Ana sayfa Meksika Cancun Cancun (Yucatán Yarımadası) Su Aktiviteleri

Cancun (Yucatán Yarımadası) Su Aktiviteleri

568
0
PAYLAŞ

MUSA Sualtı Müzesi

Karayip Denizi’nin kıyı şeridinde bulunan Cancun şehrinin açıklarında dünyadaki en farklı ve en etkileyici müzelerinden biri olan sualtı heykel müzesi MUSA yer alıyor. Bu müzede 4 ile 10 metre arasında değişen derinliklerde 500 kadar gerçek boyutlu heykel bulunuyor. Bu heykeller birçok deniz canlısı tarafından yuva olarak benimsenmiş; heykellerin içinde balıklar ve üzerlerinde ise çeşitli mercanlar görmeniz mümkün.

2009 yılından beri faliyette olan müze, dalıcıların ve turistlerin Ulusal Deniz Park’ındaki mercan resiflerine verdikleri zararın fark edilmesi üzerine bu resifleri korumak için İngiliz heykeltıraş Jason deCaires Taylor tarafından hayata geçirilmiş. Müzenin amacı heykellerin üzerinde yeni resif oluşumunu sağlayarak, turistleri bu heykellere yönlendirmek ve Ulusal Deniz Parkı’nı korumak. Bu sebeple tüm heykeller yeni resif oluşumuna uygun özel bir çimento ile yapılmış ve bugüne kadar hepsi deniz canlılarının yaşam alanı haline gelmiş. Müze kesinlikle Meksika’ya gittiğinizde görmeniz gereken şeyler listesinde ilk 3’te, bana kalırsa 1. sırada, hayatta bir kere yaşayabileceğiniz bir deneyim diyebilirim.

Müze iki bölümden oluşuyor; heykellerin 4 metre derinlikte bulunduğu Salon Nizuc ve 8 metre derinliğe kadar olan Salon Manchones. Derinliklerin değişmesi sebebiyle bu bölümleri hangi yolla ziyaret edeceğiniz de değişkenlik gösteriyor. Salon Manchones’in derinliği 8 metre olduğu için burada sadece tüplü dalış yapabiliyorsunuz. Salon Nizuc’ta ise derinlik çok az olduğu için tüplü dalış yasak, buradaki heykelleri gezmenin 3 yolu var: şnorkel, cam tabanlı bot  veya orman turu.

App_indir_banner_mobil

Bizim bunlar arasından tercihimiz tüplü dalış oldu; çünkü sadece heykel müzesini değil aynı zamanda bir dalış daha yapıp mercan resiflerini de görmek istiyorduk. Daha önce hiç dalmamış biri olarak bu aktivitenin gayet yapılabilir bir şey olduğunu söyleyebilirim. Cancun’da birçok dalış okulu bulunuyor, internette kısa bir araştırma ile hepsine ulaşabilirsiniz. Biz dalış turunu ve eğitimi Cancun Scuba Center’dan aldık, fiyatı diğer turlarla kıyaslandığında oldukça uygundu. Eğer eğitim ve tek dalış yapacaksanız 100$ (diğer şirketlerde 95-110$ arası),  eğitim ve iki dalış istiyorsanız 125$ ve eğer bröveniz var ve sadece dalış yapacaksanız 85$ ödemeniz gerekiyor. Dalış sonunda sizinle birlikte dalan dalgıçlar isterseniz bahşiş verebileceğinizi söylüyor; bize gerçekten çok yardımcı oldukları için burada 4 kişi için 600 Pesoluk (yaklaşık 30$) bir bahşiş verdik. Şnorkel turlarının fiyatları ise 45$ civarı.

