Ana sayfa Yunanistan Selanik Selanik Gezilecek Yerler

Selanik Gezilecek Yerler

453
6
PAYLAŞ
selanik gezilecek yerler

Selanik gezilecek yerler yazımıza hoşgeldiniz. Burada sizlere komşumuz ve bize hiç de yabancılık çektirmeyen Selanik şehrinin en önemli, görülmesi gereken yerlerini aktaracağız. Aşağıdaki listede yer alan yerlerin tamamını 2 günde çok rahat tamamlayabilirsiniz. Hatta daha hızlı bir tempoyla bir günde tamamlamak da mümkün. Selanik küçük bir sahil şehri olduğundan, çoğu yer birbirine yakındır.

Selanik gezilecek yerler listemize tabi ki tahmin edeceğiniz üzere Atatürk’ün evi ile başlayacağız. İçimizden bir şehir olan Selanik‘te birçok tarihi yapıt bulunuyor. Bir sahil şehri olduğu için oldukça ferah hava eşliğinde güzel bir turistik tur gerçekleştirebilirsiniz.

Selanik Gezilecek Yerler

Atatürk Evi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atamızın doğduğu ev Selanik’te yer almaktadır. 1937’de Selanik Belediyesi tarafından satın alınıp Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen ev, 1953 yılında müzeye çevrilmiştir. Günümüzde müze olarak hizmet veren ev modern yapıt olarak anılmaktadır ve yılda 50 binden fazla Türk ve diğer uluslardan insanlar burayı ziyaret etmektedir. Atatürk’ün doğup büyüdüğü evde kendisinin balmumu heykeli ve tarihe ait birçok izler bulunuyor.

App_indir_banner_mobil

Beyaz Kule (White Tower)

Selanik’in simgesi White Tower yani Beyaz Kule‘dir. 15. yy’da Osmanlı padişahı 2.Murat döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Beyaz Kule’den önce Bizans İmparatorluğu’nun buna benzer bir yapıya sahip olduğu ancak yıkık dökük bir halde olduğu için aynı yere şehir savunması için Osmanlı tarafından Beyaz Kule’nin inşa edildiği söyleniyor. Beyaz Kule ayrıca hapishane olarak da kullanılmıştır. Beyaz Kule’ye gittiğinizde en üst katından Selanik’in sahilini izleyebilirsiniz. İçerisi hakkında beklentinizin çok olmamasını dilerim çünkü görecek tarihi bir şey pek fazla yok ne yazık ki. Bazı yerlerde sadece Yunanca açıklamaların olması da büyük dezavantaj. Beyaz Kule’den ayrıldıktan sonra yeşilliklere uzanabilir, manzarayı Mythos biranızı içerken izleyebilirsiniz. Sahilde yürüyüşün keyfini çıkartabilirsiniz.

Aristoteles Meydanı

ucakbileti_sorgula (1)

Selanik’in merkezi ve en büyük meydanı Aristotelus Meydanı’dır. Meydan boyunca ve meydana bağlanan caddelerde cafeler, tavernalar, mağazalar ve gece kulüpleri yer alıyor. Bağdat caddesini anımsatan bir havası var. Selanik’te nerede kalınır sorusuna ilk cevabımız Aristoteles meydanı çevresidir.

Yedi Kule

Yedi Kule Selanik’in en tepe noktasıdır. Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan Yedi Kule hapishane olarak kullanılıyormuş. Yedi Kule’nin çevresindeki cafelerde oturup Selanik manzarasının keyfini çıkartabilirsiniz. Gün batımında gitmeniz tavsiye edilir.

Bizans Kültürü Müzesi

Bizans İmparatorluğu’na ait eserler bu müzede korunmakta ve sergilenmektedir. Bu müze, 2005 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü almaya hak kazanmıştır. Hristiyanlığın ilk yıllarından birçok geleneksel ürün, tarihi yapıt, ibadet gelenekleri, mücevherler, mezar resimleri gibi koleksiyonlar yer alıyor.

Selanik Arkeoloji Müzesi

1962’de kurulan müze, Selanik’te yapılan arkeoloji kazılarının ardından bulunan eserleri sergilemek amacıyla açılmıştır. Müze koleksiyonu:

  • Tarih Öncesi Makedonya
  • Şehirlerin Doğuşuna Doğru
  • Makedonya, İsa’dan sonraki dönemden antik çağa kadar
  • Makedonya’nın Merkezi: Selanik
  • Makedonların Altınları
  • Alan, Ev, Bahçe ve Yerleşim

olmak üzere 6 kategoride sergilenmektedir.

otobusbileti_sorgula2

Galerius Kemeri ve Rotonda

Selanik’te oldukça ilgi çekici ve tarihi bir yapıt olan Galerius Kemeri, günümüzde birçok yerli tarafından buluşma noktası ve merkez olarak kullanılıyor. Roma İmparatorluğunun en büyük liderlerinden biri olan Sezar Galerious, Selanik’i dönemin başkenti yapmıştı. Bu kemer de kendisini onurlandırmak için yapılmış zamanında. Kemer, aslında eskiden Kamara olarak adlandırılan bir binanın parçasıydı. Bu kemer önemli bir geçiş görevi görüyordu. Kamara binası günümüze kadar gelmeyi başaramamış olsa da birçok kalıntısı bölgede bulunuyor.

