Uzun bir seyahat öncesi gene sırt çantası yapma hazırlığına başladım. Artık her seyahatte mutlaka yanıma aldığım ve hayatımı çok kolaylaştıran şeyler ile hayati olanlara değineceğim.
Çanta hazırlamasının 1. kuralı: Sadelik! Yabancıların “less is more” dediği veciz sizin de mottonuz olsun. Gerçekten işlevsel parçalar alarak yanınıza fazla yük taşımaktan kurtulabilirsiniz. Bu yazıda size özellikle bu konuda bazı tüyolar vermek istiyorum.
A- İşlevsel Parçalar
1- Pareo: Bu parçayı ben Interrail’e çıkmadan önce keşfetmiştim blog okurken. Gerçekten işlevsellik açısından harika, yeri geliyor pareo oluyor, yeri geliyor şal oluyor, uyurken üzerinize örtü oluyor. Temizliğinden emin olmadığınız bir yerde kalıyorsanız çarşaf oluyor. İhtiyaca göre eksik tamamlıyor ve çok hafif.
2-THY Seyahat kiti: Bundan eğer herhangi bir THY uçuşundan kaptıysanız sakın atmayın, kimselere vermeyin. Benim sırt çantamın demirbaşı. Özellikle kalabalık bir hostel odasında kalacaksanız, sesten ışıktan kaçamazsınız. Bu kitin içindeki kulak tıpaları ile göz maskesini taktınız mı, tamamdır. Gelsin mis gibi uyku.
3- Polar sweatshirt: Bu polar sweatshirtler hem çantada az yer tutuyor hem de yeterince sıcak tutuyor. Baharda bile bir yere gidecekseniz, serin akşam için yanınıza alabilirsiniz. Kışın da çok fazla kazağa gerek yok. Bundan bir tane edindiniz mi, en kötü ihtimalle üst üste giyinerek soğuğun üstesinden gelebilirsiniz. Pazarda, Decathlon’da, daha pahalı markalarda, her yerde bunlardan mevcut; hangisi bütçenize uyuyorsa.
4- Çabuk kuruyan havlu: Bu havludan bir tane Decathlon’dan almıştım, aslında yüzmeye gittiğim zamanlarda kolaylık olması içindi. Sonra çok çabuk kuruduğunu ve yer de kaplamadığını fark edince seyahatlere de taşımaya başladım. Couchsurfing yapacaksanız ya da hostelde kalacaksanız işinizi görür.
Şurada var: https://www.decathlon.com.tr/mikrofiber-havlu-l-mavi-id_8184476.html
B. Olmazsa olmazlar
5- Kişisel bakım ürünleri: Burada çeşit çeşit makyaj ürününden bahsetmeyeceğim elbette. Daha çok hijyenik ürünlere değineceğim. Artık bakım mağazalarında her şeyin minik boyu satılıyor, uçak için de ideal. Yalan yok, ben otellerden şampuan da biriktiriyorum. Büyük şişe yanıma almama gerek kalmıyor böyle zamanlarda.
Deodorant ve ıslak mendil bence çok hayati, duş alamayacağınız bir durum olursa, tişörtünüzü de değiştirmek suretiyle bu şekilde fresh kalabilirsiniz. Sabun ya da pürel taşımak da iyi olabiliyor gittiğiniz yere bağlı olarak. Sıcak bir mevsimde gidiyorsanız yüz güneş kremini de unutmayın.
6- Bol miktarda tişört, çorap, çamaşır: Bir haftalık seyahatte pantolon sayısını 2 ile sınırlayıp, tişörtü bol tutarak çok rahatlıkla hayatta kalabilirsiniz. 2 yetmedi mi? Tamam 2 pantolon bir şort olsun. Ama daha aşırıya kaçmanıza gerek yok. Bunun yerine bol bol tişört alın. Daha ince ve her gün değiştirerek kendinizi tekrarlamış hissetmezsiniz.
Çorap ve çamaşırı da bol tutun. Bu konuda iki tüyom var; 1- Eski olanları yanınıza alın ve kullandıktan sonra atın. Böylelikle hem çantanız hafifler hem de dolabınızda yeni şeylere yer açılır. 2- Watson’da kadınlar için tek kullanımlık çamaşırlar var. En az bir paket yanınızda bulundurun.
7- Vitaminler ve ilaçlar: İlaç meselesi bünyenize göre mühim. Mutlaka doktorunuza danışın. Bunları da kutuda taşımayın ufak bir kese ya da poşete toplayın. Probiyotikler ve vitaminler ise yorulacak bünyenizi desteklemek için önemli.
8- Powerbank: Akıllı telefonlarımız seyahatlerde işimizi kolaylaştırıyor, pek çok belgeyi taşımak zorunda kalmıyoruz. Handikapları ise çabuk tükenen şarj. Tam biletinizin QR kodu lazım olduğu sırada sizi yarı yolda bırakması çok nahoş olabilir. Tam böyle bir anda Powerbank devreye girdiğinde, hızır gibi yetişiyor.
C. Birtakım öneriler
- Eşyaları çantaya yerleştirmeden önce tekrar gözden geçirin ve elemeye tabi tutun, gerçekten o pantolonu giyecek misiniz?
- Couchsurfing yapacaksanız hostunuzu ufak hediyelerle sevindirebilirsiniz. Özel bir isteği yoksa ince tasarım defterler ya da buzdolabı magnetleri kafidir. Gittiğinizde kendisine yemek yaparak teşekkür edebilirsiniz.
- Hostelde kahvaltı vermiyorlarsa veya öğle yemeğini ucuza getirecekseniz, yanınıza büsküvi, leblebi, kuruyemiş gibi ufak tefek yiyecekler koymak hayat kurtarıcı olabilir.
- Yanınıza kitap alacaksanız, kalın olanları değil ince olanı seçin. Kalın olanı dönünce bitirirsiniz.
- Pahalı güneş gözlüğü, saat taşımayın. Ucuz olanlardan yanınıza alın.
- Kıyafetleri rulo yaparak çantaya yerleştirmek yerden kazandırır.