Biraz deneyimimden bahsedecek olursam; dalış yapacağınız gün oldukça erken başlıyor. Sabah 8 gibi 1 saatlik temel dalış eğitimi alıyor ve havuzda dalış denemeleri yapıyorsunuz, eğer bröveniz varsa daha geç saatte gitmeniz mümkün. Bunun sonrasında dalgıç kıyafetlerinizi giyip tekneye geçiyorsunuz ve 15 dakika içinde ilk dalışınızı yapacağınız MUSA’ya ulaşıyorsunuz. Biz sanırım şanslı olduğumuz için oldukça küçük bir grupla (5 turist, 2 dalgıç) dalışımızı gerçekleştirdik. Bu sebeple de rehber dalgıçlar hepimizle özel olarak ilgilenebildiler; hepimizi tek tek aşağı indirdiler ve devamlı olarak ne kadar havamız kaldığını kontrol ettiler. İlk dalış normalde 45 dakika sürüyordu ama ben heyecandan hızlı nefes aldığım için tüpüm erken bitti ve 35. dakikada suyun yüzeyine çıkartıldım. İkinci dalışta ise duruma alıştığım için neredeyse iki katı suyun altında kalabildim; ama bunun bile yetmediğini söyleyebilirim. Kesinlikle hayatımda yaptığım en etkileyici şeylerden biriydi, eğer Meksika’ya gidiyorsanız MUSA’yı görmeden dönmemelisiniz.

Büyük Maya Resifi

Dünyanın en büyük ikinci mercan resifi olan Büyük Maya Resifi, Karayip denizinin altında Meksika’nın Quintana Roo Eyaleti, Honduras, Guatemala ve Belize kıyıları boyunca 1000 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Bu resifi görmek için ise gelmeniz gereken yer Cancun. Resifte toplam 500 farklı balık, yumuşakça ve kabuklu türü ile birlikte 65 farklı mercan türü bulunuyor, yani denizin altındaki dünya oldukça renkli ve hareketli. Büyük Maya Resifi’ni görmenin yine iki yolu var, tüplü dalış ya da şnorkel. Biz az önce de bahsettiğim gibi MUSA ve resifleri kapsayan iki dalışlık bir paket aldık, ama buraya giden şnorkel turları da bulunuyor.

ucakbileti_sorgula (1)

Akumal

Maya dilinde Kaplumbağalar Diyarı anlamına gelen Akumal, Playa Del Carmen ve Tulum’un tam ortasından küçük bir kasaba. Buranın en büyük özelliği sahilinde caretta carettalarla yüzebiliyor oluşunuz. Cancun’dan ya da Playa del Carmen’den buraya turlar ile birlikte gelmek mümkün olsa da benim tavsiyem eğer araba kiraladıysanız tek başınıza gelmeniz olacaktır; çünkü ulaşım ve kendi başınıza şnorkel turu yapmak oldukça kolay. Carettaları görebilmek için sabah erken saatte gitmekte fayda var, biz saat 9 gibi oradaydık, çünkü bir saatten sonra bölgeye gelen turist grupları sebebiyle su bulanıklaşmaya başlıyormuş ve kaplumbağalar uzaklaşıyorlarmış.

Peki, buraya tek başınıza nasıl mı gideceksiniz? Meksika’da işaretlemeler çok iyi olduğu için Akumal okunu kaçırmanız mümkün değil. Akumal okundan saptıktan sonra etraftaki otoparklardan birine park edebilir ve hemen karşınızda göreceğiniz dalış dükkanının içinden geçerek plaja ulaşabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken iki şey var; çantanızda getirdiğiniz şnorkelinizi çıkarmak ya da dükkandan şnorkel kiralamak ve sahilde bulunan kiosklardan can yeleği kiralamak, çünkü görevliler can yeleğiniz olmadan kaplumbağaların olduğu bölüme geçmemize izin vermiyorlar. Bunun sonrasında ise geriye kalan sadece dünyanın en sevimli yaratıklarından olan caretta carettalarla yüzmek.