Galerius Kemerinin hemen aşağısında bulunan Rotonda ise Selanik’in ihtişamlı yapıtlarından biridir. Dairesel bir mimariye sahip yapıtın tepesinde de bir kubbe bulunur. Sezar Galerious tarafından zamanında dini inanca hizmet etmesi amacıyla yapılmış.

Ayasofya

UNESCO listesinde bulunan Ayasofya camii, kilise olarak inşa edilse de daha sonra Osmanlı Devletinin himayesi altında camiye dönüştürülmüştür. Dönüşüm sırasında İstanbul’da bulunan Ayasofya Camii’den esinlenilmiştir ve bir minare inşası eklenmiş. Şehrin 1912 yılında tekrar Yunanlıların eline geçmesiyle minare yıkılmış, kiliseye dönüştürülmüştür. Yıllardır önemli olaylara tanıklık eden bu tarihi yapıt, günümüzde ziyaret edilebilir.

Panagia Chalkeon Kilisesi (Kazancılar Camii)

Osmanlı Devletinin döneminde Kazancılar Camii olarak bilinen ve ibadet edilen cami aslında kilise olarak inşa edilmiş. 1028 yılında kabir kilisesi olarak inşa edilen bu kilise, Ayasofya’da olduğu gibi Osmanlı Devletinin işgaliyle camiiye dönüştürülmüştür. Halk arasında kırmızı kilise olarak da bilinir. Yunanlılar tekrar şehri ele geçirdikten sonra camiiyi kiliseye çevirip, Meryem Ana’ya adayarak ziyarete açmıştır.

Waterland Su Parkı

Tagarades köyüne oldukça yakın olan Waterland Su Parkı, Halkidiki yolunun üzerinde bulunuyor. Yılda yaklaşık 150 bin kişi parkı ziyaret etmekte. 150 bin metrekare büyüklüğünde olan su parkı oldukça büyük kaydıraklara ve eğlence araçlarına sahip. Giriş ücreti 13.5€. Herhangi bir tarihi vs. özelliği olmamasına rağmen biraz dinlenmek ve eğlenmek amacıyla Selanik gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Roman Forum

Aristotelous Meydanına çok yakın olan Roman Forum, Ancient Agora olarak da bilinir. Roman Forum, Selanik’te bulunan ve korunan antik Yunan kentidir. Zamanında Selanik’in politik ve yaşam merkezi görevini görmekteydi. Roma İmparatorluğuna ait birçok yapıt ve kalıntılar burada sergilenmeye devam eder. Selanik için önemli bir yer olan Roman forum mutlaka Selanik gezilecek yerler listeniz arasında bulunmalıdır.

Balkan Savaşları Müzesi

Osmanlı Devleti döneminde Modiano’nun köşkü olarak kullanılan binada Balkan savaşlarının ardından müzakereler gerçekleştirilmiştir. Yunan ordusunu ilgilendiren müzakerelerin neredeyse tamamı burada yapılmış ve 1999’da müzeye çevrilmiştir. Müzede günümüzde Balkan Savaşlarına ait fotoğraflar, resimler, üniformalar, madalyalar, savaşta kullanılan eşyalar ve silahlar sergilenmektedir.

Selanik Yahudi Müzesi

Selanik Yahudi Müzesi 2001 yılında kurulmuştur. Müzedeki koleksiyonda Selanik’te yaşamını sürdürmüş Yahudilere ait birçok fotoğraf, resim, gündelik eşyalar, aletler, belgeler bulunuyor. Ayrıca oldukça önemli olan II. Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarına gönderilen Selanik Yahudilerine ilişkin belgeler de burada yer alıyor.
Müzenin zemin katında Yahudi mezarlığından getirilmiş mezar taşları ve fotoğraflar yer alır. İlk katta Selanik’te yaşamış Yahudilerin hayatı anlatılmaktadır. Galerinin devamında ise toplama kamplarına gönderilmiş Yahudilere ait belgeler ve nesneler bulunur.

Selanik Gezi Rehberi yazımızda şehirle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

6 YORUMLAR

  1. sahil boyunca muhhhteşem barlar, bistro’lar, cafe’ler bulunur. vaktiniz varsa deniz manzarası eşliğinde bi şeyler için derim. küçük bir şehir ama samimi. ben gayet güzel vakit geçirdim. Atatürk’ün evine gittiğimde ise duygulanmamak elde değildi

  2. paris’te konaklamak için önerdiğiniz otel var mı ben kontrol ettiğimde fiyatlar çok yüksek gözüküyor

  3. çok ucuz bir şehir. otobüsle de gidiliyor. kendimi yurtdışında hissetmedim desem yeridir 🙂 bir sürü arkadaş edindim, güzel anılarım var. çok kısa sürmez bir sonraki gidişim size de tavsiye ediyorum 🙂

  4. Bence atinadan çok daha güzel ama kendimi hiç yurt dışında hissetmedim bu arada. Atatürkün evini ziyaret ettiğmde göz yaşlarımı tutamadım…. her Türk vatandaşı burayı ziyaret etmeli

  5. interrail rotama ekledim ama herkes 1 veya 2 gün yeter diyor bu şehre. ben 2 gün kalacağım umarım bu listede yer alan yerler için 2 gün yeterlidir benim gözümde çok ayrı yeri var selaniğin

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here