulunuyor. Adeta bir meydan niteliğinde olan bu bölgenin etrafında birçok etkinlik veya sokak sanatçısıyla karşılaşabilirsiniz. Anıtın tam karşısı, şehrin bir diğer turistik noktası olan Potemkin Merdivenleri’ne gider. 192 basamaktan oluşan merdiven oldukça uzun ve güzel bir manzaraya sahip. Merdivenlerden aşağı indiğinizde şehrin limanı ve Altın Çocuk Heykeli ile karşılaşacaksınız.
Odessa gezilecek yerler yazımızdan diğer noktalar ve açıklamalara ulaşabilirsiniz.
Odessa Gece Hayatı
Birçok kişinin sadece eğlenmek ve Ukrayna gece hayatı için seyahat ettiği aşikar. Bu yüzden Odessa gece hayatı bilgilerini de vermeden geçemeyeceğim. Öncelikle şunu bilmenizde fayda var: evet Ukraynalı kızlar gerçekten çok güzel, fakat beklediğiniz gibi koşa koşa size gelmeyecekler. Hatta gece kulüplerinde tanıştıklarınızın birçoğu escort olacak. Odessa’da yaz ayları çok sıcak geçtiği için insanlar genellikle akşam 10’dan sonra dışarı çıkıyor. Arcadia bölgesinde adım atılmıyor ve herkes beach club’lara akın ediyor.
Ibiza Beach Club şehrin en popüler mekanı. Herkes ilk buraya gider. Akşam erken saatlerde dolmaya başlar. Giriş ücreti erkekler için 40, kadınlar için 30 TL. İçeride alkol fiyatları da ortalama. Ne ucuz ne pahalı. Odessa’da mutlaka gitmeniz gereken bu mekan öğlen saatlerinde de yüzmek için güzel bir alternatif. Localarda günlüğü 150 TL’ye vakit geçirebilirsiniz. Normalde Avrupa’da dam sorunu yoktur ancak fazla Türk ilgisinden dolayı Ibiza Beach Club bazı dönemlerde damsız almıyor. Bu yüzden hazırlıklı olun. Sahil şeridinde diğer tercih edebileceğiniz mekanlar ise Bono Beach Club ve Itaka Beach Club.
Odessa’da Konaklama
Odessa’da konaklamak için en iyi iki alternatif var. Birincisi gece hayatına, aktivitelere ve hareketliğe yakın olan Arcadia Bölgesi. Arcadia çevresi zaten otel dolu. Her bütçeye uygun otel bulmak kolay. Fiyatlardan biraz sonra bahsedeceğim.
Diğer bölge ise Centrum, yani merkez bölge. Şehrin merkezinden Odessa’da gezilecek yerlere yürüyerek çok kolay erişebilirsiniz. Ancak denize 7-10 km mesafede. Taksiyle 10 TL karşılığında 5 dakikada gidebilirsiniz. Ben seyahatimde merkezde konakladım. Çoğu turistik noktayı yürüyerek gezdim ve Odessa’yı daha iyi hissettim. Akşam saatlerinde eğlenmek istediğim zaman UBER kullanarak 75 Grivna’ya Arcadia’ya geçtim. Tavsiyem de bu şekildedir.
Odessa’da ev kiralayabilir veya otelde konaklayabilirsiniz. Biz ev yaşantısını merak ettiğimiz için Airbnb’den ev kiraladık. 2 kişi 2 gece için 260 TL ödedik. Yani iki odalı evde geceliğine 65 TL ödemiş olduk. Ev sahibi yaşlı bir kadındı ve hiç İngilizce bilmiyordu. Ancak beden diliyle ve ara sıra oğluyla bizi konuşturarak sorunu çözdük. Yerlilerin arasında, şirin bir evde konakladık.
Odessa’da son gece ise otelde konakladık. Arcadia’da 3 yıldızlı Arcadia Hotel’de 90 TL’ye kaldık. (İki kişi) Yani geceliği 45 TL’ye üç yıldızlı otelde konaklamış olduk. Bu şehirde daha uygun fiyatlara bile konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Ben araştırma yaparken aşağıdaki güzel seçenekleri bulmuştum. Siz de tıklayarak booking üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz. Hepsi merkezi ve güzel konuma sahip oteller.
