Ana sayfa Seyahat İpuçları Yurt Dışında Hayat Kurtarıcı 14 Akıllı Telefon İpucu

Yurt Dışında Hayat Kurtarıcı 14 Akıllı Telefon İpucu

5699
0
PAYLAŞ
ucak modu

Telefonunuz seyahatiniz sırasında her zaman hayalini kurduğunuz; çok dilli, becerikli ve fantastik bir yol arkadaşınız olabilir.

Ancak bu durum istenmedik bir şekilde dikkat çekebilir. Bu yüzden akıllı telefonunuzu seyahatiniz için nasıl daha verimli kullanacağınıza dair ipuçlarını bir araya getirdim.

Öncelikle bu üç maddeyi aklınızda tutmak isteyeceksiniz:

  • Telefonum çalınırsa veya kaybedersem ne yapmalıyım?
  • Yüksek miktarda gelebilecek faturaları nasıl önleyebilirim?
  • Telefonumda offline mod aktif iken hangi işe yarar özellikleri kullanabilirim?

1-) Telefonunuzu kalabalık içerisinde fazla kullanmamaya dikkat edin. Yankesiciliğe karşı dikkatli olun.

App_indir_banner_mobil

Hangi ülkeye gidersek gidelim turist olduğumuz için bizi potansiyel bir tehlike beklemekte. Kıyafetimizden, yanımızda taşıdığımız 20 kiloluk bavulumuzdan veya yeni yerler keşfettiğimiz için suratımızda yer alan tebessümden dolayı turist olduğumuz kolayca anlaşılabilir. Bu da suçlular için bizi kolay hedef haline getirmekte.

Bu yüzden yankesicilere karşı ekstra dikkatli olmak şart. Özellikle turistik gece kulüplerinde telefonlarınızı masa üzerinde bırakmayın. O karmaşa içerisinde telefonunuzu çaldırma olasılığınız oldukça yüksek. Eğer telefonunuzu çantanızda taşıyorsanız toplu taşıma araçlarında özellikle fermuarına kimsenin erişemeyeceğinden emin olmanızı tavsiye ederim.

2-) Kendinizi en kötü senaryoya hazırlayın: Telefonu kaybetmek.

ucakbileti_sorgula (1)
  • Telefonunuzda bulunan herşeyi yedeklediğinize emin olun. (iOS için: iTunes veya iCloud aracılığıyla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Android için ise: Settings > Back Up & Reset)
  • Tahmin edilemez bir şifre kullanın. Böylece telefonunuzu çalan kişi kişisel bilgilerinize erişemesin. Eğer telefonunuzun çalındığına emin değilseniz “Kayıp Modu”nu aktifleştirin. Böylece telefonunuz kendini sadece koymuş olduğunuz şifreyle açılacak şekilde kitler ve ekranda belirlediğiniz mesajı gösterir.
  • Telefonunuzu uzaktan yönetebileceğinizi unutmayın. iOS cihazlarınız için “Find My iPhone” Android cihazlarınız için ise “Android Device Manager” özelliklerini aktif edin. Telefonunuz internete bağlı değilse bu özellikleri kullanmanız mümkün olmayacak, fakat uzaktan yönetme talebi oluşturup, telefon bağlantıya kavuşur kavuşmaz erişim sağlayabileceksiniz. Android Device Manager’a Google hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Telefonunuz açık olduğu sürece, telefonunuzun sinyalini harita üzerinde görmeniz mümkün.
  • Son olarak, fotoğraflarınızı saklayabileceğiniz, kendi kendinin yedeğini alan uygulamalar kullanın. (Örnek: Google Photos) Bu sayede her internete bağlandığınızda uygulama kendini yedekler ve fotoğraflarınız uygulama içerisinde saklanmış olur.

3-) Hücresel Veriyi Uluslararası Dolaşıma Kapatın!!!

Veri dolaşımı açık seyahat etmek = ölüm gibi birşey. Mobile data açık olduğunda, herhangi biri sizi ararsa, açmasanız dahi faturanıza belirli bir ücret yansıyor olacak.

Eğer telefonla hiç konuşmayacaksanız, sadece internet bana yeterli diyorsanız(Wi-Fi) hattınızı yurtdışına kapatabilirsiniz. Eğer hattınız yurtdışına açıksa:

  • iOS cihazlar için: Ayarlar > Hücresel > Hücresel Veri Seçenekleri > Uluslararası Dolaşımı kapalıya kaydırın.
  • Samsung cihazlar için: Ayarlar > Bağlantılar > Veri Kullanımı > Uluslararası Veri Kullanımı ve Uluslararası Veri’deki işareti kaldırarak kapatın.