Cenoteler

Yeraltı su kuyuları veya diğer adıyla Cenoteler, üzerindeki kireçtaşı kayasının çökmesiyle yeraltı suyunun yeryüzüne çıkması sonucu oluşan doğal yüzme havuzları. Mineral bakımından zengin, toprak tarafından tuzu filtrelenmiş tertemiz sulara sahipler, o kadar berraklar ki aşağıya baktığınızda tüm bitkileri ve etraflarında yaşayan küçük balıkları görmeniz mümkün.

Cenoteler tarihi olarak da büyük öneme sahip. İçilebilir suya sahip olmaları sebebiyle kurak zamanlara yerliler su ihtiyaçlarını bu kuyulardan sağlamışlar ve bu yüzden birçok şehir Cenotelerin etrafına kurulmuş. Yerlilerin hayatındaki bu önemli yeri Cenotelerin kutsal olarak görülmesine neden olmuş, hatta Maya dilinde Cenote kelimesi “kutsal kuyu” anlamına geliyor. Ayrıca Mayalılar bu kuyuların yeraltı dünyasına açılan bir kapı olduğuna inandıkları için değerli eşyaları ve insanları yeraltı tanrılarına bu sularda kurban etmiş. Bugün ise Cenoteler oldukça turistik, neredeyse her 25 km’de bir tanesiyle karşılaşıyorsunuz; giriş fiyatları da popülerliğine ya da büyüklüğüne göre 70-200 Peso arası değişiyor.

Ik-kil: Chichen Itza’ya sadece 5 dakika mesafede olan Ik-kil, bu sebeple turistler arasında oldukça popüler ve tabii ki oldukça kalabalık. Ama giriş ücretinin yalnızca 70 pezo yani 3 dolar olduğu düşünülürse bence içeri girip, etkiletici manzarasında yüzmekten bir zarar gelmez. Ik-kil yerin 30 metre altında ve 50 metre derinliğinde, diğer gördüğüm Cenotelere göre oldukça farklı. Fakat burada diğer Cenotelerde olduğu gibi şnorkel ile bir şey görmeniz mümkün değil; su hem kalabalıktan biraz bulanık, hem de derinlik çok fazla olduğu için dip karanlık.

Azul: Mavi Cenote, 26 metre derinliğinde bir açık hava Cenotesi. Diğer Cenotelerden farklı olarak daha fazla balığa ev sahipliği yapıyor, bu yüzden yüzerken ayaklarınızı gıdıklayacak minik balıklarla hazırlıklı olun. Ayrıca küçük bir sualtı mağarası var ve buraya nefesinizi tutarak dalmanız mümkün. Azul, Playa Del Carmen’den yaklaşık 15 dakika uzaklıkta ve şehir merkezinden minibüslerle de gitmeniz mümkün.

Dos Ojos: İki göz anlamına gelen Dos Ojos 82 kilometrelik bir alan kaplıyor, bu bölgenin en büyük yeraltı su sitemi. Toplamda 28 Cenotesi bulunuyor ama 200 Peso yani 10 Dolarlık giriş ücreti sadece iki Cenoteye girişi kapsıyor. Bu Cenotelerde şnorkel ile dalabiliyorsunuz, yani şnorkellerinizi yanınıza almayı unutmayın. Şnorkeli tesisten de kiralayabilirsiniz; 4 kişi için 1 şnorkel yeterli olacaktır. Şnorkel ile karanlık mağaralara giriş yasak, buralara girmek için rehber eşliğindeki tüplü dalış turlarına katılmanız gerekiyor, bunun fiyatı ise 130 Dolar.

Eğer yeraltı Cenotelerine (yani henüz üstündeki toprak çökmemiş mağaralar) gitmek istiyorsanız La Noria, Choo-ha, Multum-ha’yı deneyebilirsiniz. Maalesef bu kadar çok Cenote gezme şansım olmadı fakat fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla gerçekten büyüleyiciler.

otobusbileti_sorgula2

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here