- Arcadia Hotel (3 yıldızlı, Arcadia bölgesinde, gayet temiz ve büyük bir otel. 2 kişi ortalama 100 TL’ye konaklayabilirsiniz.)
- Hotel Bristol (5 yıldızlı, lüks konaklama isteyenler için)
- Frapolli 21 (Merkezde 4 yıldızlı fakat ucuz ve temiz bir otel)
- Boutique Hotel California (5 yıldızlı otelde 150-200 TL’ye konaklayabilirsiniz, merkezde.)
Arcadia bölgesindeki oteller için tıklayın.
Merkezdeki oteller için tıklayın.
Odessa’da Ne Yenir? Yeme-içme
Odessa’da diğer tatil şehirlerinde olduğu gibi deniz mahsülleri yaygın ancak tüm geleneksel Ukrayna yiyeceklerini sunan restoranlar mevcut. Öncelikle kahvaltı için Deribasovskaya Caddesi üzerinde bulunan Kompot adlı yere gitmenizi öneriyorum. Burada birçok geleneksel kahvaltının yanında reçel, bal ve tatlı türevleri var. Yumurta türevleri oldukça lezzetli. İçecek olarak kakao veya çay sunuyorlar.
Öğle yemeğinde deniz mahsülü tüketmek isteyenler için en güzel sunumlardan birini yapan Bar Mushlya tercih edilebilir. Klasik bir Ukrayna restoranında Varenyky yemenizi öneririm. Ayrıca Lviv’in meşhur çikolatasını sunan tatlı dükkanlarında da kendinize ufak çaplı bir ziyafet verebilirsiniz.
Odessa’ya Ne Zaman Gidilir?
Odessa’ya gitmek için en güzel ay Haziran. Temmuz, Ağustos, Eylül ve hatta Ekim ayında bile sezonun hareketli olduğu Odessa’da diğer aylarda insan bulmak zor. Yaz aylarının dışında tamamen yerli halkın kaldığı şehirde gezmek çok zor. İngilizce bilen yok, hava çok soğuk, baya soğuk.
Gezerken ter içinde kalmayacaksınız ama sıcak sizi rahatsız edecek. Beach Club’larda serinleyebilir, Arcadia Plajı’nda güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Güzel bir tatil ve seyahat için Odessa’ya Haziran, Temmuz veya Ağustos aylarında gidin.
Odessa Seyahati Uyarılarım
Odessa gezisi için birkaç uyarım olacak. Zaten yazı içerisinde çoğundan bahsettim ama yine de özet vermek istiyorum.
- Yüksek fiyatlı otellere aldanmayın. İki gün sonra fiyatı aniden düşürebilirler. Ufak bir araştırmayla çok daha ucuza konaklama bulabilirsiniz. Tavsiyem ev kiralamanız.
- Sigara çok ucuz ama Odessa’dan çıkarmak sorun. Dikkatli olun.
- Taksilerden uzak durun. Turistlere gerçekten çok yüksek fiyat çekiyorlar. Uber kullanın.
- İngilizce bilen sayısı çok az. Beden diliyle anlaşmaya çalışın.
- Hırsızlık tarzı bir olayla karşılaşmadım ama yaygın olduğu söyleniyor. Yine de dikkatli olun.
- Sokaklarda kaybolun ama merkezden çok da uzaklaşmayın.
- Gece hayatı ve Ukraynalı kadınlar için seyahat ediyorsanız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Gece hayatı gerçekten eğlenceli fakat karşınıza çıkacak kadınların büyük bir çoğunluğu paranız için size gelecek ve yararlanmaya çalışacak.
Odessa’da eğer sıkılırsanız Moldova’nın başkenti Kişinev arabayla 3,5 saat otobüsle ise 5,5 saat uzaklıkta. Odessa’dan Kişinev’e nasıl gidilir yazımdan detayları okuyabilirsiniz.