4-) En güvenilir ve kısa yol: Uçak Modu + Wi-Fi

Bildiğinizin farkındayım. Ama yine de söylemek istedim: Hücresel veri yüzünden karşılaşabileceğimiz yüksek fiyatlı faturaları önlemenin en güvenli yolu Uçak Modunu aktif etmektir. Hem bu sizi gereksiz yere rahatsız eden bankalardan veya internet pakedinizi yükseltmeniz için sizi ikna etmeye çalışan internet servis sağlayıcılardan da korumuş olur. Tatiliniz boyunca rahatsız edilmek istemiyorsanız uçak modunu açın gitsin.

5-) Gideceğiniz yerin offline kullanılabilir haritasını Google Maps aracılığıyla telefonunuza indirin.

İlk defa seyahat edeceğiniz bir şehirde kalacağınız oteli bulmak, şehrin gezilecek yerlerini keşfetmek veya diğer konumları bulmak için hayat kurtarıcı bir uygulama: Google Maps. Gideceğiniz yerin offline kullanılabilir haritasını internete sahipken indirirseniz, GPS’iniz o şehirde internet olmadığı halde çalışacaktır.

Çok kolay:

otobusbileti_sorgula2
  • İnternetiniz olduğu zaman Google Maps’i açın ve gideceğiniz şehri aratın.
  • Bulduğunuz bölgeye basılı tutun ve pin bırakın.
  • Ayarlar menüsüne tıklayın (sağ üstte) ve Çevrimdışı Haritayı İndirin’i seçin (Download offline area). Ve son olarak İndir’e(Download) tıklayın.

İndirilen haritaları görmek için yapmanız gereken sadece haritada o bölgeye gidip zoom yapmak. Ayrıca indirdiğiniz haritalar listesine Menü (sol üstte) > Çevrimdışı Haritalar (Offline Areas) komutlarıyla ulaşabilirsiniz.

Google Maps size çekici gelmiyorsa, bir diğer offline harita uygulaması Maps.Me‘yi indirebilirsiniz.

6-) Tüm haritaları ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir yöntem daha var: Frommer’s e-Books!

Tabii tonlarca şehir burada yer almıyor, fakat en bilindik turistik destinasyonların haritaları mevcut.

7-) Gideceğiniz yerin dilini Google Translate’de offline kullanılabilir özelliğini aktif edin!

Güzel bir restorana oturdunuz siparişinizi vermek üzeresiniz ama yemekte domuz eti olup olmadığını bilmiyorsunuz. Veya laktoza alerjiniz var kahvenize koyulacak sütü laktozsuz istiyorsunuz. Garson İngilizce bilmiyorsa ne olacak? Tatilinizde sıkıntılı bir duruma düşmek istemiyorsanız iTunes’tan veya Google Play Store’dan Google Translate uygulamasını indirmenizi öneriyoruz.

Google Translate’i indirdikten sonra çeviri yapmak istediğiniz dili seçin. Eğer tercih ettiğiniz dil seçeneğinin yanında tik işareti mevcutsa tik işaretine dokunmanız yeterli. Bu tercihiniz sonucunda dil paketi telefonunuza inecek ve herhangi bir internet bağlantısına gereksinim duymaksızın çeviri yapabileceksiniz.

8- Wi-Fi bağlantısı sayesinde ücretsiz bir şekilde mesajlaşabileceğiniz uygulamaları tercih edin. (WhatsApp, Messenger, Hangouts, Skype, Viber, iMessage gibi.)

Yurt dışına çıktınız diye sevdiklerinizle irtibatı koparmanıza gerek yok. Sizi merakla bekleyen eşinizin, dostunuzun veya sizden haber bekleyen ailenizin içini rahatlatmak için wi-fi bağlantısı bulduğunuz yerde onlarla ister sesli ister görüntülü sohbet edebilirsiniz. İsterseniz bazı uygulamaları dizüstü bilgisayarınıza (whatsapp web, viber, hangouts) veya tabletinize yükleyerek sevdiklerinizle telefonunuz olmadan da irtibata geçebilirsiniz. Hatta daha önce Skype kredisi almadıysanız 1 ay boyunca ücretsiz kullanabileceğiniz Skype deneme sürümünü aktif edebilirsiniz.

9-) Gideceğiniz ülkenin gezi rehberinin e-kitap versiyonunu telefonunuza, tabletinize veya e-kitap okuyucunuza indirin. Veya sitemiz gezirehberleri.com’u ziyaret edip kendinize notlar alın 🙂

Bildiğiniz üzere e-kitap teknolojisi popülaritesini oldukça arttırdı buna bağlı olarak yayın evleri bastıkları kitapların e-kitap versiyonlarını da satışa çıkarmaya başladı. Gitmek istediğiniz ülkeyle alakalı kaynakları Amazon.com’dan veya Google Play Books’tan kontrol edip satın alabilirsiniz.

