İslam türbe mimarisinin en önemli eserlerinden bir olarak kabul edilen Tac Mahal, Hindistan’ın Ağra şehrinde 1631-1654 yıllarında inşa edilmesi olarak bilinmektedir. Yani bir anıt mezar olarak karşımıza çıkarak yıl genelinde de milyonlarca turistin ziyaretine açılmaktadır.
Ağra’nın Yumana Nehri kenarında yapımı tamamlanan anıt mezarımız Babür İmparatorluğu 5. Hükümdarı olan Şah Cihanın 17 Haziran 1631 yılında genç yaşta ölen eşi için yapılmıştır.
Yapıt aynı zamanda Şah Cihanın hâkimiyeti dönemindeki güç ve kudretini de temsil etmektedir. Her ne kadar güç ve kudreti temsil etmiş olsa da aynı zamanda da iki eşin birbirine olan sevginin de sembolüdür diyebiliriz.
Şah Cihan, 14. çocuğunu dünyaya getirirken ölen eşine duymuş olduğu sevginin tesellisini böylesine şehvetli bir mezar olan Tac Mahal yaptırarak sanat ve mimariye yönelmiştir.
O günden bu güne kadar ziyaretçilerine açık olması ile bilinen yapıtımız bir de 1983 yılında UNESCO dünya miras listesinde yer almakla da hatırlanabilmektedir.
Yazı Başlıkları
Tac Mahal Nerede?
Tac Mahal, şehrin güney ucunda, Yamuna Nehri kıyılarında, Agra şehrinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Bu konum imparator için stratejik bir öneme sahipti. Yamuna Nehri’ne olan yakınlık sadece bu bölgeyi doğal bir alan haline getirmekle kalmadı, bölgenin su ihtiyacını da karşıladı.
Tac Mahal’e giden yolda Mumtaz Mahal ve Şah Cahan’ın mezarlarını barındıran cami, misafirhane ve türbeden oluşan bir dizi binadan oluşan kompleks bulunur.
Uzun ve güzel bir geçit, saf beyaz mermerden yapılmış ana türbeye gider.
Tac Mahal’in güzelliğinin yarısının, durduğu bu stratejik konumdan geldiğine inanılıyor.
Tac Mahal Hakkında Bilgi
İki yanında simetrik yapılar olarak inşa edilmiş olan Türbe, cami ve konuk evi ile de anıtsal girişleri bulunan bütünlüğü kapsamaktadır.
Tekrar hatırlatacağımız gibi 1632 yılında yapımı başlanan Tac Mahal çevre düzenlemesi ile birlikte yapımına 1652 yılında son verilmiştir.
Türbenin inşası için mimarlardan ve ustalardan oluşan geniş kapsamlı bir grup oluşturulmuştur. Genel açıdan açıklayacak olursak Osmanlı, İranlı, Suriyeli ve Hint ustaları inşaat için görev almaktadır. Bağdat’tan hattat ustaları, Buhara’dan kakma ustaları, Semerkant’tan minare yardımcıları, İstanbul’dan kubbe ustaları, Kandahar’dan taş ustaları, Şiraz’dan da taş ustaları getirilmiştir.
Diğer bir ince ayrıntısı ise Tac Mahal yapıtının mimarisi bakımından kim olduğu konusunda birçok ileri sürülmektedir.
Dünya genelinde tarihi geçmişlerimize baktığımız zaman yapıtların ne kadar değerli olduğunu ve bu değerleri kazanması için de ne kadar çaba sarf edildiğine şahit olmaktayız.
Yapımı bakımından da oldukça ince elenip sık dokunan tabir ile ince ayrıntılara yer verildiğini görmekteyiz. Yapımı aşamasında parlak, ince ve mavi damarları bulunan beyaz mermer kullanımına yer verilmiştir.
Yapısı gibi kubbesi ile de göz kamaştırmasından dolayı aynı mermerin kubbe içinde kullanıldığı hatta yapıdan ve yerden yüksekliğinden itibaren 82 metre olduğu gözlemlenmektedir.
Kubbe ise Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış ve 1648 yılında da bitirilmiştir. Yapıda yer alan yazıları yazan kişi ise Hattat Settar Efendi’dir. Kubbe üzerinde altınlı bir alem bulunduğu her açıdan da belli olmaktadır.
Toplamda 4 tane minaresi bulunan anıtın dört tarafında ise Hattat Settar Efendi tarafından yazılan Yasin suresi yazılmıştır.
Toplam süre olarak 20 yılda tamamlanan inşanın inşaat aşamasında da mimarların ve ustaların yanı sıra günde 20 bin işçinin çalıştığı bilinmektedir.
305*580 ölçülerinde bulunan dikdörtgen bir avluda yer alan Tac Mahal‘ın dört çevresinde de 33 metre yüksekliğinde taç kapıları bulunmaktadır.
Üst katta kubbelerin altında yer alan sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkacak olan her sesin 7 kez yankılanacağı akustiğe sahip olması da dikkatlerden kaçmamaktadır.
Şahın ve eşinin asıl lahitleri ise tatbikîde en alt katta bulunmaktadır.
İnsan dikkatini çeken en önemli özelliklerinden ve sırlarından bir tanesi de Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü duvarlarında bir de 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci olduğu bilinmektedir.
Böylesine değerli ve görselliğe sahip olan anıtı sizlerin de görmesini ümit etmekteyiz. Bir gün yolunuz düşerse uğramayı unutmamalısınız.
Tac Mahal Ziyaret Saatleri
Tac Mahal gün doğumundan gün batımına kadar ziyarete açıktır. İstenilen saatlerde ziyaret edilebilir.
Sadece Cuma günleri ziyarete kapalı olan yapıt, dua ve ibadet etmek isteyenlere açık.
Normal ziyaret saatleri içerisinde herhangi bir kişi sayısı limiti bulunmuyor.
Tac Mahal Giriş Ücreti
Turistler için giriş ücreti 1000 Rupi. (Yaklaşık 55-60 TL’ye denk geliyor.)
15 yaş altına ücretsiz.
Giriş biletini Tac Mahal’ın üç ayrı kapısından veya online olarak satın alabilirsiniz.