Veya seyahat edeceğiniz ülke sitemizde mevcutsa nerede yiyip içebileceğinizi, nereleri görmeniz gerektiği hakkında telefonunuza ufak notlar alabilirsiniz. Bu seçenek ücretsiz. Seçim size kalmış 🙂

10-) Önemli belgeleri telefonunuza yedekleyin!

Hayatın neler göstereceği belli olmaz bu yüzden seyahatimiz esnasında karşılaşabileceğimiz kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmamız gerekebilir. Bu yüzden önemli belgelerinizin fotokopisini seyahat öncesi bavulunuza koymayı unutmayın. Bunun yanı sıra dijital kopyalarını da telefonunuza kaydetmeyi unutmayın.

Google Drive ve Dropbox gibi uygulamalar bu iş için oldukça ideal. Hatta Dropbox’ın çevrimdışı görüntüleme seçeneği de mevcut. Seçenekler bölümünden “çevrimdışı görüntüle” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

11-) SMS ile gönderilen şifreleri yurt dışında alabilecek miyim?

Eğer cihazınız roaming’e kapalıysa yurt dışındayken SMS almanız mümkün olmayacaktır. Bu sebepten dolayı internet bankacılığı gibi işlemleri yapmak zorunda kalırsanız sorun yaşayabilirsiniz. Bankanızla görüşüp bu konuda bilgi alın veya operatörünüzle görüşüp roaming’i açıp SMS alabilirsiniz. Size gelen SMS’ler hiçbir şekilde ücretlendirilmeyeceğinden içiniz rahat olabilir.

12-) Güvenli olmayan/şüpheli Wi-Fi ağlarına bağlanmayın

Günümüzde internet artık temel bir ihtiyaç bu yüzden birçok kullanıcı ücretsiz Wi-Fi bulduğu anda düşünmeden giriş yapmakta. Bu da kötü niyetli hackerların ekmeğine yağ sürüyor haliyle. Size tavsiyem Wi-Fi bağlantısı güvenilir olan noktaları tercih etmeniz. Gideceğiniz restoran veya Starbucks bunlardan biri olabilir. Turistik mekanlarda devlet tarafından resmi olmayan Wi-Fi noktaları varsa bu bir tuzak olabilir.

13-) “Risk almak veya kısıtlanmak istemiyorum, telefonsuz yaşayamam ben!” diyorsanız gideceğiniz ülkenin turistler için ideal olan sim kartlarından alın veya Türkiye’de kullandığınız operatörle görüşün.

Öncelikle Türkiye’deki operatörlerin tarifelerini inceleyelim.

Türk Telekom

Türk telekom internet ve konuşma paketlerini ayrı satmakta. Aylık 1 GB internet 19 Türk lirası.

Vodafone

Her şey dahil yurt dışı paketi, günlük 30 dakika, 30 SMS ve 100 MB internete sahip. Günlük ücreti 12,90 Türk lirası.

Turkcell

Türkiye’de kullandığınız paketin yurt dışında geçerli olmasını istiyorsanız Turkcell’e günlük 12,90 Türk lirası ödeyebilirsiniz.

Eğer bu teklifler sizi mutlu etmediyse gittiğiniz ülkede satılan Lebara Mobile gibi yerel operatörlerin servisinden yararlanabilirsiniz.

14-) Koruyucu kılıf ve taşınabilir şarj cihazı kurtarıcınız olabilir!

Yapacağınız turistik gezide Türkiye‘ye oranla daha fazla aksiyon yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek. Gelişen teknoloji sayesinde eğer profesyonel bir fotoğrafçı değilseniz, fotoğraf çekmek için cep telefonunuzu kullanacaksınız. En güzel kareyi yakalamak için sarf edeceğiniz efor bir anlık dikkatsizliğiniz sonucu telefonunuzun yere düşüp ekranının kırılmasına yol açabilir. Nasıl reçeli ekmeğe sürerken ekmek yere düşerse reçelli kısmı halımızı lekeleyecekse, genelde telefonlarda düştüğü zaman ekranlarının olduğu kısım zemine çarpıp ekranın çatlamasına veya kırılmasına sebep oluyor. Bu yüzden telefonunuzu fazla kullanmayı amaçlıyorsanız sağlam bir kılıf almayı unutmayın.

Eğer kalacağınız şehir büyükse ve siz de tüm önemli yerleri görmeyi kafanıza koymuş bir gezginseniz telefonunuzun şarjı sizi yarı yolda bırakabilir. (Hatta gezdiğiniz şehirde Pokemon da avlayacaksanız şimdiden dikkat.) Bu yüzden fotoğraf çekip anılarınızı kaydetmeniz için veya sevdiklerinizle iletişiminizin kopmaması için bavulunuza taşınabilir bir şarj cihazı koymanızı tavsiye edebilirim.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: En Yararlı 10 Seyahat Uygulaması

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/nicolenguyen/insanely-useful-tips-for-traveling-with-a-phone

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here